Christus Rex

Marija uronjena u Božju transcendenciju


K
lanjajuća tišina Bezgrješne savršen je odgovor na Božju transcendenciju jer ta tišina uključuje najsavršenije samoponištenje.  Nijedno se stvorenje nije odreklo sebe više od Djevice Marije, nijedno se nije više klanjalo, nije bilo poniznije. Ona je doista na samome vrhu ili bolje rečeno, Ona je sam vrh samoponištenja, sam vrh poniznosti, vrh klanjanja. Ecce ancilla Domini. Ja sam ta koja je ništa. Tko sam ja?

Duboko je i trajno svjesna da je potpuno ovisna o Bogu. Ona u potpunosti shvaća ovu prisutnost neizmjernosti, tu prisutnost Boga po milosti u duši. Ona to kontemplira i Ona to živi. Izgubljena je u Bogu, fascinirana je svojim Bogom, vidi samo Njega, ništa drugo je nije u stanju zaokupiti.

„Udahnite miris tamjana koji se diže iz ovoga svetišta. Marija, kontemplativna duša ako je ikada takve bilo, nikada nije napustila Božju prisutnost. Nije se rasipala riječima, već je izložila svoju djevičansku dušu toplom svjetlu Božje ljubavi da ju prožme sa svojim zrakama. Poput zrcala čiju jasnoću ne zatamnjuje nijedna sjena, primila je Božju sliku da je prelomi u klanjanju i hvali. Vratila je slavom ono što joj je dano milošću.” A kada smo Njeni, po potpunoj posveti Njezinomu Bezgrješnomu Srcu, Ona to čini u nama: vraća u slavi i klanjanju ono što nam je dano milošću.

Ipak, Njezina klanjajuća tišina nije samo savršeni odgovor na tišinu Božje transcendencije. Ona na neki način sudjeluje u ovoj tišini Božje transcendencije. Uzdignuta je milošću da bude Majka Vječnoga. Ovaj vječni i transcendentni Bog uzima je za Majku. A kada je netko u prisutnosti Djevice Marije, osjeća strah koji proizlazi iz Njezina sjedinjenja s Bogom. Ona je toliko sjedinjena s Bogom da čovjeka pred Njom obuzima Njegova veličina, Njegova svetost.

Naravno, Ona je samo stvorenje, ali tako je bogata Bogom, tako ispunjena Bogom, tako je lijepa! Tu ima da se prestrašimo. Anđeo se sam klanja: „Zdravo Marijo”! Anđeo je u strahopoštovanju pred Njom koju je Bog izabrao, tremunt potestates!

Moramo se sabrati pred ovom slavom Djevice Marije. Još jednom, Ona je odraz Božje slave. Odraz koji nam daje ovu transcendentalnu svjetlost koja je previše svijetla, previše zasljepljujuća za nas. Što čini Bezgrješna sama pred toliko sjaja? Ponižava se u tišini, jer je to najbolji način da se klanjaš ovoj Božjoj transcendenciji.

Stoga u kontemplaciji o Djevici Mariji dobivamo predodžbu o tome Božjemu sjaju te u Njoj nalazimo prototip i uzor cijeloga našega klanjanja. Još bolje, kada smo Njezino vlasništvo, u nama će se Ona poniziti, u našoj će se duši klanjati Božjoj transcendenciji, pretvarajući nas malo po malo u zrcalo milosti.

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: