Christus Rex

Pedeset godina Svećeničkoga bratstva sv. Pija X.


P
rije pedeset godina 1. studenoga 1970., biskup François Charrière, biskup Fribourga, potpisao je dekret o uspostavi Svećeničkoga bratstva sv. Pija X.Toga prvoga dana studenoga 1970. Bratstvo je okupljalo samo nekoliko bogoslova oko nadbiskupa Marcela Lefebvrea, kojemu su pomagala tri profesora. Ono je u to vrijeme imalo samo dvije kuće: prvu u Route de la Vignettaz u Fribourgu i kuću u Ecôneu koja je utemeljitelju Bratstva bila upravo stavljena na raspolaganje.

U 50 godina je zrno položeno u zemlju naraslo i umnožilo se. Danas Svećeničko bratstvo sv. Pija X. ima 673 svećenika, 139 časne braće i 80 časnih sestara oblata.

U formaciji ima 287 članova: bogoslova, novaka i postulanata, uključujući časnu braću i sestre oblate. Bratstvo provodi tu formaciju u šest bogoslovija koje se nalaze u Švicarskoj, Njemačkoj, Sjedinjenim Državama, Argentini i Australiji. Formacija časne braća i sestara oblata proviđena je u četiri novicijata.

Ono ima 162 priorata: kuća u kojima prebivaju svećenici posvećeni apostolatu. Oni opslužuju 810 kapelica ili crkava.

Kuće Bratstva raspoređene su u 14 distrikata (distrikt ima najmanje tri priorata s rezidirajućim svećenicima): Afrika, Njemačka, Južna Amerika, Azija, Australija / Novi Zeland, Austrija, Belgija / Nizozemska, Kanada, SAD, Francuska, Velika Britanija, Italija, Meksiko i Švicarska.

Priorata ima još u četiri autonomne kuće (koje imaju manje od tri priorata): Srednja Amerika i Karibi, Brazil, Španjolska-Portugal, Istočna Europa (smještena u Poljskoj).

Bratstvo djeluje u obrazovanju u 120 škola: osnovnih, srednjih i sveučilišta.
Konačno, Bratstvo je redovito ili povremeno prisutno u 73 zemlje.

Na ovu pedesetu obljetnicu članovi Svećeničkoga bratstva sv. Pija X. zahvaljuju Bogu za godine provedene u službi Crkvi u ovim vrlo posebnim okolnostima krize koja ju potresa od Drugoga vatikanskoga sabora.

Oni također zahvaljuju što su od svoga utemeljitelja, nadbiskupa Marcela Lefebvrea, primili najdragocjenija blaga Crkve, koja žele prenositi dalje, koliko god je to moguće: „Tradidi quod et accepi“, potpomognuti Božjoj ljubavlju: „Credidimus caritati“, a pod zaštitom Djevice Marije, Majke svećenika par excellence i svih svećenika.

Arhiva bloga

Glasnik: