srijeda, 31. srpnja 2013.

Papa o svećeništvu za žene: „Ta su vrata zatvorena“Rio de Janeiro (KNA/pius.info) Žene po riječima pape Franje ni u budućnosti ne smiju postati svećenicama Katoličke Crkve: „Ta su vrata zatvorena“, rekao je u ponedjeljak na povratku iz Brazila pred novinarima.

Ivan je Pavao II. (1978.-2005.) ovo pitanje odlučio „u konačnom obliku“. Istodobno je Franjo zahtijevao jače sudjelovanje žena u Katoličkoj Crkvi. Žene se ne smiju svesti samo na svoju ulogu kao majke, dodao je.

Nije samo riječ o tome da žene postanu katehistice i predsjednice humanitarnih zaklada. Treba ići dalje i razviti „duboku teologiju žene“, dodao je Papa.
 Na pitanje o otvaranju đakonata i za žene, Papa nije odgovorio.

Franjo se sa svojim izjavama pozvao na papinsko pismo „Ordinatio sacerdotalis“ iz 1994.godine u kojem je Ivan Pavao II. isključio svećeničko ređenje žena u Katoličkoj Crkvi. On je to obrazložio time da je Isus samo muškarce imenovao apostolima, kao i crkvenom Tradicijom.


Komentar:

Ugodno je pojašnjenje Sv. Oca s obzirom na beskonačnu diskusiju, poglavito u Europi i u Njemačkoj, o „svećeničkoj službi za žene“. Mnogi su teolozi kao i biskupi nakon izbora pape Franje opet oćutjeli jutarnji zrak za izmjenu obvezujućih crkvenih izjava.

Izjava da se žene ne smiju svesti na svoju ulogu kao majke, čini se, pretpostavlja da je majčinstvo nešto manje vrijedno, a nasuprot tomu postoji nešto više. Naravno, nijedna žena nije samo majka, ali za većinu se žena u majčinstvu ispunja njihovo naravno određenje. A za nadnaravno određenje žene „jače sudjelovanje“ u Crkvi zacijelo nije nužno. Nužna je, pak, osobna svetost, a za to je možda suradnja u crkvenim gremijima prije smetnja.

3 komentara:

 1. Bogu hvala, barem ova izjava!
  Ostale su izjave zacijelo kobne: posljedice ćemo vrlo brzo osjetiti!Zašto sve to...???

  Klement

  OdgovoriIzbriši
 2. Inače, fotka je cool! Bakice djeluju kao pravi pastiri..ha, ha, ha...Šteta da neće biti zaređene!

  Klement

  OdgovoriIzbriši
 3. Nije li strahota što je Sveti Otac govorio o rastavljenima koji su ponovno sklopili civilni brak, koji žive u grijehu. Ono spominjanje pravoslavnih koji pružaju drugu šansu te prakticiraju teologiju milosrđa-meni se krv sledila u žilama!
  Jasno da je svima žao ljudi koji su doživjeli brodolom u braku. Tu ima pravih mučenika. U današnjem svijetu nije lako živjeti sam, ali opet...
  Zašto smo izgubili Englesku? Jesu li ondašnji pape bili neuki?
  Ne, riječ je o Kristovoj zapovijedi! Riječ je o vjernosti Crkvi!
  Slabi pape, liberalni pape itekako svojom vladavinom mogu škoditi Crkvi. Međutim, uvjereni smo da će obnova krenuti od Petrova nasljednika, možda već sljedećega! Molimo se, molimo se puno!

  Kikii

  OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.