srijeda, 31. srpnja 2013.

Samouništenje Crkve


Građansko se društvo Europe, koja je negda bila Kršćanska Europa, sve više udaljava od prirodnog zakona. Zakonu Taubira, koji je nedavno donesen u Francuskoj, a koji izjednačava protuprirodne zajednice s brakom, s mogućnošću posvajanja djece, odjek je u Italiji zakon o homofobiji, preludij francuskog zakona koji će učiniti zakonski kažnjivim naviještanje da protuprirodni porok vapije za osvetom pred licem Božjim.

Papina šutnja o temama tako velike moralne vrijednosti i važnosti za društvo zaprepastila je čak i novinare koji nisu osobito povezani sa svijetom Tradicije.

Nedavno je potom izbio skandal s mons. Battistom Riccom kojeg je papa Franjo imenovao prelatom u Vatikanskoj banci. Rečeno je da Papa nije bio obaviješten o moralnim problemima tog monsinjora i da se očekuje zahtjev za povlačenjem.

Sada pristižu izjave pape Franje novinarima tijekom njegova povratka iz Brazila. U trenutačnom kontekstu tvrditi bez bilo kakvog pojašnjenja „ako je netko gay, ali traži Gospodina i ima dobru volju“ da ga se ne može osuditi, krajnje je teška izjava. Čak se i Papa tako uklapa u trenutačnu kulturnu klimu u kojoj se sve čini kako bi se normalizirao protuprirodni porok. Kao što se dalo predvidjeti, Papine su tvrdnje preuzeli i zanosno naglasili partizani rodne ideologije i zakona protiv homofobije.

Takva „širina pogleda“ o problemima koji diraju naravni zakon dijametralno je oprečna nedavnom zauzimanju stava velike strogoće s obzirom na Franjevce Bezgrješne kao i na slavljenje tradicionalne Mise.

Počevši od sljedeće nedjelje 11. kolovoza bit će im zabranjeno slaviti Misu sv. Pija V. Takva je odluka donesena dekretom s nadnevkom 11. srpnja koji je potpisao pročelnik zbora za redovnike kardinal Braz de Aviz i njegov tajnik, nadbiskup franjevac mons. José Rodriguez Carballo, s posebnim Papinim odobrenjem.

Tu se jasno govori: „Sveti je otac Franjo odredio da je svaki redovnik kongregacije Fratara Franjevaca Bezgrješne dužan slaviti liturgiju po redovitom obredu i da će, eventualno, uporabu izvanrednog oblika (Vetus Ordo) morati izričito dopustiti nadležni autoriteti, za svakog redovnika i/ili zajednicu koja će to zatražiti“.

Takav dekret uopće ne vodi računa o motupropriju Summorum Pontificum kojim je Benedikt XVI. to dopuštao te još manje o trajnom indultu koji je dao već sv. Pijo V. u buli Quo Primum Tempore.

U trenutačnoj klimi posvemašnje liturgijske slobode gdje se toleriraju sve zloporabe, najvećim se zlom, čini se, drži celebracija tradicionalne Mise. Protiv nje se bori… kao đavao protiv svete vode!

Tko se pitao zašto Bratstvo sv. Pija X. nije prihvatilo potpisivanje dogovora s rimskim vlastima, sada ima više nego rječit odgovor. Osim činjenice da se nije moglo spustiti ni do kakvog kompromisa u prihvaćanju zabluda posljednjeg koncila i nove liturgije koja je reformirana u protestantskom smislu kao što je izričito tražio rimski protokol, čini se sve više bjelodanim kako se uopće ne može imati povjerenja ljude iz crkvene hijerarhije koji su zadojeni liberalnim načelima.

Kad Bog Crkvi bude dopustio onog Prvosvećenika koji će imati hrabrosti ostvariti pravu reformu, Bratstvo će biti spremno odgovoriti na njegov poziv na obranu vjere i katoličkog svećeništva. U trenutačnoj situaciji treba biti slijep i ne vidjeti teški status necessitatis u Crkvi.

Jamačno, čak ni Pavlu VI., kada je govorio o „samouništenju Crkve“, nije bilo jasno da će se njegova tvrdnja tako duboko ostvariti.

Radi izlaska iz ove katastrofalne situacije prvi je neodloživi korak javna osuda trenutačnih zabluda, premda s nužnim poštovanjem, te onih koji ih propagiraju, pa makar to bile i najviše crkvene vlasti.

Više nego ikada potrebni su danas kardinali, biskupi i svećenici koji imaju hrabrosti progovoriti u javnosti i zauzeti stav, bez straha za vlastitu karijeru ili da budu izloženi progonima, iz ljubavi prema Crkvi i Papi, baš onako kako je učinio sveti Pavao usuprot svetom Petru. Ne može se izabrati razborita šutnja. Vrijeme je za djelovanje… da ne bismo griješili propustom.

4 komentara:

 1. Samo bih rekao: hvala nadbiskupu Lefebvreu za sve. Hvala mu da u čvrstoj vjeri u papinu nezabludivost i u neprolaznost svete Crkve možemo prebroditi ove teške trenutke u kojima se nalazimo, kada Rim neomodernističe i neoprotestantske tendencije posve zasjenjuje katolički, vječni Rim.
  Je li ovo početak teških kušnji...ne znam. Vidjet ćemo uskoro!

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. Pater bi se Stefano M. Manelli trebao obratiti mons.Fellayu da njega, svrgnutog Utemeljitelja reda, skupa s većinom patera primi kao prijateljsku zajednicu u svijet Tradicije.
  Šest je članova reda, od osamsto koliko ih ima, protestiralo-razlog za Kongregaciju da smijeni utemeljitelja i zabrani staru Misu.
  Koliko je samo vjernika protestiralo u Rimu zbog heretičke i šizmatičke Pfarrerinitiative u Njemačkoj i Austriji pa nikome ništa?! Koliko je dessetljeća trebalo da se smijeni utemeljitelja Kristovih legionara. No, u pitanjima se Tradicije vazda promptno i jednodušno reagira-i vazda destruktivno!
  Jasno, valja biti poslušan. Pazite, podložnost zakonitim vlastima također je apostolska Tradicija. Ali...ali ne nauštrb vjere, nauštrb sv.Mise svim vremena. To je onda groteskno, ludo. Ne izmišljam toplu vodu.
  U poslušnosti izgubiti zvanja, brojna zvanja, molitveni duh unutar kongregacije, svetu Misu svih vremena, najljepšu stvar pod Nebom, i dopustiti liberalnim načelima da opet zavladaju...nonsens! Vječni je Rim Majka Crkva, ovo su maćehinske strukture!
  Ako sv.Misa svih vremena izaziva podjele, valja dovesti u red one kojima to smeta. Oni su se udaljili od katoličanstva, a ne obratno. Pitam se čeka li ista sudbina Bratstvo sv.Petra, Institut Krista Kralja, Institut Bon Pasteur, benediktinske opatije Le Barroux, Fontgombault? Dovoljna je šačica modernista da upropasti cijeli red, svrgne Utemeljitelja i prve redovnike, sve poglavare.
  Istovremeno se traži dijalog sa svim neposlušnicima, raskolnicima i krivovjercima u crkvenim strukturama?!
  Čemu replika sedamdesetih?! Mudra šutnja i poslušnost...Je li Bog blagoslovio takve odluke? Od samostana prepunih redovnika, novaka, vjernika, imamo prazne hotele s pokojim redovnikom, uglavnom preko 80 godina. O skandalima da i ne govorimo!
  Ovo je svakako šamar hermeneutici kontinuiteta i obogaćenju obaju obreda. Nisu li baš Franjevci Bezgrješne bili primjer onih koji su ponajvećma htjeli provesti u djelo ono što je papa Benedikt želio? Lijepa im nagrada! Sada moraju s biskupima tancati po replikama Svjetskog dana mladih. Ma dajte!
  Sada je jasno da ova dva obreda ne mogu koegzistirati. Nije to tradicionalni ambrozijanski, lionski uz rimski Obred. Riječ je o dva svijeta, dvije vjere: riječ je o pravovjerju i modernizmu!
  "Merci, Monseigneur", rekao je kardinal Oddi na Nadbiskupovom grobu! Merci, Monseigneur da u prividnoj poslušnosti ne moramo razbijati oltare, zabranjivati stari Obred, spaljivati paramente, prodavati sveto posuđe i biti navodno poslušni...i tancati po bijelom svijetu!

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ipak postoji jedna stvar koja se tek malo kasnije saznala: osim celebracije stare Mise koja je unosila nemir u zajednicu, otkriveno je da je jedna kontemplativna sestra Reda nekoliko puta pokazala simpatije prema Bratstvu sv.Pija X. Mamma mia, to je strašno! To je magnum crimen!
   Možda ta ista sestra nije na koljenima čitala dokumente velikog Sabora, možda nije bila za međureligijski dijalog s dervišima i budističkim monasima! Ne, ne. Kongregacija je morala ovako drakonski postupiti!
   Nije li kardinal Joao Braz de Aviz, Pročelnik Kongregacije, pokazao koliko je čovjek dijaloga, kada nije htio osudu američkih časnih sestrica koje promiču rodnu ideologiju-zalažu se za homo priležništvo, mlade majke prate u pobačajne klinike i ne prihvaćaju sve te srednjovjekovne dogme primjerice o Trojstvu, Uskrsnuću i sve to što je prekomplicirano. Njima valja pokazati ljubav i razumijevanje i ne suditi ih.
   Ovdje se zbilja moralo ovako postupiti!
   Možda ta kontemplativna časna nije bila za hitno proglašenje svetim Ivana Pavla II. Bože dragi...Valja se pobrinuti da je se odmah ekskomunicira! Možda potajno čita propovijedi nadbiskupa Lefebvrea??? Chi sa???
   Žao mi je Franjevaca Bezgrješne, ali da jedan od osamsto članova iskazuje simpatije prema Bratstvu, i to još u govornici pred šest lokalnih bakica...ej, pa ne može to baš tako nekažnjeno!
   Klement

   Izbriši
 3. Jako zanimljiv članak. Govori o onome što mi svakodnevno proživljavamo: krizu u Crkvi te veliko otpadništvo od vjere. Pius

  OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.