četvrtak, 26. prosinca 2013.

I kad bih imao svu vjeru da bih i gore premještao…U veličanstvenom intervjuu koji je mons. Fellay dao obavijesnoj agenciji DICI-a nalazi se nekoliko citata koje u ovim svetim danima zbilja valja staviti na srce svakom kršćaninu, a osobito našoj braći tradicionalistima, kao i svatko sebi samomu. Nakon svih opomena o dramatičnosti situacije i možda početku onih strašnih vremena o kojima izvješćuje Sveto Pismo, oci i naučitelji Crkve, nikada ne smijemo zaboraviti da je naš put - put ljubavi.

Prisjetimo se još jedanput ovih riječi Generalnog poglavara Svećeničkog Bratstva svetog Pija X.:

„Ali vjera, o kojoj govor sveti Pavao i Sveto pismo, jest oblikovana vjera, drugim riječima, vjera koja je prožeta ljubavlju. Ljubav daje vjeri oblik. Ljubav je Božja ljubav i time ljubav prema bližnjemu.

Stoga je posrijedi vjera, koja se posvećuje bližnjemu, koji se očito nalazi u zabludi, te ga upućuje na istinu. A to na način da kršćanin po ovim opomenama može sijati vjeru, nekoga preporoditi u vjeri, voditi dušu k istini. Stoga to nije ogorčena revnost; to je štoviše vjera ugrijana ljubavlju.“

Uz obilje blagoslova u ovim svetim danima stavljamo Vam na srce Hvalospjev ljubavi svetoga Pavla:
Hvalospjev ljubavi (1 Kor 13)

    Kad bih sve jezike ljudske govorio i anđeoske,
    a ljubavi ne bih imao,
    bio bih mjed što ječi
    ili cimbal što zveči.2Kad bih imao dar prorokovanja
    i znao sva otajstva
    i sve spoznanje;
    i kad bih imao svu vjeru
    da bih i gore premještao,
    a ljubavi ne bih imao - ništa sam!3I kad bih razdao sav svoj imutak
    i kad bih predao tijelo svoje da se sažeže,
    a ljubavi ne bih imao -
    ništa mi ne bi koristilo.4Ljubav je velikodušna,
    dobrostiva je ljubav,
    ne zavidi,
    ljubav se ne hvasta,
    ne nadima se;5nije nepristojna,
    ne traži svoje,
    nije razdražljiva,
    ne pamti zlo;6ne raduje se nepravdi,
    a raduje se istini;7sve pokriva, sve vjeruje,
    svemu se nada, sve podnosi.8Ljubav nikad ne prestaje.
    Prorokovanja? Uminut će.
    Jezici? Umuknut će.
    Spoznanje? Uminut će.9Jer djelomično je naše spoznanje,
    i djelomično prorokovanje.10A kada dođe ono savršeno,
    uminut će ovo djelomično.11Kad bijah nejače,
    govorah kao nejače,
    mišljah kao nejače,
    rasuđivah kao nejače.
    A kad postadoh zreo čovjek,
    odbacih ono nejačko.12Doista, sada gledamo kroza zrcalo,
    u zagonetki,
    a tada - licem u lice!
    Sada spoznajem djelomično,
    a tada ću spoznati savršeno,
    kao što sam i spoznat!13A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav
    - to troje -
    ali najveća je među njima ljubav.

Broj komentara: 14:

 1. "O, moja Majko! Koliko bih bila sretna da sam se mogla boriti u vremenu Križarskih ratova, ili kasnije, boriti se protiv heretika! Ah! Ne bih se trebala bojati vatre.
  Je li moguće da ću morati umrijeti u krevetu?"

  - sv. Tereza od malog Isusa, dva mjeseca prije smrti

  Danas je više nego ikad potreban duh borbe. Daj nam, Gospodine, ljubav i žar Tvojih vitezova za obranu Vjere.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Neobična izjava sv.Tereze od djeteta Isusa, odveć nježne djevojke, podrijetlom iz građanske obitelji. Ili se poslije njezin životopisac poslužio svetičinim autoritetom kako bi joj dodao svoje riječi?
   Tko zna?!
   Tako je brate. Bez borbe nema pobjede.

   Augustin

   Izbriši
  2. To je citat iz ove knjige, str. 115:
   http://www.amazon.com/Novissima-Verba-Confidences-Therese-Jesus/dp/B000L5D6Y6

   Slučajno sam jučer naišao na njega (ali ja ne vjerujem u slučajnost)

   Izbriši
  3. Božja je Providnost duboko utkana u povijest spasenja. Vjerujem da te Mali Cvijet zagovara kao tvoja zaštitnica, brate Mateo. Imaš sestru u Nebu - blago tebi!
   Moji sveci zaštitnici moraju imati čelične živce i beskrajno strpljenje, zato često pribjegavam zagovoru Bezgrešne Djevice.
   Za mene je vjerojatno zadužen odjel za izgubljene slučajeve...

   Augustin

   Izbriši
  4. Čini mi se da smo dosta slični, brate.

   Izbriši
  5. Možda, brate!
   No, izgledom se mogu lako uklopiti u stanovništvo južne Španjolske ili Grčke.

   Augustin

   Izbriši
 2. ,, Ali vjera, o kojoj govori sv.Pavao i Sveto pismo, jest oblikovana vjera, drugim riječima, vjera koja je prožeta ljubavlju. Ljubav daje vjeri oblik. Ljubav je Božja ljubav i time ljubav prema bližnjemu." ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤ Put Ljubavi je put Katoličke Crkve, jer ona daje ključeve Ljubavi, koja nas vodi u vječni život - obećanu baštinu.

  Augustin

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Bez ljubavi o kojoj govori sveti Pavao, o kojoj najprije govori sam naš Gospodin Isus Krist, bili bismo samo klepetala: mjed što ječi i cimbal što zveči.
   Mons. Fellay podsjeća na temeljne pojmove naše vjere, na ono najbitnije.
   Kako su grozni tonovi koje ispuštaju tradicionalni cimbali što zveče...kako su samo zamorni, disonantni, a katkada i jezivi...
   Bez ljubavi tradicionalist je obična tračibaba, kritizer, morbidno čeljade koje ide na živce! Put tradicionalista nimalo nije lagan. Traži se svjedočenje u pravom smislu riječi.
   Naša ljubav prema Crkvi, Sv. Ocu i prema bližnjemu mora biti silna ako želimo prenijeti ovu veliku poruku: poruku koju Tradicija daje današnjim strukturama koje kriza guši i blokira.

   Kikii

   Izbriši
 3. Predivan tekst. Hvala što ste ga objavili... Dira me činjenica da je Papa Ivan Pavao II ovu veliku "malu" sveticu proglasio Naučiteljem Crkve...

  OdgovoriIzbriši
 4. Da, Brate!
  Put Tradicije je put križa našega Gospodina Isusa Krista.
  Da nije Božje Ljubavi ljudski život bi bio besmislen jer nebi mogao doseći svoj smisao - samoga Boga. Sv. Ocu i našoj Katoličkoj Crkvi neka Kristovo Tijelo i njegova Presveta Krv bude jamac vječnog života. Sve će ovo proći, kako reče jedan mudrac na dvoru nekoga Kralja, koji ga obasu častima jer i sam kralj spozna svoju smrtnost.
  Mi imamo našega Kralja nad kraljevima zemaljskim: a to je Krist Kralj - Christus Rex!!!

  Augustin

  OdgovoriIzbriši
 5. Postoji više razloga zašto žena ne može biti "crkveni naučitelj", i zašto nikad nisu bile u cijeloj povijesti Crkve (od zabrane naučavanja od strane žena, koju spominje sv. Pavao, toga da naučitelji jedino mogu biti svećenici, da se molitve na Misama za blagdane naučitelja ne mogu koristiti za žene itd.), ali to je već druga tema.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. U kojem smislu žena može biti crkvena naučiteljica? Ne u klasično patrističkome, konkretno dogmatskom, tj. ogoljenome u formulaciji per se. Ne u smislu papinskoga, biskupskoga ili svećeničkog autoriteta. Žena uopće nije intelektualno inferiorna. Žena svojim duhovnim iskustvom života u vjeri, te rastu u svetosti, Duhom Svetim rasvjetljena postaje autentična svijedokinja Božje Riječi te se odlično uklapa svojim znanjem u dogmatske i ostale teološke stvarnosti. Uz to ako je još obrazovana, tim bolje. Žena drugim putem stiže do cilja - samoga Boga! Intuicija, osjećajnost, razum i vjera - ženini su aduti specifična i čudesna mješavina koja ako se pravilno prožima, upotpunjuje i nadopunjuje, može postati nevjerojatna kombinacija koju je Božja Providnost osmislila. Primjerice, sv. Katarina Sijenska je crkvena naučiteljica u gore navedenom smislu - kao i sve ostale crkvene naučiteljice.

   Augustin

   Izbriši
  2. Za žene koje su proglašene crkvenim naučiteljicama trebalo bi skovati novi naziv kako bi se crkveno naučiteljstvo pojmovno, sadržajno i po Kristovu poslanju sačuvalo u izvornome smislu koje nam od apostola i sv. Pavla, kroz cijelokupnu povijest, sadašnjost i budućnost jamči sv. tradicija Katoličke Crkve. Crkveno naučiteljstvo je pridržano samo za muškarce po Božanskome naumu!

   Augustin

   Izbriši
 6. Nije istina da samo svećenik može biti "crkveni naučitelj", niti je tako bilo u povjesti Crkve. Ima Naučitelja koji su bili đakoni. Sveti Efrem je Naučitelj a nije svećenik. Kao Naučitelja ga je štovao i Pio X. primjerice. Prihvaćam vaše neznanje. Ali to je već druga tema.

  OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.