četvrtak, 5. prosinca 2013.

Ekumenizam i intercommunio - Kardinal Siri II.Problem je intercommunija nadasve težak i može predstavljati stranputicu s pravog ekumenskog puta, pokazati se pravom zamkom za mnoge dobronamjerne katolike i pružiti novo svjedočanstvo zastranjenja teologa od teologije [...] Jedinstvo se nikada neće postići polovičnim riječima, pojmovima izrečenima do pola, dobrovoljnim početcima i tumačenjima. Ako bi ovo netko nazvao jedinstvom, ne bi znao što govori ili bi lagao znajući da laže [...] Krivo ekumensko približavanje zaraženo je relativizmom na dogmatskoj razini; to je tema koja se danas obrađuje eufemistički pojmom pluralizma. U suštini nauka koji je Katolička Crkva prihvatila objavljenim i sigurnim ne može postojati pluralizam. To pretpostavlja relativizam koji logički dovodi do rastakanja svega; ne dakle jedinstvo, nego uništenje. Je li možda jedinstvo djelo uništenja? Pluralizam je u ukusima, u izgledu, u simpatijama, u iskrenim prilagodbama jeziku kultura - salva veritate - ali nikada u suštini istine i samih činjenica. Također i u stvarima koje se tiču ljudi koje je „Bog ostavio ljudima na raspravu“, no zacijelo ne u stvarima koje je On trajno definirao za vrijeme i vječnost.

[Odlomak uzet iz Uvodnika kardinala Giuseppea Sirija koji je objavljen u “Renovatio”, IX – 1974.]

4 komentara:

 1. Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svog.

  drug Tito

  Je li to ekumenizam i intercommunio?

  Zbunjena

  OdgovoriIzbriši
 2. Zbunjena!
  Bez obzira je li Vaše pitanje provokacija napisat ću Vam odgovor! Vi ocijenite koliko je besmislen ideološki element kojim ste obojili svoje pitanje? Ideološka indoktrinacija producira smrt i devijacije osobne i društvene slobode zbog njezina antropocentrističkog karaktera.
  Sin bečkog grofa i slovenke proizvodio je revolucije smrti po izvedbi španjolske ljevičarske škole iz 1936 - 1939. Možda se ekumenizam u posljednjem stadiju uvelike približi marksističkoj agendi s "Teologijom oslobođenja". Komunizam je ideologija koju su konstruirali masoni, te ga od nastanka prekrajali (osuvremenjivali) kako bi se neki novi naivci i neznalice navukli na krajnje sprudove suvremenih unitarizama (super države poput Europske unije s težnjom stroge centralizacije moći i bogatstva, s inflacijom zakona da bi potpuno nadzirali ljude) koji teže posljednjoj globalnoj svjetskoj diktaturi - jedan svijet, jedna država. Komunizam je međuostalim bio jedan od lukavijih ideoloških deformacija zadužen za totalnu dehumanizaciju vjere i duha uz prebacivanje privatne imovine u džepove elita. Crveni demon obmane neobrazovanog radništva i škola proizvodnje komunističkih monstruma, poput: Marxa, Lenjina, Trockog, Staljina, Tita i mnogih drugih. Proizvođači ideologija su bez obzira na međuideološke konflikte na svjetskoj sceni uvijek pobjednici. Kad se prelije čaša onda nastupa Krist u slavi, te će sve podrediti Bogu! Ne bojte se da ćete tada biti neinformirani. Vidjet ćete sve uživo! Samo ostaje pitanje: hoćete li biti među gubitnicima ili pobjednicima (oni koji su Božja svojina)??!
  Božji Vam blagoslov!+

  Augustin

  OdgovoriIzbriši
 3. Nije riječ ni o kakvom jedinstvu-veliki kardinal Siri je to odmah shvatio-riječ je o izdaji i uništenju Crkve! Salva nos Domine, Iesu Christe...

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 4. Cijenjeni Augustin!

  Ja sam čula da je drug Tito bio Rus. Je li "teologija oslobođenja" isto što i "eksproprijacija eksproprijatora"?
  Kako ću ja vidjeti Kristov dolazak uživo kad nitko ne zna kad će on doći? Kako Vi to znate?

  Još više zbunjena

  OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.