utorak, 24. prosinca 2013.

Sretan i blagoslovljen Božić!Prije svega želim svim čitateljima […] ono, što su anđeli Božji zaželjeli čovječanstvu prigodom rođenja Kristova, a to je – mir Božji. Stotine hiljada Hrvata katolika, da, mogu reći milijuni, punili su ovih svetih božićnih dana naše stolne, župske i samostanske crkve, rasijane širom domovine, te drevne spomenike naše časne prošlosti i rasadišta istinske kulture, što ih je posagradila ljubav i požrtvovnost otaca i djedova naših, da u njima nađu utjehe, radosti i pravog božićnog veselja.

Božićno veselje zaista je nešto čarobno! Donosi ga katolicizam. Uvjeren sam, kad bi nesrećom nestalo katolicizma iz hrvatskog naroda, da bi onim istim časom umjesto božićnog veselja nastupila u njemu onakova teška korizma strašne pokore bez ikakve utjehe, kakovu već sedamnaest godina proživljava nesretni ruski narod. Groza me hvata i pri samoj pomisli na takovo stanje. A ipak katolici se moraju i u to zamisliti. Tko nam jamči, ako bismo skrstili ruke, da se ne bi jednoga dana naše lijepe crkve i samostani, koju su usko povezani s hrvatskom prošlošću, pretvorili u zabavišta i kina, u kojima bi se mladež naša učila mržnji i svakoj opačini? Ako hoćemo da božićno veselje vlada trajno u duši našeg naroda, onda valja upotrijebiti i sredstva da ga očuvamo.


Božićno veselje temelji se na velikoj istini, da je Bog u slici Maloga Djeteta sašao na ovaj svijet; da nas je taj isti Bog–čovjek naučavao primjerom i riječju, što valja da činimo, da živimo u miru s Bogom na zemlji te budemo puno božićnog veselja ne samo na zemlji, nego za sve vjekove na nebu.

A evo tu vjeru hoće da iščupaju neprijatelji katolicizma iz duše našega naroda. U jer su, da se poslužim riječima Spasiteljevim, ,,sinovi ovoga svijeta mudriji od sinova svjetla’’ (Lk 16, 8), to se oni u svoje ciljeve služe najmodernijim sredstvima, među kojima prvo mjesto zauzima štampa – i to u prvom redu dnevna štampa. Zar ćemo mi katolici gledati skrštenih ruku na to? Ja mislim, da je dužnost svakoga katolika, da svim silama podupire katoličku, napose dnevnu katoličku štampu, kao protusredstvo, i to jedno od najuspješnijih, da se u našemu narodu sačuva vjera katolička i s njom trajno božićno veselje. Dužnost podupirati katoličku štampu danas je ne manja negoli i graditi crkve. Rekao mi je jednom neki biskup, da smatra, kad bi sv. Pavao apostol živio u naše doba, da bi bez sumnje bio katolički novinar, jer bi preko novina mogao najviše ljudi pridobiti za Krista. Tolika je važnost novina katoličkih.

Dok se evo nalazimo na svršetku stare godine i na početku nove, želim ne samo čitateljima […], nego i svim katolicima, da sa starom godinom odbace i stari nehaj i nemarnost prema katoličkoj štampi, a s Novom Godinom neka probude u sebi i novi žar za katoličku štampu, napose dnevnu. Ako nam uspije u Novoj Godini ojačati, proširiti, jednom riječju stvoriti jaku katoličku štampu, onda će to biti najsretnija godina. Gdje je jaka katolička štampa, tamo je jaka i vjera katolička. Gdje je jaka vjera katolička, tamo je jak i čist moral. Gdje je jak i čist moral, tamo vlada pravednost, ljubav, čistoća i uopće kršćanske kreposti. Gdje pak vlada pravednost i ljubav i gdje cvatu kršćanske kreposti, tamo nestaje i same materijalne bijede, koja danas tako strahovito tišti čovječanstvo, i koja se nijednim drugima načinom ne može odstraniti.

(bl. Alojzije Stepinac, Nagovor – božićna i novogodišnja čestitka
čitateljima tjednika ,,Hrvatska straža, 26. prosinca 1934.)

Što možemo dodati na ove sjajne, nadahnute, beskompromisno katoličke riječi našeg dragog blaženika, nego – da valja ovu poruku samo preslikati na današnje prilike, i forum rasprave ne zadržati samo na razini društva, nego proširiti i na stanje unutar Crkve, i dobit ćemo proročanske poticaje za naše katoličko poslanje u današnjem trenutku. I ako je ovakva svijest o važnosti medija u svrhu evangelizacije živjela prije 80 godina, koliko više možemo reći da je ona relevantnija danas, kada su informacijska sredstva uznapredovala po eksponencijalnom faktoru. Zato se nadamo da će naše skromno, ali odlučno djelo očuvanja i širenja katoličke vjere – blog Christus Rex, na tom planu, uz Božji blagoslov, još više napredovati, kako bi Gospodin Isus, kojega slavimo u liku božanskog djeteta, mogao kraljevati u našim srcima.

Svim čitateljima želimo obilje radosti, sreće i svakog Božjeg blagoslova u ovim božićnim danima!

Uredništvo bloga


Broj komentara: 10:

 1. Od srca zahvaljujem na lijepoj čestitci.
  Puer natus est nobis, gudeamus!
  I ja želim sretan Božić svoj tradicionalnoj braći i sestrama!
  U ovoj svetoj noći, kada se utjelovila Vječna Riječ, radujmo se zbog pobjede malenosti nad moći i ohološću moćnih, jakih i lukavih!
  U ovim svetim danima ne zaboravimo potrebite, bolesne, otpisane, nevoljene, zaboravljene...

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. Blagodarim draga braćo na čestitci! Rođenjem Kristovim neka nam se Gospodin rodi u srcima i ostane s nama zauvijek. Blagoslovljen Božić svoj tradicionalnoj braći i sestrama!
  Čestit Božić i našoj braći na blogu Christus Rex!!!
  Da mi nije Vas i ostale braće nikada ne bih upoznao izvorni Katolicizam i sv.Tradiciju.
  PS
  Čestit Božić svim katolicima!

  Augustin

  OdgovoriIzbriši
 3. "Et vidimus gloriam eius, gloriam quasi unigeniti a Patre, plenum gratiae et veritatis"- još uvijek nam odzvanjaju ove divne riječi današnjeg Evanđelja! I vidjesmo slavu njegovu...vidjesmo je...
  Naša je liturgija zbilja predokus nebeske domovine, najljepša stvar s ovu stranu neba!
  Kikii

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. A predivan je tekst, današnje Poslanice, sam početak poslanice Hebrejima: Mnogo je puta i na razne načine nekoć govorio Bog ocima preko proroka, a ovih nam je dana napokon progovorio po Sinu, kojega je postavio za baštinika svega i po kojemu je stvorio svijet. On sjedi s desne strane Svevišnjega, jer je odsjev njegove slave i slika njegova bitka, te sve drži svojom snažnom riječi i čisti nas od grijeha.
   Poslanica Hebrejima uz Matejevo Evanđelje najviše povezuje Krista i Stari Zavjet.

   Izbriši
 4. Sretan i blagoslovljen Božić uredništvu i komentatorima. Neka nam Gospodin da milosti i jakosti da dokučujemo i izvršavamo Njegovu volju!

  OdgovoriIzbriši
 5. Na dobro vam dosao Bozic i sveto porodjenje Isusovo.

  Uz srdacne pozdrave,
  Roswitha

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. I s Tobom Bog dao zajedno, sestro Roswitha!

   Kikii

   Izbriši
 6. Čestita Vam duša, zdrava i vesela, sestro Roswitha!

  Augustin

  OdgovoriIzbriši
 7. Sretan imendan svima koji se zovu Stjepan, Stipe, Štef, Stjepanka, Štefica, potom Ivan, Iva, Ivana, Ivano, Ivo, a danas osobito svim Mladenima i Mladenkama, jer se blagdan Nevine Dječice naziva i Mladenci!

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Brate Kikii, postao si hodajući liturgijski kalendar! :)

   Augustin

   Izbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.