Christus Rex

Veliko treba biti naše pouzdanje u Mariju, jer je ona Kraljica Milosrđa



Budući da je uzvišena Djevica Marija bila odabrana da bude majka Kralju svih kraljeva, punim je pravom Crkva časti i želi da je svi časte slavnim imenom Kraljice. Ako je sin kralj, pravom se njegova majka ima smatrati i nazivati kraljica. Ako je onaj, veli sveti Atanazije, koji se od Djevice rodio Kralj, majka se koja ga je rodila, pravo i istinito smatra Kraljica. Otkad je Marija, opominje sv. Bernardin Sijenski, pristala na to da postane Majkom Sina Božjega, od onda je zavrijedila biti Kraljicom svijeta i svih stvorova:

Ova je Djevica po svom pristanku zaslužila prvenstvo i gospodstvo svijeta i žezlo Kraljevstva nad svim stvorovima. Ako život Marijin, razmišlja sv. Arnold opat, ne bijaše odijeljen od Tijela Isusova, kako da bude od Sinova Kraljevstva odijeljena Majka. Niti može od Gospodstva Sinovljeva biti odijeljena Majka. Jedno je Tijelo Marijino i Kristovo. Stoga se treba slava Kraljevstva smatrati ne samo zajednička Majci i Sinu, već ista Majci kao Sinu. Rekao bih da je slava Sinova ne toliko zajednička Majci, nego dar Njoj.

Ako je Isus Gospodin, Kralj cijelog svemira, tada je i Marija Kraljica cijelog svemira. Postavljena za Kraljicu, govori opat Rupert, pravom posjeduje cijelo Kraljevstvo Sinovo. Tako, kaže sv. Bernardin Sijenski; koliko ima stvorova koji služe Bogu, toliko treba služiti i Mariji; jer anđeli i ljudi i sve stvari, koje su na nebu i zemlji, budući da su podvrgnute vlasti i Gospodstvu Božjemu, podvrgnute su i gospodstvu Bl. Djevice.

(Odlomak iz knjige sv. Alfonza Marije Liguorija: „Zdravo Kraljice“; I. dio, str. 9-10)

Arhiva bloga

Glasnik: