Christus Rex

Biskup Fellay komentira svoj susret s Papom


Biskup Fellay je u nedjelju, 10. travnja, slavio Misu na završetku hodočašća u Le Puy. Pred 4 tisuće hodočasnika FSSPX-a komentirao je svoj nedavni posjet Rimu. Unatoč novoj apostolskoj pobudnici Amoris Laetitiae zbog koje ,,možemo plakati, otkrio je neke dobre novosti sa svog susreta s papom Franjom 1. travnja. Prema Le Salon Beige, biskup Fellay je kazao da Papa smatra Bratstvo katoličkim, da ga nema namjere osuditi i da bi svećenicima Bratstva želio proširiti vlast upravljanja (jurisdikciju), počevši s ovlašću vršenja ispovijedi. Biskup Fellay je tijekom svojih susreta u Rimu čak dobio poticaje da otvori bogosloviju u Italiji.

Papa Franjo je 1. travnja primio biskupa Bernarda Fellaya, Generalnog poglavara Svećeničkog bratstva sv. Pija X. Sljedećeg jutra, u subotu, 2. travnja, biskup Fellay se susreo s nadbiskupom Guidom Pozzom, tajnikom Papinskog povjerenstva Ecclesia Dei.

Francuski distrikt Bratstva pozvao je vjernike na hodočašće u Le Puy u kojemu se zadobiva poseban potpuni oprost kada Veliki petak pade 25. ožujka. Priorat sv. Franje Regisa je prethodnu godinu dana pripremao organizaciju ovog hodočašća. Zbog ograničenog pristupa i malog prostora unutar bazilike svaki se hodočasnik trebao prijaviti za jedan od sedam različitih termina kako bi mogao iskazati čast crnom Gospinom kipu koji je donio sv. Ljudevit iz križarske vojne.

Poglavar Francuskog distrikta, p. Christian Bouchacourt, pozvao je sve vjernike da prikažu ovo hodočašće za Francusku, ističući kako su mnogi sveci bili povezani s Le Puyom (sv. Ivana Arška, sv. Ljudevit Marija Montfort, sv. Franjo Regis, i dr.) i zatražio da se dnevna molitva Anđeo Gospodnji prikaže za obraćenje muslimana.

Iz Le Puya je papa Urban II. pozvao na Prvi križarski rat (1095.-1098.) i dao ovlast mjesnom biskupu (Adhemar de Monteil) da ga vodi. Biskup je napustio grad s 400 vitezova, a preminuo je tijekom opsade Antiohije. Papa Urban II. je također odredio da se od početka križarske vojne za njezin uspjeh u cijelom kršćanskom svijetu na glas zvona ujutro i navečer moli Anđeo Gospodnji.


Izvor: sspx.org

Arhiva bloga

Glasnik: