Christus Rex

Posjet Bogoslovije Bratstva Zagrebu i svečana Misa


Prošle nedjelje, na blagdan sv. Josipa radnika, imali smo veliku milost u Hrvatskoj ugostiti Bogosloviju Svećeničkog bratstva sv. Pija X. iz Zaitzkofena. U Zagreb je doputovala skupina od 7 bogoslova, jedan časni brat, naš hrvatski svećenik – p. Marko Tilošanec te poglavar Austrijskog distrikta – p. Stefan Frey. Uz tradicionalnu Misu koja po latinskom jeziku svjedoči za univerzalnost Crkve, ona se očitovala i po narodnosti naših gostiju koji su bili iz ukupno 7 zemalja! Subotu su naši gosti iskoristili da bi se ukratko upoznali s crkvenim, kulturnim i povijesnim znamenitostima našeg glavnog grada. Posjetili su katedralu, Muzej bl. Alojzija Stepinca, iskazali čast našoj nebeskoj Majci od Kamenitih vrata, zatim upoznali Gradec i konačno se zaputili prema kapeli i sjedištu našeg Bratstva u Dugom Selu.

U nedjelju je služena svečana (trojna) sveta Misa. Nakon posjeta mons. Fellaya u listopadu prošle godine, ovo je bila druga prilika da vjernici dožive cjeloviti rimski obred u njegovoj najsvečanijoj varijanti koji može služiti jedan svećenik. Misu je služio p. Frey – poglavar Austrijskog distrikta kojemu pripada naše hrvatsko područje, službu đakona vršio je p. Tilošanec, a podđakona abbé Volker Schultze koji bi za svećenika trebao biti zaređen ovog ljeta. U propovijedi je p. Frey istaknuo važnost svećeništva kao utjelovljenja i ostvarenja Kristovog vječnog svećeništva za izgradnju Crkve kao i cjelokupnog društva. Nakon Mise je uslijedilo predavanje u kojoj se p. Frey osvrnuo na nedavnu papinsku pobudnicu, na tijek pregovora sa Svetom Stolicom i naznačio razvoj budućeg djelovanja Bratstva u Hrvatskoj. Vjernici su doputovali – dosad u daleko najvećem broju, iz različitih krajeva naše domovine i vjerujemo da su i u ovako improviziranim uvjetima mogli doživjeti sjaj i ljepotu tradicionalne latinske Mise - ,,najljepše stvari s ove strane neba“.

Nadamo se da će nam svima ovaj svečani događaj dati jedan novi, veliki poticaj u našem zalaganju za izgradnju Kristovog kraljevstva i za molitvu da Bog pošalje i iz našeg naroda mnogo vrijednih, svetih svećeničkih zvanja! 

Arhiva bloga

Glasnik: