Christus Rex

Blago onima koji idu mojim putovima

 

„S
rce koje ide po dva puta neće imati uspjeha, a izopačeno srce u njima će se smućivati.” (Sir 3, 28).

Izopačena srca su jednostavno svjetski ljudi koji se uvijek više sablažnjavaju zbog grijeha „dobroga”, nego zbog najgorih zločina zlih ljudi.

A tu su više u pravu nego što misle jer su zločini dobrih učinak njihova nepridržavanja Božjih putova. To je, govori p. Faber, zbog činjenice da su katolici koji žive u ovome svijetu neprestano na kušnji da prihvate minimalistički pogled na svoju vjeru, prakticirajući je s pogledom jednoga oka na ono što nekatolici misle, pa tako slijede dva puta umjesto jednoga.

Tako je jedini pravi put zamagljen nedostatkom razmišljanja i primjene na pravi put. A naročiti katolički put kojega ovaj svijet ne može odobriti jest pobožnost prema Mariji – a to je ipak Božji put. Kolebanje na tomu putu nedostatkom pobožnosti razlog je današnjega katoličkoga neuspjeha. Razmotrit ćemo kako nas Marija može izliječiti od ovoga „dvostrukoga srca”.

Marija je put Crkve jer je Ona Božji put. Poput arhitekta koji slijedi Božje zakone u gradnji kuće, tako i Crkva slijedi Njegove zakone u obavljanju pobožnosti prema Mariji. Marija nije stvar Crkve, ona je Božja, a budući da je Božja stvar, ona je crkveno blago.

Blagdan Marijina rođenja prikazuje nam ovu istinu u svoj njezinoj jasnoći. Poslanica Marijine rođendanske Mise kaže nam: „Gospodin me je imao u početku svojih putova, prije nego je išta učinio. Bila sam oduvijek određena, prije postanka zemlje... i užitak mi je biti s ljudima.” (Izr 8, 22.31).

Čak iako se Marijin rođendan dogodio dugo nakon stvaranja svijeta, Marija je uistinu početak Božjih putova jer je druga osoba Presvetoga Trojstva postala čovjekom u Njezinomu krilu i započela Njegov način traženja grešnika kako bi ih naučila Božjim putovima. Prije stvaranja svijeta Bog je mislio na naše spasenje i njegovo precizno ispunjenje, počevši od Isusa i Marije.

Ova božanska predodređenost istodobno uključuje sve siromašne grešnike, jer je užitak Majke Božje biti usred Njezine djece koja su suobličena Isusu Njezinomu Božanskomu Sinu. Iz toga razloga poslanica nastavlja: „...i užitak mi je biti s ljudima. Zato me, djeco, čujte! Blago onima koji idu mojim putovima. Slušajte nauk, budite mudri, nemojte ga odbaciti.”

Marijini putovi su misli Isusovoga Srca, Njegovih zakona i Njegovih sakramenata. Čuvati ove putove znači pohranjivati ih u svojim srcima i marljivo meditirati nad njima kako bismo ih zadržali. Moramo se neizbježno odreći nasljedovanja dvaju putova, i to doista svih putova koji vode do grijeha. Krunica je posebno sredstvo odricanja od dva puta i nasljedovanje Krista u Mariji. Ave Maria!

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: