Christus Rex

Čudo svete Hostije

Serijal: Slavna Djela Crkve

G
odine gospodnje 1290. jedna  Parižanka stavila je za iznos od 30 sousa odjeću u zalagaonicu kod židova po imenu Jonathas. Otiđe k njemu i zatraži odjeću da bi ju nosila na Uskrs te obeća da će ju potom vratiti.


Židov odgovori da će joj, ako mu donese posvećenu hostiju, vratiti odjeću besplatno. Žena pristade i primivši pričest na Uskrs, donese hostiju Židovu.


Židov položî hostiju na stol i probode ju nekoliko puta perorezom. Iz nje poče obilno izvirati krv. Tada maljem zabî kroz nju čavao, bacî ju u oganj, ali ona odlebdî ponad plamenih jezika. Potom ju baci u posudu kipuće vode, koja zatim posta crvena od krvi, a hostija ostade neoštećena.



Sin židova, dječak, pošto je vidio ova čuda, i vidjevši kršćane kako idu na Misu, reče: „Nema vam koristi da se klanjate svome Bogu. Moj ga je otac ubio!” Žena što je živjela blizu uđe u kuću židova pod izlikom da želi uzeti vatru. Tada uze hostiju u drvenu zdjelu, odnese ju župniku u Saint-Jean-en-Greve. Pariški biskup naredi da se Jonathasa uhiti. On odbije obratiti se, bî smaknut, njegovo imanje bî zaplijenjeno.



Građani Pariza godine 1294.  na dijelu zemljišta toga židova izgradiše kapelu po imenu la Matson des Miracles. Nedugo zatim Guy de Joinville osnovâ ondje samostan [Frères hospitalier de la Charité de Notre-Dame de Roignon]. Kralj Philippe-le-Bel poveća ga 1299. dajući utemeljitelju cijelo imanje židova zajedno s povezanim kućama.


Na ulazu drevne kapele stajao je ovaj natpis:

Ci-dessous le Juif fit bouillir la Sainte Hostie. [Ovdje je židov skuhao svetu Hostiju.]


Le miracle des Billettes; vitraj Charnier samostana 17. st.


Perorez kojim je židov ubo hostiju i drvena posuda u kojoj je spašena sačuvani su u crkvi ovoga samostana; sahranjeni u relikvijarima u obličju dva ljudska lika-sveca jedan od kojih držî u ruci perorez, a drugi posudu. Hostija što ju je židov oskvrnuo sačuvana je u crkvi Saint-Jean-en-Grève.


***


Arleški nadbiskup i neki svećenici masakrirani su u ovoj crkvi tijekom ateističke revolucije.


Izvor: „Povijest Pariza: Od najranijeg razdoblja do danas; Sadrži opise drevnih stvari, javnih zgrada, građanskih, vjerskih, znanstvenih i komercijalnih institucija. Dodatak: Bilješka o crkvi sv. Dionizija; Pripovijest o oskvrnjenju kraljevskih grobnica; Važne statističke tabele, sv. 1”, str. 256-267.


Crkvu Saint-Jean-en-Grève uništili su židovi i ateisti između 1797. i 1800.


Židovska enciklopedija 1906. potvrđuje euharistijska čuda, kako je dokumentirano u vezi židova i francuske crkve koja je uništena i u kojoj je kler masakriran, potvrđuje da je euharistija Tijelo Kristovo.


Masakr kršćana u kapeli: Franc. Revolucija

Arhiva bloga

Glasnik: