Christus Rex

Marija nas uči apostolskoj molitvi

Djevica u plaštu, Le Puy-en-Velay

 


A
postolska se molitva sastoji u obraćanju Bogu kako bismo spasili duše, prvo svoje, zatim duše onih koji su nam povjereni, a na kraju sve duše.

Moljenje ove molitve potvrđuje uvjerenje da je obraćenje i posvećenje duša djelo milosti te da samim time sve ovisi samo o Bogu, dok smo mi za sve svoje aktivnosti samo Božja „bezvrijedna sredstva” koja On koristi jer se tome udostoji.

Međutim, apostolska svrha je i važan poticaj za nas jer smo često vrlo nemarni u svojim molitvama. Spoznaja da vječno spasenje mnogih ljudi, možda i naših najdražih prijatelja, može ovisiti o našoj molitvi, nagoni nas takoreći da padnemo na koljena.

Iz toga razloga o. Maksimilijan Kolbe apostolsku molitvu opisuje kao temelj cjelokupnoga misionarskoga rada. U trenutku kada je Grad Bezgrješne postavljao svoje najveće rekorde, kada je broj braće premašio sedam stotina te su izlazili milijuni primjeraka časopisa Viteza Bezgrješne, kada su izvanjski postizali svoje najveće uspjehe, svetac se žalio: „Premalo razmišljamo o Bezgrješnoj. Premalo čitamo o njoj, previše rijetko joj se približavamo. Svatko bi se trebao ispitati: koliko često sam joj se svaki dan obraćao? Morat ćemo se zasramiti. Nismo bili dovoljno djetinji da bi Ona upravljala nama kako bi joj mogla pripasti sva naša djela ti bi Ona mogla biti naša Kraljica. ... U Starom zavjetu čitamo da se Mojsije molio podignutih ruku za Izraelce dok su se borili s neprijateljem. Kad god bi dopustio da mu ruke padnu, Izraelci bi počeli gubiti. Tako i mi moramo imati podignute ruke u molitvi; cijela budućnost u biti ovisi o tome.”

Ukazanja u Fatimi također nas uvjeravaju u važnost molitve. Vrlo je značajno da je anđeo koji je u drugom ukazanju iznenadio djecu dok su se igrala kraj bunara, obratio im se na sljedeći način: „Što radite tamo? Molite! Molite puno! Presveta Srca Isusa i Marije puna su milosrđa te su vam naklonjena. Neprestano prinosite molitve i žrtve Svevišnjemu!”

Kao što je to učinila nekoliko desetljeća prije u Lourdesu, tako i ovdje Gospa vodi djecu u duh molitve. Ne samo u smislu da su djeca naučila od nje nekoliko molitvi, i ne samo zahtjev da puno mole, posebno dnevnu Krunicu. Kroz nadnaravno svjetlo koje im je Marija priopćila tijekom prva tri ukazanja djeca su imala povlasticu doživjeti cijelu dubinu molitvenoga života. Ipak, djeca nisu išla  u ovu školu Bezgrješnoga Srca radi sebe. Odatle i mi možemo i moramo izvući koristi.

Marija zna kako nam je u današnje vrijeme teško moliti i zato drži jednostavnu molitvu male djece kao primjer koji možemo oponašati kako bismo se u što kraćemu vremenu sjedinili s Bogom. A u čemu se sastoji molitva djece iz Fatime? Tješiti Boga, činiti naknadu za zločine počinjene protiv Bezgrješnoga Srca Marijina, a povrh svega vapiti za obraćenje siromašnih grešnika!

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: