Christus Rex

„Nema dvojice papa”, kaže Benedikt XVI.


B
ivši papa Benedikt XVI. 27. veljače 2021. dao je ekskluzivni intervju za talijanski tisak, osam godina nakon dana stupanja na snagu njegova odreknuća od papinske službe. Papa emeritus osvrće se na tih osam godina i donosi svoju analizu nedavnih događaja.

„Papa je samo jedan, a ne dvojica”. Glas koji se obraća uredniku Corriere della Sera slab je, ali misao koja stoji iza njega i dalje je okretna. Joseph Ratzinger sjedi u dnevnoj sobi na prvom katu samostana Mater Ecclesiae, gdje se povukao iz svijeta u ožujku 2013.

Luciano Fontana nije došao praznih ruku: predstavio je bivšemu rimskome prvosvećeniku dvije karikature koje je Emilio Giannelli, umjetnik u Corrieri, izradio posebno za njega. Lice domaćina iz Mater Ecclesiae je zasjalo: „Ovaj Giannelli je duhovita osoba”, kaže sa smiješkom.

Potom se Benedikt XVI. vraća na temu ostavke prije osam godina: „Bila je to teška odluka. Ali donio sam je s punim znanjem i mislim da sam postupio ispravno”, objašnjava.

Franjin prethodnik prisjeća se previranja izazvanih njegovim odlaskom: „Neki od mojih ‘upornih’ prijatelja i dalje su ljuti, nisu htjeli prihvatiti moj izbor. A mislim i na teorije koje su uslijedile: neki su rekli da je to bilo zbog skandala Vatileaks, drugi da je to bila zavjera homoseksualnoga lobija, treći su čak iznijeli slučaj [biskupa] Richarda Williamsona. Ne želi svatko tko podržava ove teorije vjerovati u svjesnu odluku. Ali moja savjest je mirna.”

U Mater Ecclesiae život teče dobro: tisak – koji su uredno probrali vatikanski uredi – čita se svaki dan. Osservatore Romano, Corriere della Sera i još dvije njemačke novine svakodnevno stižu u svojim tiskanim izdanjima.

Za stolom se često razgovara o politici. Štoviše, papa emeritus povjerava da ima želju upoznati Marija Draghija, novoga talijanskoga premijera: „Nadamo se da će uspjeti razriješiti krizu, on je čovjek koji je vrlo cijenjen u Njemačkoj”, precizira.

Upitan o predstojećem posjetu pape Franje Iraku, njegov izraz lica postaje ozbiljan, čak zabrinut: „Mislim da je ovo vrlo važno putovanje, nažalost dolazi u vrlo teškom trenutku, što ga čini opasnim putovanjem iz sigurnosnih razloga, a također i zbog covida – a da ne spominjemo nestabilnost ove zemlje. Pratit ću Franju svojom molitvom”.

O novome predsjedniku Sjedinjenih Država, papa emeritus bira njegove riječi i pokazuje da nije izgubio ništa od svoje diplomatske vještine: „Tako je, on je praktični katolik. I osobno je protiv pobačaja”, primjećuje.

„Ali kao predsjednik nastoji se predstaviti u kontinuitetu linije Demokratske stranke, a što se tiče rodne teorije, još nismo shvatili njegov stav”, implicitno aludirajući na sumnju i neprijateljstvo dijela američkog episkopata prema Joeu Bidenu.

Intervju završava. Bivši rimski prvosvećenik pozdravlja Luciana Fontanu i sa smiješkom mu zahvaljuje pokazujući na dva Giannellijeva crteža na stolu.

Na prvome karikaturist prikazuje Benedikta XVI. koji simbolički grli prepuni Trg svetoga Petra, dok je Franjo ispred napuštenoga trga, zbog zdravstvenih ograničenja povezanih s covidom-19: ali mnogo prije dolaska pandemije, argentinski papa više zapravo nije privlačio mnoštvo.

Na drugome crtežu Benedikt XVI. povjerava ključeve Katoličke Crkve namrgođenome papi Franji, budući da mu njegov prethodnik daje čitav niz preporuka. 

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: