Christus Rex

Veliki manevri u Kongregaciji za bogoštovlje


T
ražeći nasljednika predstojnika Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, papa Franjo naložio je reviziju dikasterija koji je kardinal Sarah vodio šest godina, do veljače 2021. godine.Dok se ujutro, 15. ožujka 2021., žarko sunce prelijevalo nad Vječnim gradom, atmosfera je bila iznenađujuće teška na Trgu Pija XII. br. 10.

U sjedištu Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata – dikasteriju koji je bez predstojnika, otkako je papa Franjo 20. veljače prihvatio ostavku kardinala Roberta Saraha – upravo je započeo dosad nezabilježeni „apostolski pohod”.

Nadbiskup Arthur Roche, trenutni tajnik Kongregacije, vodi brigu o tome da umiri novinare: „Ovo nije kanonska vizitacija, već savjetodavni posjet kakav ponekad koriste poglavari redovničkih ustanova da bi mogli donijeti sud o zajednicama za koje su odgovorni”.

No, u internoj e-poruci poslanoj 12. ožujka zaposlenicima dikasterije – a koju je otkrio Vatican Insider, jedan od paralelnih kanala komunikacije argentinskoga pape – nadbiskup Roche je konkretniji: „Sveti je Otac odlučio prije imenovanja u Kongregaciju, da će jedan od njegovih predstavnika posjetiti dikasterij“, objašnjava britanski nadbiskup.

„Tijekom posjeta Preuzvišeni želi upoznati rad Kongregacije te se sa svakim pojedinačno sastati. Svetom sam Ocu već izrazio našu otvorenost za ovaj posjet te osiguranu i iskrenu dobrodošlicu mons. Maniagu. U tome nema ništa alarmantno.”

Tolike jezične mjere opreza razlog su za zabrinutost. Tim više što Salvatore Cernuzio, jedan od novinara u Vatikan Insideru, nastoji naglasiti da „posljednjih godina u stvarnosti nikad nije bilo pokrenuto nijedno takvo interno savjetovanje za izbor pročelnika dikasterija“.

A spominje i „kurijalne izvore” koji nagađaju da se „tu očito nešto želi iznutra preurediti”.

U slučaju da se poruka ne čini dovoljno jasnom, vatikanist objašnjava da je Kongregacija za bogoštovlje u prošlosti „često objavljivala službene dokumente koji nisu odražavali volju rimskoga prvosvećenika, do te mjere da je i sam Franjo morao intervenirati kako bi izvršio javne ispravke“. Konkretno, zahtjev upućen svećenicima da služe Misu ad orientem od prve nedjelje došašća 2016. godine.

Daleko je to sve od riječi kardinala Saraha – objavljenih u Il Fogliju, koje je zatim prenio L'homme nouveau 10. ožujka 2021. – da je bio zadovoljan što je tijekom svoga mandata imao „potporu“ i „ohrabrenje“ sadašnjega pape.

Tumačenje ad usum delphini (koje izostavlja kontroverzne dijelove, op. prev.) koja omogućava predstojniku emeritusu da napusti službu uzdignute glave, mimoilazeći u prolazu protivnike, ma gdje se oni nalazili: „Kad liturgija počne brbljati, ona zaboravlja da je križ središte te se raspoređuje oko mikrofona... Sva su ta pitanja ključna, ali su nažalost transformirana u ideološka pitanja“.

„Posjetitelj“ zadužen za reviziju Kongregacije za bogoštovlje nije nitko drugi nego mons. Claudio Maniago, biskup Castellanete i predsjednik Liturgijskoga povjerenstva Talijanske biskupske konferencije.

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: