Christus Rex

Oblačenje, primanje tonzure i nižih redova u Zaitzkofenu 2022.


V
rhunac bogoslovije je, naravno, obred svećeničkih ređenja, ali blagdan Svijećnice 2. veljače i sljedeći dan također su veliki milosni dani za brojne bogoslove.
Svečanosti je u Bogosloviji u Zaitzkofenu predvodio biskup Alfonso de Galarreta.

2. veljače: oblačenje i tonzura

Kakva li je radost vidjeti bogoslove koji po prvi puta nose reverendu! Ova važna promjena pobuđuje velike emocije, posebno među njihovim bližnjima.

P. Hannes Regele, koji je propovijedao pripremnu duhovnu obnovu, govorio je o dostojanstvu svećeničkog odijela kojeg uvijek treba biti svjestan, jer je to s jedne strane "službeno odijelo", ali s druge strane, ono se danas prirodno ističe kao egzotični primjerak. Ali kakva je čast moći ga nositi!


To ne vrijedi samo za bogoslove, nego i za časnu braću koja se s njima raduju. A ako još uvijek vidimo hlače u bogosloviji, to ne znači da je ponestalo tkanine, već da su to postulanti za časnu braću koji moraju čekati do rujna da bi primili redovnički habit.

Zapravo, ono što je važnije, a manje očito, jest tonzura koja kandidate uzdiže u klerički stalež i tako ih dodatno odvaja od svijeta. Kandidati su se godinu i pol vježbali u duhovnom životu te su posvećeni Bogu, baš kao stvar koja se posvetom izvlači iz profane uporabe.

Na blagdan Svijećnice devet bogoslova prve godine obuklo je Kristovu odoru: dva Nijemca, jedan Argentinac, jedan Nizozemac i pet Poljaka.


Tonzuru je primilo osam bogoslova druge godine: tri Nijemca, jedan Australac (hrvatskih korijena), jedan Libanonac, dva Poljaka i jedan Švicarac.

3. veljače: prvi i drugi niži redovi

Niži redovi se općenito podjeljuju po dva: zato govorimo o prvim nižim redovima, a to su ostijarijat (vratar) i lektorat (čitač); što se tiče drugih nižih redova reda, to su egzorcistat (egzorcist) i akolitat (akolit).


Prva dva podjeljuju se bogoslovima treće godine, a druga dva bogoslovima četvrte godine. Tako se mladi leviti postupno penju stepenicama koje će ih dovesti do svećeništva.

Na ovaj blagdan prve niže redove su primila četiri bogoslova: jedan Nijemac, jedan Austrijanac i dva Švicarca. A još dvojica primila su druge niže redove: jedan Nijemac i jedan Austrijanac.

Zahvalimo Bogu za te milosti koje su primili oni koji se spremaju za svećeništvo i molimo Ga za ustrajnost za sve bogoslove! I ne zaboravimo moliti za zvanja!


Gospodine, podari nam svećenikā!
Gospodine, podari nam svetih svećenikā!
Gospodine, podari nam puno svetih svećenikā!

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: