Christus Rex

Ostanite mirni i samo naprijed


Ž
elimo malo naučiti engleski i prokomentirati plakat koji je postao globalna ikona korištena za mnoge proizvode ili aktivnosti, također u Francuskoj (kao i u Hrvatskoj, nap. ur.).
Dizajniran 1939. od strane britanske vlade, plakat s preporukom koja bi se mogla prevesti kao „ostanite mirni i samo naprijed“ trebao je biti postavljen na zidove u Londonu u slučaju invazije njemačkih trupa na Veliku Britaniju tijekom Drugog svjetskog rata. Invazija se nije dogodila i plakat nikada nije bio objavljen te je bio zaboravljen sve dok nije otkriven u kutiji knjigā namijenjenih prodaji na aukciji u Londonu 2001. godine.

Plakat i njegovo geslo ubrzo su postigli svjetski uspjeh. Zašto?

Čini se da je privlačnost gesla u činjenici da su dvije kreposti na koje ono poziva, mirnoća i ustrajnost, danas prijeko potrebne te su često ključ za rješavanje mnogih osobnih problema. Hrabrosti, koja je izraz ove dvije kreposti, ovih dana poprilično nedostaje jer nas svijet zapravo ne potiče da je imamo, ali duboko u sebi znamo da nam je potrebna.

Doista, današnji svijet ne potiče nutarnju jakost, nego naprotiv. Umjesto mira i spokoja, svijet nam nudi muke grijeha i grižnje savjesti te nas umjesto ustrajnosti poziva da se prepustimo uvijek zahtjevnoj tiraniji naših strasti i poriva, što otežava da ostanemo vjerni bilo kojem važnom cilju koji smo si postavili kada uspjeh često zahtijeva odlučnost.

Suočeni s nedaćama, u svojoj nutrini težimo ostati smireni. Uznemirenost zbog neugodnih ili neočekivanih događaja otkriva slabost, krhkost koje se sramimo. Hrabri zbog ničega ne paničare.

Zašto smo danas tako slabi? Nedostaje nam blizak odnos s našim Gospodinom koji nam jedini može dati snagu za junačka djela.

Jedna stvar među ostalima potkopava našu duhovnu snagu danas – previše informacija. Suvremeni medijski aparat neprestano nas zatrpava vijestima iz cijeloga svijeta, tražeći od nas trenutnu, površnu reakciju, dodajući još veći pritisak na naš ionako prenapregnuti živčani sustav. Naša prosudba gubi na oštrini, kao i zdrav razum.

Toliko je vjerskih, političkih i znanstvenih stranica koje više zavedu nego što informiraju. Često imaju samo jednog autora koji svoju nesposobnost lako može sakriti iza blistave fasade dobro osmišljene web stranice. Budimo oprezni pri pretraživanju weba.

„Keep calm and carry on“ za katolika znači živjeti s nutarnjim mirom i biti vjeran svojim svakodnevnim dužnostima, čuvenim staleškim dužnostima, koje trebamo izvršavati prvenstveno da bismo ugodili našemu Gospodinu Isusu Kristu, prepuštajući sve ostalo brizi Njegove božanske Providnosti.

Abbé Fabrice Loschi

Arhiva bloga

Glasnik: