Christus Rex

Anđeoski duhovi i sveti Pijo iz Pietrelcine




Intervju s don Marcellom Stanzionem

Ne znaju svi da su mnogi sveci imali veoma osobit odnos s anđelima. Otac Pijo ga je imao sa svetim Mihovilom Arkanđelom. Kako bismo sebi objasnili tu pobožnost, pitali smo don Marcella Stanzionea, župnika i autora brojnih knjiga o anđelima (među kojima Anđeli i sveti Pijo iz Pietrelcine, Edizione il Segno) da nam ispriča o svojim istraživanjima.


NIJE BILO KNJIGA O TOJ TEMI

Don Marcello, kako nastaju Vaše studije o anđelima?

Već se dvadeset godina bavim proučavanjem anđeoskog svijeta, to je bila misija koju sam shvatio u San Giovanni Rotondu. Išao sam u grad koji je ugostio Svetog Fratra iz Pietrelcine na hodočašće, 1993. godine, i pošto sam se molio više sati na njegovu grobu, otišao sam se okrijepiti. Restoran je bio pun i u određenom su me trenutku pitali može li jedna gospođa sjesti pokraj mene kako bi mogla objedovati. Odgovorih potvrdno i započeh s njom razgovarati. Žena mi reče da se svaki dan molila anđelima pokazujući mi i knjigu o tome; ta me stvar iznenadila jer to nije bila knjiga katoličkog učenja, nego ezoterijskog i kabalističkog koja je po mom mišljenju samo išla za stvaranjem zbrke.


Bio sam začuđen kako su se kršćani molili ovim „new age anđelima“. Od tog sam trenutka imao neku vrstu gnjeva koji se uvećao kada sam otkrio da u laičkim knjižarama nema knjiga katoličke duhovnosti koje su se bavile ovom temom. Otada sam počeo s radom kako bi došlo do odgovarajućeg širenja pobožnosti.

Dakle, bilo je to nadahnuće svetog Pija?

Da, mislim baš da je to bio poziv da se proširi kršćanska pobožnost anđelima, poziv došao baš od Padre Pija.

Što se odonda otkrili?

Da u životu svih svetaca koje štujemo postoje duboki odnosi s anđelima. U današnjoj teologiji pak ne postoje mnogi poticaji koji govore o nebeskim stvorenjima i štoviše, u današnjem društvu, čini se da je tko se time bavi, osoba koja ima vremena za gubljenje ili je djetinjasta. Ipak, u životu oca Pija, koji je bio jedan od najvažnijih mistika dvadesetog stoljeća, anđeli su imali odlučujuću ulogu.

Tko su anđeli?

Mogu se definirati kao „bića posrednici“ između Boga i ljudi, bestjelesni, dakle duhovi. Za nas su primjeri u koje se možemo ugledati i koji nam mogu biti poticaj jer su uvijek orijentirani prema Bogu.

Koje zadaće imaju anđeli?

Imaju ih mnoštvo: ponajprije hvaliti Boga i klanjati Mu se, potom stvarati kontakt između Njega i ljudi. Osim toga, anđeli čuvari imaju zadaću štititi i „prosvjetljivati“ ljude dok drugi čuvaju narode itd. Nebeska stvorenja imaju također i egzorcističku ulogu i bore se protiv demona kao primjerice čini sveti Rafael koji protjeruje demona Asmodeja koji razvratnošću uništava brakove ili sveti Mihovil koji se bori protiv Sotone.

Koji je odnos imao otac Pijo s anđelima?

Otkada je bio dječak, Sveti je Fratar iz Pietrelcine imao osobitu pobožnost prema njima. Postoji mala anegdota koja nam pojašnjava koliku je prisnost sveti Pijo iz Pietrelcine imao s ovim stvorenjima i potječe iz njegovih prvih godina svećeništva.

Objasnite nam bolje.

Sveti je Fratar imao običaj ostaviti uvijek otvorenima kućna vrata. Osobama koje su ga pitale zar se ne boji lopova uvijek bi odgovarao :Ne, ne! Čuva me Anđelčić!“ Zanimljivo je također kako je vjernicima preporučivao pobožnost svetom Mihovilu Arkanđelu. Zbilja, mnogi pokornici dolazili su k njemu pozvani da vrše zadovoljštinu za svoje krivnje baš u svetištu svetog Mihovila Arkanđela na brdu Gargano.

Je li ih često viđao?

Imao je svagdašnji i veoma snažan odnos s njima, čak je svom jednom duhovnom djetetu izrekao proroštvo, govoreći: „Imat ćeš devetero djece, toliko koliko i anđeoskih korova“. Život oca Pija bio je veoma orijentiran prema širenju pobožnosti prema anđelima.

Je li imao jednoga kojeg je osobito volio?

Kao što sam maloprije govorio, gajio je pobožnost prema svetom Mihovilu Arkanđelu također i zbog toga jer je bio događaj vezan za ovo nebesko stvorenje.

Koji?

Jedanput mu je njegov fratar bolničar, otac Mariano Palladino rekao da je jedna mističarka u viđenju vidjela oca Pija koji se borio protiv demona od djetinjstva. Sveti fratar, čuvši ove riječi, potvrdio je i dodao: „Da nije bilo po svetom Mihovilu, demon bi me zgazio nogama“.

Koje su bile molitve koje im je često posvećivao?

Ne postoje sigurni izvori o tome koje je molitve otac Pijo posvećivao anđelima, ali je zacijelo molio Anđeosku krunicu, zvanu također i Ružarij svetog Mihovila te pretpostavlja se i četrdesetnicu svetog Mihovila, od 14. kolovoza do 29. rujna; uistinu, ako se krene s raščlambom temeljnih etapa Svetog Fratra iz Pietrelcine, može se zamijetiti kako mnoge padaju upravo u ovo vrijeme, osobito u mjesec rujan.

Zašto je bio tako vezan za svetog Mihovila Arkanđela?

Upravo stoga što mu je pomagao u bitkama protiv zloduha. Samo Bog može pobijediti Sotonu i dao je mogućnost, budući da je i zloduh jedan anđeo, da se protiv njega bori istim „oružjem“ i dakle, dajući nam našeg najvećeg branitelja. Malobrojni to znaju, ali na čast Arkanđela Mihovila, otac je Pijo dao staviti njegovu sliku na zidove od Casa Sollievo. Nije je moguće vidjeti jer je ikona postavljena povisoko, ali još uvijek je ondje. Sveti je Pijo volio reći da se valja boriti pod stijegom svetog Mihovila Arkanđela.

IMAO JE POMOĆ ANĐELA

Je li se otac Pijo često molio anđelima?

Već u tijeku svete Mise bila je jaka anđeoska prisutnost, kao primjerice u Slavi ili kada molimo Božje oproštenje i tako je sveti Pijo imao snažan odnos s anđelima. Događalo se često također i da ih vidi tijekom celebracije ili u drugim prigodama.

Kada se sveti Pijo utjecao nebeskim stvorenjima?

Poglavito kada je morao odgovoriti na pisma ili kada je ispovijedao strance; govorilo se da je uspijevao govoriti brojne jezike upravo zahvaljujući zahvatu ili prišaptavanju anđela.


Ispričajte nam neku drugu anegdotu o svetom Piju i anđelima?

Sveti je Pijo uvijek govorio svojim vjernicima: „Kada me trebate, pošaljite svoje anđele čuvare jer ne plaćaju kartu za vlak i ne troše potplate cipela“. Ova se izreka može činiti banalnošću, ali nije tako. Postoje mnogobrojni svjedoci koji potvrđuju kako je otac Pijo osjećao „unutarnje“ glasove od njihovih anđela čuvara.

Posljednja epizoda?

Jedanput je na ispovijed k ocu Piju otišao francuski sjemeništarac koji je kao i svi dječaci bio malo prpošan. O tome mu je Svetac postavio nekoliko pitanja i potom je otpočeo nabrajati sve mladićeve grijehe. Sjemeništarac je ostao zgranut, sveti Pijo ga onda upita vjeruje li u anđele, ali kao odgovor je dobio samo: „Ma, ja ga nikada nisam vidio…“ Kao odgovor mu je fratar dao ćušku i rekao s takvim zanosom: „Prelijep je i sjajan“.

Arhiva bloga

Glasnik: