Christus Rex

Kako bi se katolici trebali odijevati


Sada kada nam je stigla vrućina ljeta, ovo je odlična prilika da kratko razmislimo o temi kako se katolici trebaju odijevati.

Došlo je ljeto i s njim ljetne vrućine. Zbog njih imamo potrebu maknuti slojeve odjeće i biti slobodniji u našim pokretima. S tim željama pak nužno dolazi i obveza da se nastavimo odijevati čedno i zato evo nekih savjeta kako to postići u ovo naše vrijeme.

Dobro je ponoviti pravilo odijevanja koje bi trebalo postaviti na vratima crkava prema kanonskom pravu (CIC 1262, 2). Iako to odražava volju Crkve na svetim mjestima, ono ipak obuhvaća i opće pravilo za javni život.

I dok svaki katolik ima pravo (primiti sakrament), on ili ona također ima dužnosti koje treba ispuniti da bi se sačuvala ta prava; tako je Sveta Stolica otišla tako daleko (za spasenje duša) da je propisala: „Udaljite od Pričesti, pa čak i iz crkve, neprikladno odjevene žene.” - to pravilo se, naravno, može primijeniti i na muškarce.

Postoji još jedno opće pravilo da se treba odjenuti na dostojanstven način da bi se pobudilo poštovanje. Tako prikladnost majčine ili očeve odjeće (osobito u privatnosti doma) može pozitivno ili negativno utjecati na odgoj djece – taj važan vidik ne ovisi samo o čednosti odjeće koju nose roditelji, već i o njezinoj kvaliteti, odnosno zapušteno odijevanje nasuprot lijepomu u skladu s mogućnostima.

Ono što još treba uzeti u obzir u vezi prikladnog odijevanja za muškarce i žene je da to mora biti u skladu s njihovom naravi, i prema tome, prema njihovoj muževnosti, odnosno ženstvenosti. Za muškarce to znači da ne smiju nositi usku odjeću ili općenito, hodati bez majice u javnosti (osobito očevi, čak i po kući pred svojom djecom).

Za žene, odijevati se poput muškarca (poput nošenja hlača) je neprikladno i u suprotnosti s ženinom od Boga danom ženstvenošću. Da se tu ne radi samo o „starim dosadnim“ izgovorima, treba biti očito kada se shvati da su promicatelji unisex odjeće oni isti ljudi koji promiču rodnu ideologiju - enderizam, odnosno oni koji promiču grijehe protivne naravi.

Zanimljivo je primijetiti da je “lav iz Camposa”, biskup de Castro Mayer, jednom odlično zapazio u svom pastoralnom pismu da bi više volio da žene nose kratke suknje nego hlače. Jer dok je kratka suknja nečedna, bar je ženstvena, dok hlače proturječe ženskoj naravi (kratka je suknja napad na čula, dok hlače iskrivljuju intelekt).

Zato, tzv. “ženske hlače” (koje se uobičajeno nose iz ugodnosti ili užitka) nisu prikladna odjeća za katoličku djevojku ili damu (sličnu Mariji) ni u župi, ni u društvenom životu ili kod kuće. No, ako nošenje hlača ne može biti potpuno izbjegnuto zbog okolnosti našeg vremena (zanimanje, sigurnost, izvanredne aktivnosti, itd.), one barem trebaju nestati iz obiteljskog, društvenog i župnog života.

U vezi čednog odijevanja – to se odnosi i na muškarce i na žene – temeljno načelo je da očima javnosti treba više biti pokriveno nego otkriveno. Tako se i muškarci i žene moraju odijevati tako da potiču na poštovanje i čistu ljubav, a ne da pobuđuju strasti.

Premda naći prikladnu odjeću danas može biti jako teško jer je moda tako strašno provokativna i tako dizajnirana da potiče nečistoću. Tu se posebno radi o ženskoj modi; no dobre žene (koristeći dosjetljivost i snalažljivost) ipak mogu uspjeti odijevati se s čednom privlačnošću i šarmom – a da ne izgledaju kao da su baš došle sa snimanja serije „Mala kuća u preriji“!

Na kraju riječ u vezi kupanja. Nažalost danas nije dostupno u dućanima nešto što bi bar napola bilo pristojno ili čedno iako su neki doskočili tom nedostatku tako što nose majice preko kupaćih kostima. Ali čak je još važnija često ignorirana crkvena opomena u vezi opasnosti kupanja na javnim mjestima. Tako smo natjerani preklinjati obitelji da se potrude naći osamljena mjesta da se kupaju sami – ili da uopće ne idu na kupanje. Bolje je posve zaboraviti na rekreacijski (i neobavezni) užitak kupanja kada ono ugrožava duše jedne obitelji (ili duše drugih ljudi)!

Kao zaključak ovom kratkom pregledu o važnosti čednog odijevanja, donosimo vam neke važne citate (i slikovite primjere) - koji nisu iz davne prošlosti, već su nedavnog datuma i tako uvijek aktualni:

Ako ne živimo onako kako vjerujemo, završit ćemo tako da vjerujemo onako kako živimo.“

G. K. Chesterton

Čistoća duša koje žive nadnaravni život milosti se ne može sačuvati i nikad neće biti sačuvana bez borbe.“

Mnoge žene i djevojke tvrdoglavo inzistiraju na „slijeđenju određenih besramnih stilova kao tolike ovce.“ „One bi se zasigurno zasramile i zacrvenile kada bi mogle pogoditi utisak koji odaju i osjećaj koji pobuđuju u onima koji ih vide.“

Papa Pio XII.

Padre Pio (+1968) stalno je odbijao ženama koje nisu nosile suknju barem 20 cm ispod koljena dati odrješenje, a također je inzistirao da ne smiju nositi hlače.

Grijesi svijeta su preveliki! Grijesi koji vode većinu duša u pakao su grijesi tijela! Bit će uvedeni određeni modni stilovi koji će jako vrijeđati našeg Gospodina. Oni koji služe Bogu ne smiju slijediti tu modu. Crkva nema mode; Naš Gospodin je uvijek isti.“

Gospa Fatimska

Izvor: sspx.org

Arhiva bloga

Glasnik: