Christus Rex

Časopis Christus Rex - br. 9


Predgovor

Dragi vjernici,

Generalni poglavar Svećeničkog bratstva sv. Pija X., biskup Bernard Fellay, je kod ovogodišnjih svećeničkih ređenja u Ecôneu 29. lipnja i Zaitzkofenu 2. srpnja, vjernicima pročitao važno službeno priopćenje koje vam ovdje rado prenosimo. Koliko nam god leži na srcu crkveno-pravno normaliziranje našeg Bratstva, ono ipak nije naš prvi cilj. To je prije svega očuvanje, spašavanje i širenje vjere za spasenje duša. Sredstvo koje je sam Bog ustanovio za to je katoličko svećenstvo za slavljenje sv. Mise, propovijedanje neokrnjenog evanđelja i podjeljivanje sakramenata. Biskup Fellay to pobliže izlaže u svojoj propovijedi iz Zaitzkofena: ,,Sasvim prva točka svakog društva je njegov cilj koji svime vlada, koji utvrđuje strukturu, temeljni zakon (ustav), sredstva. Tako je cilj Crkve spasenje duša. I tako to stoji u crkvenom pravu: najviši zakon je spasenje duša. To znači, moji dragi vjernici, da svaki zakon Crkve, da svaka vlast i njezino izvršavanje ima svoju vrijednost i crpi svoju snagu iz ovog najvišeg zakona: spasenja duša. To vrijedi za svaki pojedini zakon, to vrijedi za svaku pojedinu službu, uključujući papu! Kada se bilo koja vlast udalji od tog cilja ili mu se suprotstavlja, to znači zlouporabu vlasti koju se onda ne smije slijediti. Zato kažemo s jedne strane da imamo pravo da budemo priznati kao katoličko djelo. To je normalno, ispravno, zbog čega ipak kažemo: to nije prvo. Sasvim prvo je spasenje duša.“ 

Razumjet ćete, dragi vjernici, da to službeno priopćenje ne znači ni najmanje da prekidamo ili želimo prekinuti odnose s Rimom, nego da tražimo jasnoću. Samo katolički svećenik može slaviti sv. Misu i samo sv. Misa je sredstvo, lijek za temeljitu obnovu Crkve kao i ljudskog društva. Molite zato za puno dobrih, formiranih, pobožnih svećenika za Hrvatsku, revnih za spasenje duša i uključite se velikodušno u križarsku vojnu koja u okviru našeg Svećeničkog bratstva počinje 15. kolovoza ove godine za pobjedu Bezgrješnog Srca Marijinog.

Vaš,
p. Stefan Frey,
Poglavar Distrikta

Jaidhof, 3. srpnja 2016.

Časopis možete pročitati i besplatno skinuti s naše stranice na ovoj poveznici.

Ako još niste pretplaćeni, a želite primiti besplatno tiskano izdanje časopisa (ili prijaviti druge osobe koje žele primati), molimo Vas da nam javite na adresu naše e-pošte:

christusrexhrvatska(et)gmail.com

Arhiva bloga

Glasnik: