Christus Rex

Mlada Misa p. Volkera Schultzea


Više od 350 osoba, pretežito iz kapela koje pripadaju prioratu Kleinwallstadt, doputovali su da bi sudjelovali na mladoj Misi p. Volkera Schultzea - koji je 1. svibnja ove godine kao bogoslov posjetio Hrvatsku i u svečanoj Misi u Zagrebu vršio ulogu podđakona. Budući da je kapela u Kleinwallstadtu za brojne posjetitelje bila premala, odabrala se za sv. Misu već unaprijed jedna sportska dvorana u jednom oko 15 km udaljenom mjestu.

Časna braća Svećeničkog bratstva su prethodnog dana sportsku dvoranu pretvorili u crkvu s veličanstvenim oltarom, koji je mladomisniku već bio poznat od tjedan dana prije sa svog svećeničkog ređenja u Zaitzkofenu.


I brojni svećenici Bratstva iz Njemačke, Austrije i Švicarske doputovali su na mladu Misu svog novog brata u svećeništvu da bi proslavili s mladomisnikom svečanost sv. Mise.

Vrlo pohvalnu prpovijed držao je prior priorata Kleinwallstadt, p. Biedermann. On je novozarađenog svećenika već unaprijed bio upitao o kojoj bi temi trebao propovijedati i p. Schultze ga je zamolio da mu dade nekoliko 'naputaka' za njegovo svećeništvo.

P. Biedermann je mladomisniku dao upravo dva takva naputka, koje je opsežnije protumačio:

1. ,,Nemojte se naviknuti na sveto!“. Time se p. Biedermann osvrnuo na opasnost da se svećenik koji godinama postupa sa svetinjama, posebica sa sv. Euharistijom i drugim sakramentima, na to navikne, tako da mu to prijeđe u naviku. Propovjednik je naglasio da svećenik mora stalno čuvati strahopoštovanje i to na sasvim poseban način kod sv. Mise i Euharistije. Sada slavi mladomisnik sv. Misu još s najvećim strahopoštovanjem, ali ono ipak može nakon dugog vremena izblijediti. Ne smije se također nikad naviknuti ni na sv. Ispovijed i odrješenje. Kako bi očuvao to strahopoštovanje, preporučio je p. Biedermann mladomisniku da se sasvim posebno povjeri Blaženoj Djevici Mariji koja je doista također desetljećima bila u dnevnom osobnom odnosu s Isusom Kristu i stalno u neposrednoj blizini, pod istim krovom, bila s njime.


2. ,,Molite! Crkvene krize započinju uvijek sa svećenicima. A to kod svećenika započinje sa zanemarivanjem molitve“, tako je kazao p. Biedermann u svojoj propovijedi. Naravno da svećenik mora dnevno moliti – obvezuje ga molitva časoslova, ali ipak to ne dostaje, budući da može lako postati čisto izvanjsko. Zato je kod molitve nutarnjost od velike važnosti. ,,Moramo biti molitveni specijalisti!“

Nakon ove propovijedi prinio je mladomisnik misnu žrtvu u veličanstvenoj, predivnoj liturgiji, praćenoj pjevanjem bogoslovskog zbora i zbora zajednica iz Kleinwallstadta i Hattersheima. Dojmljiva ljepota puno stoljeća stare liturgije zahvaća svaki puta iznova srca vjernika.


Već prije sv. Mise je p. Volker Schultze puno vjernika podijelio mladomisnički blagoslov, ali i nakon sv. Mise željelo je još drugih vjernika primiti taj blagoslov od ,,svog“ mladomisnika.


Mlada Misa završila je krasnim bifeom koji su pripremile žene iz zajednica i koji je započeo ispijanjem šampanjca. Izbor više fotografije možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Arhiva bloga

Glasnik: