Christus Rex

Svećenička ređenja u Zaitzkofenu, 2. srpnja 2016.


,,Sasvim prva točka svakog društva je njegov cilj koji svime vlada, koji utvrđuje ustroj, temeljni zakon (ustav), sredstva. Tako je cilj Crkve spasenje duša. I tako to stoji u crkvenom pravu: najviši zakon je spasenje duša. To znači, moji dragi vjernici, da svaki zakon Crkve, da svaka vlast i njezino izvršavanje ima svoju vrijednost i crpi svoju snagu iz ovog najvišeg zakona: spasenja duša. To vrijedi za svaki pojedini zakon, to vrijedi za svaku pojedinu službu, uključujući papu! Kada se bilo koja vlast udalji od tog cilja ili mu se suprotstavlja, to znači zlouporabu vlasti koju se onda ne smije slijediti. Zato kažemo s jedne strane da imamo pravo da budemo priznati kao katoličko djelo. To je normalno, ispravno, zbog čega ipak kažemo: to nije prvo. Sasvim prvo je spasenje duša.

(...)
Upravo danas slavimo blagdan pohoda Blažene Djevice Marije i promatramo kako donosi Spasitelja svojoj rođakinji Elizabeti – posve skrivenoga, ali ona nosi Spasitelja, kao što ga i vi nosite. Ona Ga donosi skrivenoga, nevidljivog. Takav je i učinak sakramenata, milost – ne vidi ga se, ali je on ipak nevjerojatno djelotvoran. Dragi Bog je koristio Mariju kao svoje oruđe, on je došao k nama, k ljudima preko Marije. I nakon začeća Majka Božja ne čeka, ona odmah djeluje. Moglo bi se reći – Spasitelj koji je u njoj tjera ju na tu apostolsku djelatnost. Ona ide odmah, čak žurno, da bi donijela Spasitelja drugim ljudima, njegovom preteči [sv. Ivanu Krstitelju], rođakinji Elizabeti. I tako, kada postanete svećenici, nećete čekati. Uprava ova Misa sada, Misa ređenja, je već vaša prva sveta Misa. Crkva ne želi čekati, trebate odmah donijeti Spasitelja ljudima. Ali činite to kao Majka Božja, slijedite primjer samog Spasitelja koji djeluje kroz Mariju, Posrednicu svih milosti. Ostanite kod Marije, rekao bih, kao Isus! Ostanite u Mariji i tako ćete djelovati najdjelotvornije.

Podsjećam vas, dragi vjernici, da ćemo za godinu dana slaviti 100. obljetnicu ukazanja u Fatimi. I želimo se na taj događaj dostojno pripremiti s jednom novom križarskom vojnom. Ali ovaj puta želimo to takoreći još malo ukrasiti: želimo Majci Božjoj prinijeti ne samo krunice, odnosno ruže, želimo joj također darovati naša pokornička djela. Težimo postići, što ne bi trebali biti tako teško, 50 milijuna pokorničkih djela. Broj krunica iščekujemo doduše zasigurno više od 12 milijuna, i to ne čisto izvanjskih djela, moji dragi; želimo poduzeti ovu križarsku vojnu tako da naše nakane predamo samoj Majci Božjoj, samom Bogu, da njima pripadaju. Marija je pojasnila smisao tih ukazanja u Fatimi rekavši da Njezin Sin želi uvesti pobožnost Njezinom Bezgrješnom Srcu u svijetu. To je svrha, smisao cijele povijesti Fatime sve do danas: uvesti pobožnost Bezgrješnom Srcu Marijinom u svijetu. A Blažena Djevica kaže uz to: tko gaji tu pobožnost, taj će se spasiti. Dobro ste čuli: taj će se spasiti! Obećanje Majke Božje! Još više i jasnije negoli kod pet prvih subota. Zašto, zašto hijerarhija ne slijedi te upute? Naša prva molba nebu jest dakle da to postane stvarnost, da se ta pobožnost Bezgrješnom Srcu Marijinom uistinu raširi i zaživi u cijeloj Crkvi, u cijelom svijetu. Druga molba odnosi se na Marijinu pobjedu; a treća na posvetu Rusije preko Pape, kako je to Majka Božja protumačila. I onda sasvim na kraju dolazi još četvrta molitva, naime: zazivamo zaštitu Bezgrješnog Srca Marijinog za nas, za Svećeničko bratstvo, za sva njegova djela, za vas, dragi vjernici, za nas svećenike, biskupe, za cijelu tradicionalnu obitelj. Da, stavljamo cijelu našu nadu u Majku Božju, koja je lijek za ovo teško vrijeme i preporučamo joj vaše svećeništvo, moji dragi kandidati. Amen.

(Izvadak iz propovijedi mons. Bernarda Fellaya održane prigodom obreda ređenja)Više fotografija možete pogledati na ovoj poveznici.

Arhiva bloga

Glasnik: