Christus Rex

Nedostojno postupanje sa svetinjama


Iz prijevoda Svetog pisma nadb. Ivana ev. Šarića, 1941. god.:

,,A sinovi Aronovi Nadab i Abiu uzeše svaki svoju kadionicu i metnuše oganj u njih i prinesoše tako Gospodu ognjenu žrtve nepristojnu, koju im on nije bio zapovjedio. Ali oganj izađe od Gospoda i izgori ih. Tako umriješe pred Gospodom (Levitski zakonik 10, 1-2)


Komentar prevoditelja: Ognjena žrtva nepristojna u čemu je bila, ne kazuje nam Sveto Pismo. Neki tumači misle, da su Nadab i Abiu, najstariji sinovi Aronovi (2 Mojs 6,23) bili pijani pa metnuli u kadionicu obični oganj ('tuđi oganj') mjesto posvećenog sa žrtvenika. A to je bilo zabranjeno (2 Mojs 30,9). Ovom smrtnom kaznom pokaza Bog, da je svet. On kazni one, koji mu se približuju svetogrdno. On traži od onih, koji mu se približuju, tj. od svećenika, točno i savjesno ispunjavanje obrednih propisa. Zato su bili prekršitelji tih propisa tako strogo kažnjeni. Ujedno se ovdje pokazuje pred narodom svemoćna slava Božja.


Naš komentar: Primjena ove pouke na sadašnje crkveno stanje nije teška. Koliko se nedostojnosti i svetogrđa događa po našim crkvama, ili bolje rečeno – u samom novom obredu koji je upravo tako konstruriran da ta svetogrđa potiče ili dopušta? Liturgijske rubrike su toliko labavo i laksno formulirane da u konačnici gube značaj čvrstih propisa i upućuju svećenika na 'kreativnost' i odstupanje od normi. A tada se pomiču sve granice pa dolazimo do zlouporaba kojima nema kraja. Mislimo li da će kazna za sve te uvrede Bogu izostati, veoma se varamo. Svakodnevno pogoršanje crkvene krize kao i otpada društva od Boga kojemu svjedočimo već je dovoljni pokazatelj toga.

Arhiva bloga

Glasnik: