Christus Rex

Nadbiskup Roche najavljuje dokument o liturgijskoj formaciji bogoslovā


P
redstojnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, nadbiskup Arthur Roche, zabrinut je zbog žurnosti s kojom se novi svećenici, tek izašli iz bogoslovije, hrle služiti Rimskim misalom iz 1962. godine.

U intervjuu za britanski časopis The Tablet od 24. veljače 2022., predstojnik Kongregacije, nadbiskup Arthur Roche, rekao je da je papa Franjo zabrinut zbog liturgijske formacije svećeničkih  kandidata.
Prema njegovim riječima, nije rijetkost da novozaređeni svećenici „gotovo odmah“ počnu služiti pretkoncilsku liturgiju. Kongregacija teži tome da se u bogoslovijama poučava „bogatstvo liturgijske reforme“ kako je naložio Drugi vatikanski sabor. Mons. Roche nije iznio više detalja o planiranome dokumentu.

Prije dvije godine je Kongregacija među svojim članovima pokrenula rasprave o ovome pitanju. „Svi su bili mišljenja da je formacija u bogoslovijama – općenito i u životu Crkve - sasvim nedostatna“, izjavio je predstojnik za liturgiju.

U tom kontekstu napisali su upute da se dijecezanski biskupi moraju konzultirati sa Svetom Stolicom prije nego što ovlaste novozaređene svećenike da služe prema misalu koji je bio na snazi prije liturgijske reforme. Taj uvjet je uveden prošlog ljeta s Traditionis custodes koji je značajno ograničio služenje tradicionalne liturgije.

Nadbiskup Roche je istaknuo kako je zadatak kongregacije nastaviti provoditi Sacrosanctum concilium, konstituciju o liturgiji Drugoga vatikanskoga sabora. Ova konstitucija je magna carta Kongregacije za bogoštovlje.

Papin cilj je osigurati jedinstvo u Crkvi. To podrazumijeva da se okonča dojam o dvije crkve s dvije različite liturgije. „Naravno, papa Franjo, kao i njegovi prethodnici, brine o onima kojima je to teško.“ Zbog toga još uvijek postoji mogućnost korištenja misala iz 1962. godine. „Ali to nije norma. To je jednostavno pastoralni ustupak.“

Kako prenosi The Tablet, intervju je obavljen prije izdavanja dekreta kojim papa ovlašćuje Bratstvo sv. Petra (FSSP) da služi tradicionalnu liturgiju bez ograničenja koja nameće Traditionis Custodes.

Nadbiskup Roche je pak istaknuo da većina biskupa podržava ograničavanje stare Mise. Učvršćivanje odredbi motuproprija, koje je Kongregacija objavila u prosincu u obliku responsa ad dubia – odgovora na prigovore – uslijedilo je nakon konkretnih pitanja biskupa, objasnio je.

Ovaj zanimljivi intervju još jednom pokazuje – ako je to uopće bilo potrebno – kako je novi prefekt Kongregacije za bogoštovlje mrski neprijatelj tradicionalne liturgije. Ali također otkriva da pokret koji privlači nedavno zaređene svećenike ovoj liturgiji mora biti dovoljno jak da Sveta Stolica bude prisiljena na takve drakonske mjere.

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: