Christus Rex

Poziv na molitvu i korizmenu milostinju za ukrajinske grkokatoličke vjernike


U
jedinstvu s našim prijateljima, ukrajinskim katoličkim Bratstvom svetog Jozafata u tradiciji bizantskog obreda, želimo pozvati na molitvu i korizmenu milostinju u ovoj velikoj nevolji.
95 % naše ukrajinske braće i sestara katolika u bizantskoj tradiciji živi u zapadnoj Ukrajini. Samo snaga odlučne molitve Svete Krunice Majci Božjoj koja razrješuje čvorove može ubrzo okončati ovaj strašni rat između dva kršćanska naroda!

Ali nužno je potrebno i da ublažimo svakodnevnu, vremenitu nevolju naše ukrajinske braće i sestara katolika u ovim teškim vremenima. Prinesimo zato ove godine svoju materijalnu korizmenu milostinju kako bismo ublažili tu potrebu u povezanosti s našom duhovnom korizmenom žrtvom u neprestanoj odlučnoj molitvi Krunice za brzi svršetak ovog razornog bratoubilačkog rata između dva kršćanska naroda! Uzmimo u obzir da mržnja i ratna razaranja među kršćanskim narodima ilustriraju patnju našega Gospodina Isusa Krista u njegovoj muci. Upravo Spasitelj kao Knez mira mora brzo ući u srca ljudi i naroda da bi se postigao trajni mir i pravda.

Posegnimo svakodnevno u ovoj molitvenoj prošnji za Krunicom! Obaspimo molitvom Majku Božju koja čudesno razrješuje čvorove, kako su je oduvijek štovali i kršćani bizantskog obreda. Uz zagovor Blažene Majke kao nebeske razrješiteljice čovorova, naš Spasitelj može sve okrenuti na spasenje i mir. Molimo osobito za uskrsni mir, kada je Isus Krist, pobjednik nad ratom i mržnjom, grijehom i smrću, otkupio ljudski rod i nadajmo se skorom uskrsnom miru za ova dva kršćanska naroda, koja su tako silovito pogođena demonom rata i razdjeljenosti. Svet je i trajan samo onaj mir koji nam daruje nebo.

Uz moj srdačni blagoslov za svetu korizmu, 

p. Stefan Frey

***

Svećeničko bratstvo sv. Jozafata (FSSJK) je apostolska družba ukrajinskih katoličkih svećenika koji žele održati tradiciju Ukrajinske grkokatoličke crkve bizantskog obreda. Utemeljio ga je 2000. godine o. Basil Kovpak, a glavni cilj mu je formacija svećenika po crkvenoslavenskom obredu za župni apostolat. Biskupi Svećeničkog bratstva sv. Pija X. (FSSPX), koji s ovom zajednicom stoje u prijateljskoj povezanosti, zaređuju njihove bogoslove za svećenike.


Bratstvo sv. Jozafata djeluje prvenstveno u zapadnoj Ukrajini, gdje njegovih 25 svećenika vodi brigu o gotovo 10.000 vjernika u 24 bogomolje. Osim toga, oni se brinu o osam misijskih postaja u istočnoj Ukrajini, koje – Bogu hvala – još nisu zahvaćene ratom.

Njegova bogoslovija nalazi se u Lavovu, posvećeno je Bezgrešnom Srcu Marijinu te sa svojim bogoslovima treba biti odskočna daska za pokatoličenje Ukrajine i Rusije. Uz bogosloviju stoji samostan s 15 redovnica bazilijanki povezanih s Bratstvom.

***

Svoju korizmenu milostinju – donaciju za pomoć vjernicima u Ukrajini možete priložiti u kapelama Svećeničkog bratstva sv. Pija X. u Hrvatskoj ili uplatom na bankovni račun naše udruge (s posebnom napomenom o svrsi uplate):

Udruga svetog Josipa
V. Lisinskog 1
10370 Dugo Selo
IBAN: HR 14239 000 111 011 43716
SWIFT (BIC): HPBZHR2X

Arhiva bloga

Glasnik: