srijeda, 8. siječnja 2014.

Nema više Mise u bazilici s. Maria MaggioreIz Italije pristižu vijesti da je zabranjena sveta Misa po časnom rimskom obredu koja se slavila jedanput mjesečno u bazilici svete Marije Velike. Zabranu je bez obrazloženja i posve iznenadno izrekao kardinal Santos Abril y Castelló, bliski Papin suradnik. Pretpostavlja se da je o tome Sveti Otac obaviješten.

Nakon zabrane stare Mise za franjevce Bezgrješne ovo je već drugo masivno uplitanje Vatikana u staru liturgiju koju je papa Benedikt motuproprijem Summorum Pontificum ponovno dopustio bez ograničenja.

Na više se talijanskih blogova izražava pretpostavka da bi papa opet mogao ograničiti velikodušno ophođenje s motuproprijem.

Iznenadna zabrana stare Mise u bazilici Maria Maggiore slovi kao znak u ovome smjeru osobito stoga što je prije toga red franjevaca Bezgrješne doživio sličnu zabranu i svi su vodeći članovi Reda zamijenjeni. K tome, sveta se Misa u tradicionalnom obliku slavila samo jedanput mjesečno, subotom u pokrajnjoj kapelici bazilike s. Maria Maggiore.

Vjernici su papi uputili uljudno protestno pismo. U pismu se moli papu da opet dopusti Misu i da i prijateljima stare Mise pokaže malo zauzetosti za njih kakvu obično pokazuje prema onima koji su udaljeni od Crkve.


Izvor: pius.info

Broj komentara: 19:

 1. Malo pomalo, modernistička ekipa u rasturalačkoj akciji. Nadamo se samo da će se nakon ovakvih stvari ipak mnogima otvoriti oči da prepoznaju krizu u kojoj se nalazimo kao i pravo rješenje za nju.

  OdgovoriIzbriši
 2. Negdje pročitah da se dnevno služi 7 sv.Misa u bazilici svete Marije Velike. Dakle, mjesečno u prosjeku 210. Od tih 210 samo je jedna po tradicionalnom obredu, a 209 po novom. Opet je problem u toj jednoj, u nekoj pokrajnjoj kapelici.
  Baš me zanima kako će se sada pokazati milosrđe prema našoj ED braći, odnosno SP braći koja su jasno rekla da upravo mi tradicionalisti spadamo u periferiju, da smo baš mi odbačeni i prezreni...

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 3. Nije li ovo ipak dio paketa "Franjevci Bezgrješne", a ne nova, zasebna i nezavisna akcija? Naime, navedeni red je služio tradicionalni obred u bazilici s. Maria Maggiore, kao što možemo pročitati na sljedećoj stranici:

  http://www.katholisches.info/2014/01/07/santa-maria-maggiore-messe-im-alten-ritus-abgeschafft-appell-der-glaeubigen-an-den-papst/

  No sve u svemu, vrlo zabrinjavajuće...

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. http://www.icrsp.org/Apostolats/apostolats-europe.php?apostolat=Rome

   Svetu Misu u (arhi)bazilici Svete Marije Velike služili su svećenici Instituta Krista Kralja što je i logično-celebracija je otpočela prije 14 godina, godine 2000., a tada još Franjevci Bezgrješne nisu ni bili poznati među tradicionalistima i nisu ni celebrirali javno staru Misu.
   Jedino je, uz Bratstvo dakako, ICRSS imao nedjeljom sv.Misu u Rimu u crkvi Gesu e Maria, a postojala je i (stara i zapuštena) crkva san Gregorio dei Muratori gdje su celebrirali svi ostali tradicionalni svećenici( dijecezanci, članovi Bratstva sv.Petra, Instituta sv.Filipa Nerija, cisterciti...)uglavnom na studiju u Rimu. Ulazili su na jedan ulaz, a izlazili na drugi, kroz kineski restoran gdje je i bio ključ od crkve: uglavnom, ponižavajući uvjeti. Bilo je i još nekih inicijativa, jedan Monsinjor itd. Bratstvo sv. Petra i Santissima Trinita dei Pellegrini su tek kasnije došli.
   Franjevci Bezgrješne su sakristani u bazilici Santa Maria Maggiore, ali su ispovjednici dominikanci primjerice, tako da se ne može razumjeti kao kažnjavanje tog reda: ovo je izravan napad na ED skupine, a Institut Krista Kralja jest ED red par excellance.
   K tome, ova je celebracija otpočela, puno prije pontifikata pape Benedikta i prije motuproprija S.P. i preživjela sve promjene. Potezom pera, Kadija je tužio i osudio.
   Budući da kardinal Santos Abril y Castello slovi kao Papin blizak suradnik, jasno je da je riječ o ciljanom napadu na Tradiciju.
   Zbilja bi bilo čudo da sve ostane na ovome.
   Sjetimo se samo pritisaka na mons. Fellaya da potpiše dogovor s Rimom...
   Kako je modernistima lako prekršiti crkveno pravo kad je riječ o Tradiciji i gaziti nas kao da smo najgora stoka.

   Kikii

   Izbriši
  2. Hvala na iscrpnom objašnjenju. Tim gore!

   Izbriši
  3. katholisches.info je zbilja prenio tu informaciju. Međutim, u komentarima je nekoliko ljudi napomenulo da se tim celebracijama otpočetka brinuo svećenik Instituta Krista Kralja. Kako Institut ne ulaže previše u apostolat u Italiji-njihov zatvoreni francuski duh odbija nefrancuze (postoji jedino apostolat u Americi), možda su katkad Franjevci Bezgrješne pripomogli.
   Zbilja zabrinjavajući znakovi. Nadam se da ED zajednice neće pasivno promatrati uništenje Tradicije,hvaleći sve što bilo koji činovnik iz hijerarhije odluči, a što izravno šteti Tradiciji, a kritizirajući jedino FSSPX i puneći uši tradicionalistima o kojekakvim opasnostima koje ih očekuju po prioratima.
   Vrijeme je da se svi tradicionalisti okupimo i ujedinimo radi spašavanja što se spasiti da!

   Kikii

   Izbriši
  4. Možda vjetrovi Castellóve Revolucije dopuhaju do crkve svetog Martina u Zagrebu, ne dao Bog! Bila bi to velika tragedija za oazu stare sv.Mise u hrvatskome narodu. Na stranu činjenica što neki svećenici potajice celebriraju tradicionalnu Misu.

   Augustin

   Izbriši
  5. Rorate Caeli objavljuje pismo Marija Palmara o trenutnoj dubokoj šutnji (talijanskog) crkvenog vodstva i navodnih (samoproglašenih) katoličkih političara na gotovo sve prijetnje koje su se nadvile nad katolike, u želji da im se zabrani bilo kakvo praktično percipiranje vjere, a djeca da im se u školama podučavaju kulturi smrti. Koliko mnogo licemjera i lažljivaca, koliko još više onih korisnih budala. Doslovno se naježim.
   Pomoć je naša u imenu Gospodnjem...

   Izbriši
  6. Jezive izjave nekih prelata kojih se nebi posramio ni zagrebački sdp. Možda zajedno izađu na izbore pod sloganom: 'Mi pijemo a vi plaćate', ili 'Glasujte za mene da mi bude bolje'.

   Augustin

   Izbriši
  7. Imenovanje novih kardinala-još jedan znak da se dobro trebamo obući. Da su patrijarh Francesco Moraglia(Venecija) i nadbiskup Leonard (Bruxelles) "kažnjeni", a da je nadbiskup Westminstera Vincent Nichols imenovan kardinalom unatoč tomu što ga je Kongregacija za nauk vjere ukorila zbog toleriranja "homo-misa", stvari su od kojih zaboli glava.
   I nadbiskup Müller odsada je kardinal svete Rimske Crkve, a najdublje prezire Tradiciju svete Rimske Crkve...Bože pomozi!
   Što slijedi kao sljedeće: uništenje ED skupina i udar na motuproprij Summorum Pontificum-daj Bože da se varam! Takozvani Ratzingerijanci se kažnjavaju, Franjevci Bezgrješne žive u sjevernokorejskim uvjetima, skoro... Tradicionalisti su neo-pelagijanci! Ni tračka nade za poboljšanje situacije u Crkvi. Ugušiše nas plodovi II.vatikanskoga.

   Kikii

   Izbriši
  8. Vaš je komentar upućen Augustinu. Dozvolite mi da primjetim! Sve nas takve sablazni žaloste i vrijeđaju Svevišnjega. Predajmo molitve Srcu Isusovu, Kikii. Mnogi su se penjući u crkvenoj hijerarhiji potpuno iskvarili. Božja je providnost što postoji dovoljan broj svetih svećenika. Kada nam Bog pošalje Tradicionalnog Papu taj će Prvosvećenik iskoristiti priliku i zagrabiti u posvećeno vrelo svetih svećenika i zarediti ih za biskupe, a neke od njih prolongirati u kardinale, kako bi obnovio Crkvu Božju.

   Oggy

   Izbriši
 4. Ma sigurno je samo greška u prijevodu … možda se danas javi o.Lombardi ili netko iz Vatikanskog PR departmenta pa nam objasni što je zapravo papa mislio time.

  Ja koliko znam talijanski bi prije rekao da je samo zabranjena TLM u baš tom terminu i da vjerojatno ako bi se održavala u npr. pol pet popodne da bi to onda bilo u redu … ili je samo zabranjena u konkretnoj pokrajnjoj kapelici , možda su neki radovi u planu … ili je prebačena u baziliku sv.Petra pa su nam zaboravili javiti …

  :-)

  S.H.

  OdgovoriIzbriši
 5. A da uvedu ples tanga poslije mise bergolio ce biti odusevljen ima on s tim iskustva jer je od katedrale u buenos airesu napravio plesaonu.

  OdgovoriIzbriši
 6. Ne znam otkud nam svima tako čvrsti živci i jako srce na silne iskaze mržnje, prijezira i ignorancije u borbi protiv starog obreda Sv.Mise?! Božja milost! Jedan od problema u svezi Tradicionalne Mise je što smo se vremenski toliko odmakli od posljednjega Koncila da ju mnogi katolici srednje i mlađe generacije nikad nisu upoznali. Da su upoznali stari obred već bi mnogi od njih podigli velike proteste protiv modernista koji su se podmuklo okomili protiv Mise svih vremena. Presita nam je duša!!! Koliko li strpljenje mora imati dragi Bog gledajući što neprijatelji čine Njegovoj Crkvi.
  Donosim vam jednu priču iz vremena pustinjskih otaca, a dotiče se svete liturgije.

  Abba Danijel farnit je pričao: "Naš je otac, abba Arsenije, rekao o jednome stanovniku (pustinjaku) Skitije kako je bio velik na djelima, a jednostavan u vjeri, no bio je prevaren zbog svoje naivnosti pa je rekao: 'Kruh koji primamo nije u stvari tijelo Kristovo, nego samo znak (simbol).' Dva su starca pustinjaka čula što je rekao. Znali su kako vodi uzoran život pa su držali da ovaj govori ne u zloj namjeri, nego u svojoj jednostavnosti. Dođoše do njega i rekoše mu: 'Abba, čuli smo riječ koja se protivi vjeri da kruh koji primamo nije u stvari tijelo Kristovo, nego samo njegov znak.'
  Starac im odgovori: 'To sam ja rekao.' Oni ga zamoliše: 'Abba, nemoj tako tvrditi, nego se prikloni onome što nam je predala Katolička Crkva. Mi vjerujemo da je taj kruh uistinu tijelo Kristovo, a ne samo znak, i da je to vino u čaši uistinu krv Kristova, a ne znak (simbol). Ali kao što je u početku Bog, uzevši prah zemaljski, zamijesio čovjeka na svoju sliku i nitko ne može držati da nije na njegovu sliku, tako vjerujemo da je i kruh za koji je rekao da je njegovo Tijelo uistinu Tijelo Kristovo.'
  Starac odvrati: 'Ako ne budem uvjeren od same te stvari, neću to prihvatiti u potpunosti.' Na to mu rekoše: 'Pomolimo se ovoga tjedna Bogu u vezi s ovim otajstvom. Vjerujemo da će nam Bog objaviti istinu.' Starac s radošću prihvati prijedlog te se molio Bogu: 'Gospodine, ti znaš da ovo ne vjerujem zbog zloće, pa te molim da ne zabludim u svojemu neznanju, nego mi objavi istinu, Isuse Kriste.' I starci se vratiše u svoje ćelije, moleći se Bogu i govoreći: 'Gospodine Isuse Kriste, objavi starcu ovo otajstvo kako bi vjerovao da mu ne propadne plaća.' Bog je čuo obje molitve. Kad se dovršio tjedan, dođoše u dan Gospodnji u crkvu te stadoše sva trojica na isto mjesto, a starac je bio u sredini. I otvoriše im se oči tako da - kada je kruh bio položen na sveti stol - jedino je njima trojici izgledao poput djeteta. Kada je prezbiter ispružio ruku da prelomi kruh, eto anđela Gospodnjega s mačem kako silazi s neba te zakla dijete na male komade. Kada su prišli kako bi primili Svetinju (Krista), samo je starac primio krvav komad mesa. Kada je to vidio, uplaši se i povika: 'Gospodine, vjerujem da je kruh tvoje tijelo, a vino u čaši tvoja krv.' I odmah mu se komad mesa u ruci pretvori u kruh, prema otajstvu, pa je uzeo zahvaljujući Bogu.
  Starci mu rekoše: 'Bog poznaje čovječju narav i kako ne može jesti sirovo meso. Zato je pretvorio tijelo u kruh, a krv u vino, za one koji ih primaju u vjeri.' Zahvališe Bogu zbog starca, što nije pustio da mu propadne plaća, te otiđoše sva trojica radosni u svoje ćelije."

  Dakle, tko se bori i progoni Misu svih vremena, bori se protiv Boga i progoni presveto Tijelo i Krv Gospodinovu. Za takve je Krist rekao: "Zaista, kažem vam, već su primili svoju plaću!"
  Isplata u ovome životu, reklo bi se. A poslije...

  Augustin

  OdgovoriIzbriši
 7. Dao Bog milost da Papi smekša srce te naruži kardinala za njegov čin, kao i sve ostale koji provociraju Božje strpljenje, te se vrati Stara Misa u baziliku Svete Marije Velike, Franjevcima Bezgrešne i u cijelu Crkvu. Pa nismo mi tradicionalni katolici otpad i gubavci Katoličke Crkve da smo zaslužili da s nama izvode slobodne udarce i napucavaju nas na margine. Mi smo siročad! Roditelj te othrani, odgoji u Vjeri i pruži ti svu svoju ljubav, a kad ostari i onemoća ti ga šutneš u starački dom - a onda od Boga tražiš blagoslov. Nema Božjega blagoslova za takve. Kad se obrate baštinit će Božji blagoslov. Teško je biti katolik - dijete Božje!

  Augustin

  OdgovoriIzbriši
 8. Upozorio bih na pogrešan izraz "izvanredni oblik" koji se koristi u tekstu. To je neprikladan izraz za bilo kojeg pravog tradicionalista jer se njime implicira da je protestantizirani novi obred redovni oblik rimskog obreda, a vjekovni obred da je nešto (iz)vanredno, dok tradicionalni katolici znaju da se tu uopće ne radi o istom obredu već o dva različita obreda, od kojih ovaj novi stoji osuđen od Tridentskog ekumenskog koncila:
  "Sjednica VII., kanon XIII.: Ako itko kaže da primljeni i odobreni obredi Katoličke Crkve, uobičajeno korišteni u svečanom dijeljenju sakramenata, mogu biti prezirani, ili bez grijeha izostavljeni po volji službenika, ili u ine nove (obrede) mogu biti promijenjeni od strane bilo kojeg crkvenog pastira, neka bude anatema." (http://www.ccel.org/ccel/schaff/creeds2.v.i.i.v.html)

  Taj lažni izraz "izvanredni oblik", koji je usto uvreda za Misu svih vjekova jer ju se ujedno stavlja u podređen položaj i izjednačava s "banalnim nusproizvodom" (riječi samog kard. Ratzingera za novi obred), izmislio je Benedikt XVI. u dokumentu Summorum Pontificum, u pokušaju da promovira fikciju kontinuiteta između Tradicije i Revolucije. Kad bi ga tradicionalisti koristili, to bi značilo da prihvaćaju koncilsku revoluciju kao katoličku i kao nastavak katoličke Tradicije.

  U originalu na Pius.info (http://pius.info/archiv-news/734-beziehungen_zu_rom/8562-keine-alte-messe-mehr-in-maria-maggiore) ne piše "izvanredni oblik" nego "tradicionalni" (überliefert). Ako je originalno tako nešto i pisalo, čini se da je taj vrlo problematični izraz brzo ispravljen.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala na napomeni; ispravljeno. O terminologiji i problematici 'izvanrednog oblika' pisali smo već ovdje:

   Novi red Mise i božansko pravo
   Latinska, tradicionalna, stara, tridentska, EF Misa...?

   Izbriši
  2. Bogu hvala. Hvala na podsjetniku, nisam se sjetio tih članaka.

   Izbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.