Christus Rex

DICI.org: Veliki kip Gospe Loretske na hrvatskoj obali


Nije često da službeni izvori Svećeničkog bratstva donosi tekstove koji se tiču Hrvatske. Ovih je dana na glavnom informativnom izvoru osvanuo sljedeći članak koji smatramo vrijednim podijeliti s čitateljima.

U primorskom gradu Primoštenu, u Hrvatskoj, u tijeku je postavljanje monumentalnog kipa Gospe Loretske, objavljuje Katolička tiskovna agencija na engleskom jeziku (CNA) 7. ožujka 2017. Visok 17 metara, trebao bi biti jedan od najvećih na svijetu: ,,Ovaj projekt je jedinstven u Hrvatskoj i izvan nje", kaže općina.

Kip Gospe od Loreta je izgrađen na obali Primoštena, poznatog po njegovim vinogradima, plažama i srednjovjekovnom selu, dvadeset i sedam kilometara južno od Šibenika. Za vedrih dana, trebao bi se vidjeti s talijanske obale. Stanovnici Primoštena osobito su pobožni prema Gospi Loretskoj. Svake godine 9. i 10. svibnja održava se tradicionalna procesija u čast Bogorodice oko brodova i obale.

Izgradnja kipa se provodi u suradnji s udrugom Cammini Lauretani, koja radi na povezivanju marijanskih svetišta diljem Europe, pod okriljem Kulturne rute Vijeća Europe. Stipe Petrina, načelnik Primoštena, namjerava na taj način razviti trajni vjerski turizam. Općina nije dala datum svečanog otvaranja kipa, ali je kameno postolje gotovo dovršeno.

Postoje mnoga svetišta, crkve i bratovštine posvećene Gospi od Loreta u Europi. Svetište Gospe od Loreta, Loreto (pokrajina Ancona u regiji Marche), jedno je od najposjećenijih marijanskih svetišta u Italiji. U njemu se nalazi Nazaretska kuća, Sancta Casa, gdje je Djevica Marija primila Navještenje. Sancta Casa čuva kip Crne Bogorodice Gospe Loretske. Izvorni kip, uništen u požaru 1921. godine, zamijenjen je sljedeće godine primjerkom od drva libanonskog cedra iz Vatikanskih vrtova, kojega je izradio umjetnik Leopoldo Celani. Benedikt XV. je Gospu Loretsku 1920. proglasio zaštitnicom pilota, budući da su, prema tradiciji, Svetu Kuću prenijeli anđeli iz Nazareta u Loreto 10. prosinca 1294.


(Izvori: cath.ch /cna/total croatia news /vatican – DICI - broj 351 od 7. 3. 2017.)

Arhiva bloga

Glasnik: