Christus Rex

Papa Franjo zabrinut zbog tradicionalističkih stajališta

Kardinal João Braz de Aviv

K
ako se zaokret Crkve u Njemačkoj svakodnevno povećava, a zakoni protiv života postaju sve širi, papa Franjo zabrinut je zbog „tradicionalističke“ formacije svećenika. Tako je barem izjavio kardinal João Braz de Aviv, predstojnik Kongregacije za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskoga života.

Kardinal Braz de Aviv je, govoreći u videokonferencijskom kolokviju za 50. nacionalni tjedan za ustanove posvećenoga života, otkrio da je tijekom nedavnoga sastanka s Franjom, Petrov nasljednik izrazio strah od „određene tendencije da se zauzimanjem tradicionalističkih stajališta čini mali odmak od Drugoga vatikanskoga sabora“.

Teško je dobiti jasnu predodžbu o tome što je argentinski papa mislio s tako malo informacija. Ali već je zanimljivo primijetiti da „zauzeti tradicionalistička stajališta“ znači „malo se odmaknuti od Drugoga vatikanskoga sabora“.

Ta se opaska, kaže kardinal, odnosi na širi kontekst svećeničke formacije. Dakle, Papa je zabrinut zbog toga što je svećenička formacija devijantna, iskrivljena, jer se bogoslove ili mlade redovnike poučava „tradicionalističkim stajalištima“.

Kardinal je također pozvao redovnike da si aktualiziraju značenje poslušnosti, nasuprot zlouporabi vlasti. Tu prepoznajemo ono što Papa naziva opasnošću od „klerikalizma“, koji se, usput, prema njegovim riječima, može ticati ne samo klerika, već i laika.

S obzirom na to koliko je puta Franjo prokazao ovu opasnost, ili mu se ova prijetnja čini važnom ili je se posebno gnuša.

Gotovo kao da apostolskom palačom lunja duh Gambette. Ovaj je političar doista započeo pravi rat protiv religije, izgovarajući 4. svibnja 1877. u Zastupničkom domu svoj poznati poklik: „klerikalizam, evo neprijatelja“.

Ako zloporabu vlasti u Crkvi svakako valja žaliti, prokazivati i sankcionirati, treba imati na umu da „zloporaba ne uklanja uporabu“ i da papa i biskupi prije svega moraju poticati nositelje vlasti da postanu sveto, jedino istinski učinkovito sredstvo za smanjenje zloporaba.

Nažalost, taj rezultat neće se postići nadzorom nad Tradicijom i „tradicionalističkim stajalištima“, nego tako da se usredotočimo na cjelovit vjerski nauk, na formaciju svetih svećenika i ponovno uspostavljanje moralne discipline, kako za klerike, tako i za vjernike. To je činila svaka istinska reforma u Crkvi.

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: