Christus Rex

Blagoslov kuće na blagdan Bogojavljenja


 
S: Gospodin s vama!
O: I s duhom tvojim.


Pomolimo se!


Gospodine Isuse Kriste! Zazivamo Tvoju blagost i moć i želimo slaviti Tvoju čovjekoljubivost dok sada kroz našu kuću nosimo kraljevski tamjan, posvuda škropimo blagoslovljenu vodu triju kraljeva i u sve tamne sobe unosimo svjetlo koje palimo na [Tvojim jaslicama/Tvojem božićnom drvcu]; dok na naš prag upisujemo znak Tvojega svetog križa: neka u tom znaku bude istjerano i otjerano svo Zlo iznutra kao i izvana te neka se u njemu blagoslovi sve što je unutra i sve što k nama ulazi i od nas izlazi:


U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA.
                                                                             O: Amen.
Sada se pali blagoslovljena svijeća.

ČITANJE IZ KNJIGE PROROKA IZAIJE (60, 1-6)

Ustani, zasini, [Jeruzaleme], jer svjetlost tvoja dolazi, nad tobom blista Slava Gospodnja. A zemlju, evo, tmina pokriva, i mrkline narode! A tebe obasjava Gospodin, s slava se njegova javlja nad tobom. K tvojoj svjetlosti koračaju narodi, i kraljevi k istoku tvoga sjaja. Podigni oči, obazri se: svi se sabiru, k tebi dolaze. sinovi tvoji dolaze izdaleka, kćeri ti nose u naručju. Gledat ćeš tad i sjati radošću, igrat će se srce i širit' se, jer k tebi će poteći bogatstvo mora, blago naroda k tebi će pritjecati. Mnoštvo deva prekrit će te, jednogrbe deve iz Midjana i Efe. Svi će iz Šebe doći donoseći zlato i tamjan i hvale Gospodinu pjevajući. 

O: Bogu hvala!



Tri kralja jahahu
S onih sunčanih stran,
tri dara nošahu,
mir, zlato, tamijan.
Tri kralja dođoše
pred grad Jeruzalem
pitajuć za mjesto
gdje se rodi Isus.
             Mariji rekoše:
             Zdravo, oj Djevice,
             zdravo, oj Majčice,
             nebeska Kraljice.
             Isus digne ruke,
             drago im hvaljaše,
             i nebeske dvore
             njima obećaše.


ČITANJE SVETOGA EVANĐELJA PO MATEJU (2, 1-12)

Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: »Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.« Kada to doču kralj Herod, uznemiri se on i sav Jeruzalem s njime. Sazva sve glavare svećeničke i pismoznance narodne pa ih ispitivaše gdje se Krist ima roditi. Oni mu odgovoriše: »U Betlehemu judejskome jer ovako piše prorok (Mih. 5,2): ’A ti, Betleheme, zemljo Judina! Nipošto nisi najmanji među kneževstvima Judinim jer iz tebe će izaći vladalac koji će pāsti narod moj – Izraela!’« Tada Herod potajno dozva mudrace i razazna od njih vrijeme kad se pojavila zvijezda. Zatim ih posla u Betlehem: »Pođite«, reče, »i pomno se raspitajte za dijete. Kad ga nađete, javite mi da i ja pođem te mu se poklonim.« Oni saslušavši kralja, pođoše. I gle, zvijezda kojoj vidješe izlazak iđaše pred njima sve dok ne stiže i zaustavi se povrh mjesta gdje bijaše dijete. Kad ugledaše zvijezdu, obradovaše se radošću veoma velikom. Uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom (ovdje svi pokleknu na desno koljeno), padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu. Upućeni zatim u snu da se ne vraćaju Herodu, otiđoše drugim putem u svoju zemlju.

O: Slava tebi, Kriste.

Pomolimo se!


Gospodine Isuse Kriste, božansko dijete! Mudraci s istoka donijeli su Ti svoje darove. Primi i od nas kraljevski dar tamjana!

I neka miris, koji se širi na Tvoje štovanje, ispuni cijelu našu kuću blagoslovom Tvojeg božanskog zadovoljstva.
O: Amen.


Sada slijedi blagoslov:



S: Mir kući ovoj!
O: I svima koji prebivaju u njoj.



Ant. S istoka dođoše mudraci u Betlehem da se poklone Gospodinu. Otvoriše blago svoje i priniješe dragocjene dare: zlato velikome Kralju, tamjan pravome Bogu i smirnu njegovu ukopu, aleluja.

Sada se unosi tamjan.
VELIČA

Veliča * duša moja Gospodina
O: i klikće duh moj * u Bogu mome Spasitelju,
S: što pogleda na neznatnost službenice svoje: * odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom.
O: Jer velika mi djela učini Svesilni, * sveto je ime njegovo.
S: Od koljena do koljena dobrota je njegova * nad onima što se njega boje.
O: Iskaza snagu mišice svoje, * rasprši oholice umišljene.
S: Silne zbaci s prijestolja, * a uzvisi neznatne.
O: Gladne napuni dobrima, * a bogate otpusti prazne.
S: Prihvati Izraela, slugu svoga, * kako obeća ocima našim:
A: spomenuti se dobrote svoje * prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka.

Sada se sa svijećom prolazi kroz prostorije u kući ili stanu, pokadi ih se tamjanom, poškropi blagoslovljenom vodom i moli odgovarajuće molitve.



NA KUĆNIM VRATIMA

Neka vrata naše kuće budu blagoslovljena ljubavlju našeg Gospodina Isusa Krista koji je postao čovjekom kako bi nam otvorio vrata nebeskoga kraljevstva. Neka ovdje ništa ne ulazi niti odavde ništa ne izlazi što proizlazi iz đavolje lukavštine i laži. No neka ova vrata budu uvijek otvorena svemu što dolazi iz ljubavi Božje ili moli da ga se primi za ljubav Božju. O: Amen.

Na vratima (pragu) blagoslovljenom kredom ispišite:
20*C+M+B*13

U DNEVNOM BORAVKU

Po ljubavi našega Gospodina Isusa Krista, koji se udostojao živjeti među nama kao Sin Čovječji, neka bude blagoslovljena ova soba i sve što se u njoj nalazi. Neka u njoj ne bude zavisti, svađe i nesloge! Neka izostanu nevolje i nužda! Neka kod nas žive: vjera, ufanje, ljubav, mir, sloga, strahopoštovanje, strpljenje, dobrota i vedrina. Da, neka i On sam, naš Gospodin Isus Krist, uvijek bude kod nas kao najdraži gost i prijatelj, a s njime i svi anđeli i sveci nebeski! O: Amen. 

U KUHINJI

Po ljubavi našega Gospodina Isusa Krista neka bude blagoslovljena ova kuhinja, štednjak i sve što služi svakodnevnom pripremanju jela. Neka bude blagoslovljena i ljubav koja ovdje služi i radi. Neka se ništa ne pokvari što ona pripremi nego neka sve ispadne dobro i uspješno za one koji to konzumiraju (bilo da su to djeca ove kuće ili siromašni pred vratima). Neka nas sam Gospodin, živi kruh koji je sišao s nebesa i koji može sam zasititi, sačuva od tjelesne gladi i održi u duševnoj gladi za vječnim dobrima. O: Amen.

NA IZVORU VODE

Po ljubavi našega Gospodina Isusa Krista, koji je na svadbi u Kani pretvorio vodu u vino i koji je radi vlastite okrepe dao da se izvadi voda iz Jakovljeva bunara, neka bude blagoslovljen ovaj bunar: neka mu voda nikada ne presuši nego neka uvijek teče čista, radosna, bistra i zdrava za okrepu ljudima i životinjama. Neka sve, koji iz njega piju, po Milosrđu Božjem dotakne zraka one žive vode za koju je naš Gospodin navijestio da struji u vječni život. O: Amen.

U OSTAVI

Po ljubavi našega Gospodina Isusa Krista, koji nas je poučio da molimo za svoj svagdanji kruh, neka bude blagoslovljena ova prostorija u kojoj se pohranjuju darovi koji su nam darovani po Božjoj očinskoj dobri. Neka nam ih nijedan neprijatelj ne oduzme, neka ih ne ošteti nikakva neugodna životinja, neka ih ne otuđi nijedan tat nego neka svi ostanu čitavi, nepokvareni i dobri kako bismo njima ojačali svoj život i kako bismo njima služili braći u potrebi. Neka Gospodin, nebeski upravitelj doma, drži podalje od ove prostorije svu gramzivost, svu škrtost i svu tvrdoću srca. Neka nam podari zahvalnu narav i dobrostivo srce kako bismo naučili da ne budemo bojažljivo zabrinuti za našu hranu nego da postanemo pravi upravitelji njegovih darova. O: Amen.

U RODITELJSKOJ SPAVAĆOJ SOBI

Po ljubav našega Gospodina Isusa Krista, koji je usnulome Adamu stvorio pramajku Evu kao pomoćnicu, neka bude blagoslovljena ova spavaća soba. Neka ovdje stanuju mir, okrepa, sveto strahopoštovanje, ljubav, čedna snaga i plodan blagoslov – kao što je Bog blagoslovio Abrahama i roditelje Ivana Krstitelja! Neka to podari ljubav našega Gospodina Isusa Krista, koji je došao u Kanu kako bi blagoslovio mladence, i zagovor Bogorodice Marije, naše drage Gospe; svete majke Ane i njezina supruga svetoga Joakima; te svih svetih očeva i majki. O: Amen.

U OSTALIM SPAVAĆIM SOBAMA

Po ljubavi našega Gospodina Isusa Krista, koji je kao dijete htio ležati u jaslicama i u morskoj oluji spavao u barci, neka bude blagoslovljena ova spavaća soba (neka budu blagoslovljene ove spavaće sobe) u kojoj (u kojima) se odmaramo spavajući. Neka ovamo ne uđe nikakav ružan san, nikakav strah i nikakva noćna jeza. Neka nas naši sveti anđeli čuvaju od svih napasti đavolskih i neka nas Tvoj sveti križ sačuva u snu kao i na javi. O: Amen.

NA TAVANU

Po ljubavi našega Gospodina Isusa Krista, nebeskoga graditelja, neka bude blagoslovljen i siguran naš krov sve do najvišeg zabata. Neka bude blagoslovljen i siguran dimnjak koji čuva leteći plamen; neka budu blagoslovljene grede i rogovi. Neka nam ne našteti oluja, snijeg, opasnost od požara zbog nastale vatre, neka nam to po zagovoru svetoga Josipa usliši svemogući i milosrdni Bog. O: Amen.

U PODRUMU

Po ljubavi našega Gospodina Isusa Krista, koji je sišao pod zemlju kako bi oce otpustio iz čistilišta, neka bude blagoslovljen ovaj podrum koji našu kuću okružuje i nosi pod zemljom. Neka bude blagoslovljeno i sigurno sve što se ovdje pohranjuje i neka sve bude zaštićeno od truleži, poplave i zlih nemani. O: Amen.

U STAJI

Po ljubavi našega Gospodina Isusa Krista, koji se udostojao na svijet doći u štalici, neka bude blagoslovljena ova staja i sve životinje koje u njoj žive. Gospodin, Dobri Pastir, neka ih očuva zdravima i snažnima da služe ljudima, za što ih je namijenio. No Đavao, ljuti neprijatelj ljudske sreće od samoga početka, neka nijednu životinju ne porazi zarazom ili bolešću! Štoviše, neka im Božja ljubav, koja obuhvaća sva bića, podari dobar rast, obilje mesa, mlijeka, vune i svih dobrih darova koje on, Dobri Pastir, kroz njih daje nama, svojoj djeci. O: Amen.

U RADIONICI

Po ljubavi našega Gospodina Isusa Krista neka bude blagoslovljena ova radionica u kojoj se po njegovoj želji i primjeru svakodnevno mučimo u znoju lica svojega. Neka bude blagoslovljen alat i sve što nam je potrebno za rad! Neka nam Gospodin podari da se ne izgubimo u radovima nego da svoj posao obavljamo marljivo i u vjeri, radosno i bez gunđanja kako bi naš rad hvalio božanskog majstora! O: Amen.

U RADNOJ SOBI

Po ljubavi našega Gospodina Isusa Krista neka bude blagoslovljena radna soba i sav posao koji se u njoj obavlja. Neka on, od kojega potječu sve dobre misli i sva ispravna djela, bude početak i kraj svega što ovdje činimo. Neka sve što se ovdje razmišlja, govori i piše pomogne u tome da nam dođe Njegovo kraljevstvo, koje nam (danas) radosno objavljuje zvijezda mudrosti: kraljevstvo istine i života, kraljevstvo svetosti i milosti, kraljevstvo pravednosti, ljubavi i mira! O: Amen.

PRIJE OBILASKA OKO KUĆE

Po ljubavi našega Gospodina Isusa Krista neka bude blagoslovljena i sigurna ova kuća i svi koji u njoj žive. Neka je Kristovo svjetlo okruži kao straža i neka miris tamjana bude kao zid oko nje. Neka blagoslovljena voda otjera od nje sve zle duhove koji stanuju u tami i koji su neprijatelji ljudskoj sreći: u ime Isusa, koji plaši pakao, a nas čini blaženima! Njega zazivamo u svoju zaštitu – i našu ljubljenu Gospu i Bogorodicu Mariju, svetoga Josipa i sve naše zaštitnike i prijatelje među svecima! O: Amen.



S: Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetome.
O: Kako bijaše na početku tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

Zatim svi zajedno ponove:

Ant. S istoka dođoše mudraci u Betlehem da se poklone Gospodinu. Otvoriše blago svoje i priniješe dragocjene darove: zlato velikome Kralju, tamjan pravome Bogu i smirnu njegovu ukopu, aleluja.

S: Oče naš… (tiho do:)
S: I ne uvedi nas u napast.                                     O: Nego izbavi nas od zla.
S: Svi će iz Sabe doći.                                           O: Noseći zlato i tamjan.
S: Gospodine, usliši moju molitvu.                         O: I vapaj moj k Tebi da dođe.

Svećenik     
S: Gospodin s vama!                                            O: I s duhom tvojim.



Pomolimo se!

Bože, koji si na današnji dan Jedinorođenca svoga objavio narodima po zvijezdi prethodnici, podaj milostivo, da mi, koji smo te već upoznali po vjeri, budemo privedeni onamo, gdje ćemo gledati tvoju uzvišenu krasotu.

Po istom Gospodinu našem Isusu Kristu Sinu tvojem, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova.
O: Amen.


RESPONZORIJ (v. Iz 60, 1)

Prosvijetli se, prosvijetli, Jeruzaleme, jer dođe svjetlost tvoja, i slava Gospodnja iziđe nad tobom, Isus Krist iz Djevice marije. (Iz 60, 3)
S: I ići će narodi u svjetlu tvojem, i kraljevi u sjaju što ti zasja.
O: I slava Gospodnja iziđe nad tobom.

BLAGOSLOV


S: Adjutorium nostrum in nomine Domini.
O: Qui fecit caelum et terram   
         
S: Pomoć je naša u imenu Gospodnjem.
O: Koji stvori nebo i zemlju.     


Svećenik



S: Dominus vobiscum.
O: Et cum spiritu tuo.                        

(S: Gospodin s vama.      
O: I s duhom tvojim.)

Laici
                                                            
S: Domine, exaudi orationem meam.
O: Et clamor meus ad   
te veniat. 

(S: Gospodine, usliši molitvu moju. 
O: I vapaj moj k tebi da dođe.)




Oremus.

Benedic, domine, Deus omnipotens, locum istum (vel: domum istam): ut sit ine o (ea) sanitas, castitas, victoria, virtus, humilitas, bonitas, et mansuetudo, plenitudo legis, et gratiarum actio Deo Patri, et Filio, et Spiritui Sancto et haec benedictio maneat super hunc locum (vel: super hanc domum) et super habitantes ine o (ea) nunc et in omnia saecula saeculorum. O: Amen.

Pomolimo se!

Blagoslovi, Gospodine, svemogući Bože, ovo mjesto (ovu kuću), da bude u njemu zdravlje, čistoća, pobjedna krepost, poniznost, dobrota i blagost, potpuno izvršivanje zakona i zahvaljivanje Bogu, Ocu i Sinu i Duhu Svetomu; i neka ovaj blagoslov ostane nad ovim mjestom (ovom kućom) i njegovim stanovnicima sada i u vijeke.
O: Amen.


Pomolimo se!

Gospodine Isuse Kriste, božansko dijete, u tvoje smo ime prošli našom kućom. Neka snaga Tvojega blagoslova uvijek ostane s nama! Po svojoj nam ljubavi podari ispravan život. Smiluj se i našim dragima koji su nam daleko i podari nam svima blagoslovljenu godinu! Za naše pokojne: pokoj vječni daruj im, Gospodine, i svjetlost vječna svijetlila im! O: Amen.

S: Hvaljen Isus Krist!                                    O: U vijeke. Amen.

20 * CHRISTUS + MANSIONEM + BENEDICAT * 13

Pozdrav „Dominus vobiscum – Gospodin s vama!“ i odgovarajući odgovor moli se samo u prisutnosti svećenika.

Izvor: http://pius.info/liturgie/7542-haeusersegnung-am-dreikoenigsfest

Arhiva bloga

Glasnik: