Christus Rex

Talijanski distrikt FSSPX-a – odgovor na napade mjesnog biskupa


Je li vjernicima zabranjeno prisustvovati Misi u kapelicama FSSPX-a? Ako je tako, zašto je u redu sudjelovati u ekumenskim molitvenim susretima s nekatolicima?


Svećeničko bratstvo svetog Pija X. Talijanskog distrikta objavilo je priopćenje koje navodimo u nastavku kao odgovor na optužbe biskupa Semerara u biskupiji Albano da je vjernicima zabranjeno sudjelovati na Misama koje služe svećenici FSSPX-a, ili od njih primati sakramente, te da bi tako čineći mogli biti u raskolu.


Osim kanonskih točaka na koje je vješto ukazao talijanski Distrikt, upućujemo naše čitatelje da razmotre ključni slučaj tzv. šestorice iz Havaja, iz 1993. godine, koji je riješen u korist vjernika koji su pohađali kapelu FSSPX-a u Honoluluu budući da nisu upali u izopćenje niti ih se smatralo raskolnicima.Priopćenje za javnost FSSPX-a - Italija


U priopćenju od 14. listopada ove godine, biskup Marcello Semeraro, ordinarij biskupije Albano Laziale (Italija), izrekao je osobito neugodne izjave o Bratstvu svetog Pija X., u svrhu odvođenja vjernika s Misa koje slavi naše bratstvo i s vjeronauka koje držimo mladim ljudima, izjavljujući da bratstvo nije "institucija Katoličke crkve".


Biskupu Semeraru ne može biti nepoznata činjenica da je Svećeničko bratstvo svetog Pija X. nastalo uz odobrenje biskupa Fribourga (Švicarska) 1. studenog 1970, te da je to ustanovljenje potvrdio Rim uredbom koju je izdao kardinal Wright, prefekt Kongregacije za kler 18. veljače 1971.


Sama kuća Bratstva u Albanu, sa svojim polu-javnim oratorijem za podjelu sakramenata, kanonski je potvrđena dekretom prethodnika biskupa Semerara, biskupa Raffaela Macaria 22. veljače 1974. (Protokol br. 140/74).

Unatoč problemima s crkvenim vlastima koje su se razvile slijedom odstupanja u vjeri i liturgiji, prouzročenih Drugim vatikanskim koncilom te unatoč nezakonitim pokušajima ukidanja našeg Bratstva zbog njegove vjernosti tradiciji Crkve, Sveta Stolica je, po Rimskoj komisiji Ecclesia Dei, potvrdila da se može ispuniti nedjeljnu dužnost "pohađanjem Mise koju slavi svećenik Bratstva sv. Pija X" (18. siječnja 2003.) i, kao što svatko zna, više ne drži da biskupi tog istog Bratstva nisu u zajedništvu s Katoličkom crkvom.


Vrlo čudno što biskup Semeraro intervenira na ovaj način, kada je on postao prvakom ekumenizma u svojoj biskupiji. Godine 2009. dodijelio je crkvu San Francesco u Genzanu, koja je sagrađena trudom i žrtvom naših predaka za katoličko bogoštovlje, raskolnicima i krivovjernicima. Dana 28. siječnja ove godine organizirao je ekumensko bdijenje u katedrali i molitvu s osobama koje sigurno nisu "u zajedništvu s Katoličkom crkvom“, kao što su evangelički luteranski pastor i pravoslavni biskup.Samo u mjesecu studenom na planu biskupije su tri [ekumenska] susreta, a biskup će predvoditi jedan od njih, podržavajući tako religije koje niječu istine vjere definirane od strane Crkve te šireći lažnu doktrinu indiferentizma, koja govori da je svaka religija od pomoći za spasenje. Čini se da mu nije stalo do toga što to otvoreno proturječi učenju vjekovnog Učiteljstva Crkve, naročito pape Pija XI. u njegovoj enciklici, Mortalium animos.


Osim toga od 26.-28. ožujka ove godine kuća otaca somaskanaca u Albanu bila je domaćin prvog foruma kršćanskih homoseksualaca, na kojoj se praksa sodomije načelno branila kao čin istinske ljubavi!

Sve je to moguće u toj biskupiji ... ali ne pohađanje Mise ili predavanja onih koji prenose Tradiciju Crkve u nauku i liturgiji!


Ta napadna nedosljednost je očiti simptom strašne krize koja utječe na cijelu Crkvu i koja se nedavno ponovo očitovala na posljednjoj sinodi, na kojoj se, pod izgovorom milosrđa, raspravljalo o mogućnosti mijenjanja šeste Božje zapovijedi i odustajanje od nerazrješivosti kršćanskog braka!


Svećeničko bratstvo svetog Pija X., po uzoru na svog utemeljitelja, nastavit će prenositi u cijelosti polog katoličke vjere i morala, otvoreno se opredjeljujući protiv svih zabluda koje ga pokušavaju narušiti, bez straha od prijetnji ili nepravednih kanonskih sankcija, jer ni biskup Semeraro niti bilo koji drugi član crkvene hijerarhije nikada neće moći promijeniti taj polog. Kao što je Sveti Petar kazao: "Valja se radije pokoravati Bogu nego ljudima".


Svi koji žele primati sakramente kako ih je Crkva oduvijek podjeljivala, odnosno primati autentičnu katehetsku pouku za svoju djecu, formaciju za odrasle, duhovno vodstvo, i utjehu za bolesne, uvijek će biti dobrodošli u našim kapelama.Svećeničko bratstvo svetog Pija X., Talijanski distrikt
Albano, Italija, 31.10.2014.


Slika gore: grupna fotografija poglavara FSSPX-a tijekom susreta u sjedištu FSSPX-ovog Distrikta u Albanu, Italija, 2011.

Arhiva bloga

Glasnik: