Christus Rex

Zlatne riječi svetog Župnika arškog (III.)

NEBO

Dobri kršćani koji nastoje spasiti svoju dušu, uvijek su sretni i zadovoljni. Oni već unaprijed uživaju blaženstvo neba. Oni će i u vječnosti biti sretni, dok su loši kršćani, koji sami sebe proklinju, uvijek vrijedni sažaljenja; oni mrmljaju i žalosni su pa će to biti i kroz vječnost. Ovdje na zemlji nitko od nas ne ostaje.

Ako budete tražili svoju sreću u blagostanju i zabavama, nećete je naći. Kao što naprstak pun brašna ne može nasititi pregladnjela čovjeka, tako cijeli svijet ne može usrećiti jednu jedinu besmrtnu dušu. Dragi Bog stavio nas je na ovu zemlju da vidi hoćemo li ispuniti Njegova očekivanja. Kod god se toga sjetimo, usmjerimo svoj pogled u nebo, onamo gdje je naša prava domovina. U ovom smo svijetu, ali ne od ovoga svijeta! Stoga svaki dan recimo: „Oče naš koji jesi na nebu!“ Svoju plaću smijemo očekivati tek kad budemo u Očevoj kući.

PAKAO

Pakao proizlazi iz ljubavi Božje. Prokleti će vikati: „O da nas samo Bog nije toliko ljubio! Manje bismo trpjeli! Pakao ne bi više bio pakao. Ali tako silno biti ljubljen! Koja muka!“ Kad bi prokleti bar jednom mogao reći: „Bože moj, ja Te ljubim!“, prestao bi za njega pakao. Ta potpuno siromašna duša! Ona je potpuno izgubila sposobnost ljubiti bilo koga; sposobnost koju je nekoć od Boga primila, nije znala upotrebljavati. Njezino srce je bez soka, poput grozda koji je prošao kroz prešu. U toj duši više nema mira, nema blaženosti, jer u njoj više nema ljubavi. Nije Bog onaj koji proklinje, mi prokunemo sami sebe svojim grijesima. Prokleti se ne tuže na Boga nego na same sebe.

BORBA

Ne smije se vjerovati da negdje na Zemlji postoji mjesto na kojem bismo mogli umaknuti borbi s đavlom. Našeg protivnika naći ćemo posvuda i svugdje će pokušati oteti nas nebu. Ali uvijek i svugdje možemo biti pobjednici. Samo ako to hoćemo, možemo milošću Božjom, koja nam zapravo nikada nije uskraćena, uvijek trijumfirati.

MLADEŽ


Kako je divno, kako je veličanstveno svoju mladost pokloniti Bogu! O kojeg li izvora radosti i sreće! O, sretnih li duša koje Bogu mogu reći: „Gospodine, ja sam ti uvijek bio poslušan.“

Arhiva bloga

Glasnik: