Christus Rex

Časopis Christus Rex br. 15: Katolički odgoj


Dostupan je novi, 15. broj časopisa Christus Rex za mjesece siječanj i veljaču 2018. Časopis možete pročitati i besplatno skinuti s naše stranice na ovoj poveznici, a osobno uzeti prigodom Misa Svećeničkoga bratstva.

Ako još niste pretplaćeni, a želite primiti besplatno tiskano izdanje časopisa (ili prijaviti druge osobe koje žele primati), molimo Vas da nam javite na adresu naše e-pošte:
fsspxhr(et)gmail.com

Predgovor

Ovo izdanje Christus Rexa posvećeno je prvenstveno temi odgoja. I oni cijenjeni čitatelji koji nemaju pred sobom odgojne zadaće, moći će također pronaći koristi u sadržajima koje donosimo. Svi mi često dolazimo u situacije u kojima možemo dati dobar savjet ili uputu za odgoj kumčetu, nećacima, nećakinjama itd.

Neizostavno je da se u tom području neprestano formiramo. Odgoj je – nakon svećeničke službe – zasigurno najveće i najsvetije djelo na koje čovjek može biti pozvan. Bog nam povjerava najdragocjenije što je stvorio, a to su mladi ljudi, i daje nam zadaću da ih u njegovo ime vodimo na putu kreposti prema Nebu.

Zato mora odgojitelj – kao namjesnik Božji – imati strahopoštovanje pred uzvišenošću svoje zadaće. Mora biti svjestan svoje odgovornosti koja se proteže do vječnosti. Mora mu biti jasno da mu je potrebna velika mudrost koju treba steći, odnosno prvenstveno isprositi od Boga. Sv. Grgur Veliki označuje odgoj i vođenje ljudi kao umijeće umijeća, znanost sviju znanosti! Da bismo stekli to umijeće i znanje, preporučam vam posebno spise od sv. don Bosca, o njemu i njegovoj metodi odgoja. Taj veliki i velikim milostima obdareni svetac važi kao jedan od najvećih odgojitelja u povijesti, čije djelo i metoda već 180 godina postižu goleme uspjehe te su trajno nadahnjivali kasnije pedagoge.

U današnjem vremenu obiteljske i kršćanski neprijateljske antikulture nalaze se odgojitelji pred nečuvenim zahtjevima. Don Bosco daje im jasno usmjerenje. Njegov život i djelo ohrabruju i nadahnjuje ih u njihovoj teškoj zadaći. O tom možete pronaći neke upute i u djelima dostupnima na hrvatskome jeziku.

Mi svećenici znamo što sve vi, dragi odgajatelji i roditelji, činite. Koliko na vama počiva briga, koje donose sa sobom neprospavane noći. Duboko smo vam zahvalni za sve što činite za dobro djece i mladih koji su vam povjereni. Mladost je budućnost Crkve, naroda. Gledamo s velikom nadom i očekivanjem na vas. Iz vaših obitelji doći će apostoli i redovnici sutrašnjice. Vaša će djeca biti stupovi društva.

Neka vam bude u pomoći Blažena Djevica Marija! Neka Bog blagoslovi tisućostruko vaš trud i neka vam da pristići do blaženoga cilja u nebu!

Dopustite mi da završim riječima našega poštovanoga zaštitnika, svetoga pape Pija X., iz njegova nagovora očevima obitelji iz 1907.:
,,Srdačno molim Gospodina da vam se udostoji dati svjetlo da odaberete najprikladnija sredstva da biste vršili vaš sveti apostolat, a to je ponovna uspostava kraljevstva Isusa Krista na zemlji, a i to da jednom u svojoj starosti budete okruženi svojom djecom i unucima, koji će vam očitovati osjećaje zahvalnosti za sve dobro što ste im učinili vodeći ih putem kreposti te da vi sami, uzdižući ruku za blagoslov, možete reći: ,,Razdvajamo se na kratko vrijeme, sve dok se ne budemo ponovno vidjeli u nebu“ – neka Gospodnji blagoslov bude s vama.“

Sa svećeničkim blagoslovom,

p. Stefan Frey, poglavar Distrikta

Sadržaj:

Kako odgojiti djecu da sačuvaju vjeru u modernome svijetu
Živjeti za Nebo po uzoru svete Obitelji
Važnost dobrog odgoja i slabosti naše djece
O razvoju karaktera kod djece
Roditelji koji zanemaruju podučiti svoju djecu o vrijednosti iskrenosti i poštenja

Arhiva bloga

Glasnik: