Christus Rex

„Evo ti Majke”: Otajstvo božanskih slasti

I
susove riječi izvode ono što označavaju. U Naimu On dotiče lijes na kojemu je mrtvac odveden: „Mladiću, kažem ti, ustani”.
I mrtvac je sjeo i počeo govoriti. U Betaniji je, pomolivši se svome Ocu, povikao jakim glasom: „Lazare, izađi!”. I mrtvac iziđe.

Isusova riječ na križu svojoj Majci ostvaruje Njezinu želju da dade život sa svojim Sinom za spasenje svijeta. Govoreći svojoj majci: „Ženo, evo ti sina“, otvara Njezino majčino krilo za sveopće nevolje čovječanstva. Omogućuje joj da, koliko god najsvetije stvorenje to može, oživi u Njemu i po Njemu sve one duše kojima samo On, budući da je Bog, može oprati grijehe u krvi Križa.

Svetom Ivanu će se pružiti sreća, slast koju nikada nije ni zamišljao da bi joj se mogao nadati. Bit će toliko blizu svome Bogu da će morati izgledati poput svoje majke, same Majke svoga Boga. Spasiteljeve riječi: ,,Evo ti Majke“ dolaze da ustoliče i uspostave u njegovomu srcu ljubav, nepoznatu svim prethodnim vjekovima, ali koja je određena da se od toga vremena prenese u srca najsiromašnijih učenika i po kojoj oni postaju toliko braća Spasitelja da Njegova Majka postaje njihova Majka: ,,Sveta Majko moga Boga, koja je za mene nevrijednoga Majka, moja Majka!“.

,,I od toga časa učenik je uze k sebi“. To znači, u svoju nutrinu. Možemo prevesti: ,,u svoj dom“, ili doslovno: ,,u svoj posjed“. Ona mu je povjerena ne toliko kao žena koju treba štititi nego više kao Majka koju treba častiti. I još tajnije od njegova zemaljskoga prebivališta je prebivalište njegova srca koje ljubljeni učenik otvara Majci svoga Boga. Ona je ta koja daje, a on je taj koji prima. Origen je rekao da ,,nitko ne može primiti Duha ako nije počivao na grudima Isusa i primio od Isusa Mariju za svoju Majku“.

Koja Isusova milina prema svojoj Majci da joj u osobi ljubljenoga učenika za djecu daje one za koje prolijeva krv svoga Otkupljenja! Koja Isusova milina prema ljubljenome učeniku u kojem su zastupljeni svi oni koji će, blizu ili daleko, srdačno dočekati upozorenja božanske ljubavi da im je svoju vlastitu Majku dao za duhovnu majku! Pogledajte, nježnost srca Majke Božje izlit će se na bijedu djece Adamove, pogledajte, oni će postati Isusova braća, ne samo zato što će kroz posvojenje imati Boga za svoga Oca, već i zato što će imati Mariju za Majku kroz Njezinu sveopću otkupiteljsku supatnju.

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: