Christus Rex

Za 3. listopada najavljena nova enciklika pape Franje


R

avnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice prošle je subote, 5. rujna, objavio informaciju da će papa Franjo otputovati u Asiz da bi se pomolio na grobu sv. Franje uoči njegova blagdana.

Nakon odslužene Mise potpisat će svoju novu encikliku.


Naslov treće enciklike iz njegova pontifikata već je poznat: „Braćo sva”. To je citat iz Opomena svetog Franje Asiškoga (6, 1) koji glasi: „Promotrite, braćo sva, Dobroga Pastira: da bi spasio ovce, podnio je muku i križ”.


Tema enciklike bit će – što nije iznenađujuće – o ljudskome bratstvu i društvenome prijateljstvu. Od potpisivanja Dokumenta o ljudskome bratstvu za svjetski mir i zajednički život 4. veljače 2019. u Abu Dhabiju od strane Pape i velikog imama Kairskog sveučilišta Al-Azhar, Ahmeda el-Tayeba, ova tema stalno salijeće Franjino učiteljstvo.


Činjenica da će enciklika biti potpisana na kraju „vremena stvaranja”, koje je započelo prošloga 1. rujna kada je Papa poslao poruku, pokazuje da će „integralna” ekologija također biti u središtu enciklike. Očekuje se da će i Amazonija zauzeti istaknuto mjesto.


Nažalost, strahuje se da će se ponovno pojaviti nedostatci sadržani i u enciklici Laudato si’ i u dokumentu o ljudskome bratstvu te da se ozbiljni pridržaji koju su bili iznijeti protiv njih neće promijeniti.


Od Laudato si’ papinska misao nije izašla iz milenijanske, pelagijanske utopije.


Milenijanske jer sanja o nemogućoj potpunoj obnovi naravi ranjene izvornim grijehom. Ne govori li posljednja Papina poruka od 1. rujna, da je „Jubilej vrijeme za popravak izvornoga sklada stvaranja”?


Pelagijanska jer se „obraćenje” koje dovodi do ove potpune obnove zamišlja bez Božje pomoći. Kako da zamislimo – za sve stanovnike svijeta kojima je ova enciklika upućena – „civilizaciju ljubavi“, „sveopće bratstvo“ ili „novu sintezu“ bez milosti?


To u konačnici znači zaborav sveopćega Kristova kraljevstva, koje je jedino sposobno obnoviti ranjenoga čovjeka, pružiti mu božansku ljubav prema sebi i u odnosu s drugima te sačuvati u njemu brigu za poštivanje stvorenja.


Izvor: fsspx.news

 

Arhiva bloga

Glasnik: