Christus Rex

Gospa od dobroga uspjeha


B
lagdanom Očišćenja BDM spominjemo se trenutka kada je Gospa odnijela Isusa Krista u Hram da ga prinese Gospodinu prema drevnim propisima Mojsijeva zakona o prvorođenomu sinu (Izl 13). Naš Gospodin, „prvorođeni između mrtvih“ (Rim 8, 29) ide ispred nas – umro grijehu – utirući naš put do Neba.

Doista, Krist je postao Marijin sin da nas uskrisi iz smrti grijeha i dovede u milosni život po svome životu u našoj ljudskoj naravi. I to nije nešto što se čovjeku samo pravno pripisuje kao što je to Martin Luther sugerirao, nego se stvarno pritjelovljujemo u samoga Isusa Krista tako da postajemo udovi Njegovoga otajstvenoga Tijela (Rim 6 i 12).

Tako je Marija koja nosi Krista u hram, Gospa od dobroga uspjeha, uspjeha koji na službeni biblijski način otvara dramu našega vlastitoga spasenja – stvarnoga i istinskoga „dobroga uspjeha” za nas. 

Godine 1594. Gospa je započela niz ukazanja Majci Marianni de Jesus Torres, redovnici konceptualki u Quitu u Ekvadoru. Gospa je tražila da se izradi kip i da ga se zaziva pod imenom Gospe od dobroga uspjeha očišćenja.

Gospa je predvidjela mnoge povijesne događaje te španjolske pokrajine u Južnoj Americi i obećala da će upravljati samostanom. Ali ono što ovo ime čini toliko upečatljivim je dobar uspjeh, jedinstven u povijesti novoga doba, koji se dogodio u povijesti Ekvadora.

Pod predsjedanjem „najkatoličkijega predsjednika” Garcije Morena, zemlja Ekvador je sa stvarnim jednoglasjem svojih vođa svečano posvećena Presvetomu Srcu Isusovom pod duhovnim vodstvom nadbiskupa Ignacia Chece, 25. ožujka 1875. godine.

Ovaj dobar uspjeh pripremili su misionari, za što ih je Predsjednik posebno zamolio, propovijedajući pobožnost Presvetomu Srcu u svakom kutku Ekvadora. Ekvador je tako u 19. stoljeću učinio ono što je Francuska odbila učiniti u 17. stoljeću.

Nakon ovoga uspjeha uslijedila su još dva. Predsjednik je postao toliko mrzak međunarodnoj masoneriji da je o njegovoj smrti odlučeno u europskim ložama. Već sljedeće godine ubijen je, odgovarajući na povike svoga ubojice: „Umri, neprijatelju slobode”, riječima: „Bog nikada ne umire”.

Nakon mučeništva Garcije Morena, nadbiskup Ignacio Checa, vjerski vođa toga dobroga uspjeha, otrovan je sljedeće godine vinom od ablucije na liturgiji Velikoga petka te je tako umro. Osveta je slobodne zidare natjerala da zadaju težak udarac Crkvi.

Kako su to bili dobri uspjesi? Obično dobrim uspjehom smatramo nešto poput polaganja ispita. Ali u Božjim očima dobar je uspjeh ono što našu dušu oblikuje na sliku Njegova Sina i što nam donosi veliku nagradu u Nebu. Garcia Moreno i nadbiskup Checa postali su istinski nasljedovatelji Presvetoga Srca i stekli krunu mučenika.

Slijedimo vodstvo Gospe od dobroga uspjeha kako bismo pobijedili naše neprijatelje i stekli veliku nagradu na Nebu. Svakodnevna Krunica bit će nam i škola i oružje. Ave Maria!

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: