četvrtak, 5. rujna 2013.

Daniele Casi: "Na Franjinu dvoru"


Živo nijekanje njegova programa čišćenja i reforme“. Nije mogla biti oštrijom prosudba novinara Sandra Magistera-među najozbiljnijim i najobjektivnijim „vatikanistima“ čije tekstove možemo čitati-s obzirom na nedavna imenovanja koja je učinio papa Franjo, imenovanje Prelata IOR-a, Battiste Ricce te imenovanje „komesarice za reformu kurije“, mlade i dražesne Francesce Chaouqui što i dalje uzburkava već ionako uznemirene vode najmanje države na svijetu premda je pažnja (gotovo) svih, čini se, privučena samo apostolskim šarmom novoga Rimskog biskupa.Čitajući dokumentirane i detaljne informacije koje novinar L'Esspressa povezuje s preciznošću i stilom, vraća nam se pred oči vatikanska stvarnost, načinjena od klika koje promiče i stvara revnost radišnih monsinjorčića nadasve vještih, poput najsposobnijih lobista, radi ostvarenja nacrta, reklo bi se, neodgonetljivih kontura. Vraća nam se pred oči, napisah, jer, kako je poznato, 13.ožujka ove godine, činilo se da je „crkvena kriza“ bila arhivirana skupa s Ratzingerovim pontifikatom i da je „svjež zrak“ (Franjin) otvoren prozor proljeću i nadi“(P.Marini). Ova nada, čini se pak da šepa, a proljeće o kojem se raspravljalo, sastoji se od jakih oluja koje, barem nekolicini objektivnih laika, govore da stvarnost činjenica na zapanjujući način opovrgava bučne odluke o reformi (struktura) Crkve nad kojom Papa u punom zamahu vrši svoju petrovsku službu. U jednom intervjuu od prije nekoliko godina, mons.Georg Gänswein, fascinantni tajnik Benedikta XVI. izjavljuje: „Vatikan je također „državni dvor“ i postoje uistinu i dvorski tračevi. Glupi i zlobni tračevi, pokadšto se i besramno laže. Ali ima i strjelica koje se odapinju veoma svjesno i dobro usmjereno. Morao sam naučiti činiti to isto“. Živo se nadamo da je papa Franjo, po svojem priznanju, sam i nevezan na Kuriju, u ovim dvjema odlukama bio žrtvom nekoliko strjelica „upozorenja“ i molimo da po savjetu svojeg sposobnog „Prefekta Svete Palače“ nauči brzo izbjeći ih i uzvratiti. Ovaj se put slažemo: u reformi ove Kurije potrebna je ruptura i diskontinuitet!


3 komentara:

 1. Ova dva imenovanja zabrinjavaju i nekoga tko površno poznaje stanje u Crkvi. Fotografije Francesce Chaouqui, koje je ona sama objavljivala na svojoj stranici, sve kazuju!
  K tome, pretpostavlja se da je ona bila osoba koja je pomagala u krađi dokumenata iz Vatikana i da su szrađivala s novinarom koji ih je objavio. Bože dragi!
  Zna li netko nešto više o novom državnom tajniku?

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. Kažu da je Parolin Sodanov čovjek od glave do pete.
  Bez brige, nisu Re i Sodano utjecali da se izabere potpuni nepoznavatelj Kurije, koji za razliku od Wojtyle nije mlad i iza kojeg ne postoji nekakva moguća "argentinska škvadra" koja bi se tijekom budućih petnaest-dvadeset godina mogla polako dovući u Vatikan (Sveti Otac nije u Argentini imao čak niti svog tajnika ili skupinu od par ljudi s kojima bi bio iznimno blizak).
  Čitam da je ovih dana opozvan nuncij Poljak iz Dominikanske Republike (contra sextum, i to onaj oblik kakav svjetovne vlasti sudski gone). Očito dovoljno beznačajna država i osoba koja ne pripada "cosi nostri" pa je zgodna za žrtvenog jarca da se prikaže "politika novog kursa". Čini se da "obitelj" Re i "obitelj" Sodano (tko zna jesu li dvije ili zapravo samo jedna) imaju sklopljen čvrsti pakt i da su ovaj puta odlučile uzeti stvari ozbiljno u svoje ruke.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Dragi brate, izvrsna procjena, sada već malo proročanska. Već su pale prve izjave tipa da celibat nije dogma. Evo ja sam vazda mislio da je to dogma proglašena na II. vatikanskome?!
   Modernisti opet likuju i očekuju korjenitu reformu=čupanje korjena!

   Kikii

   Izbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.