Christus Rex

Nadbiskup Lefebvre nas potiče VI.


Uzeto iz:
Propovijed nadbiskupa Marcela Lefebvrea 29. listopada 1981. u Münchenu


Dragi prijatelji, Crkva je u današnje vrijeme u vrlo bolnom i mučnom stanju. Stoga bih Vam želio uputiti nekoliko riječi ohrabrenja.

Jedna od glavnih osobina katolika koji su sačuvali vjeru, jest vjernost. Budite vjerni! Naš nas Gospodin Isus Krist sam ohrabruje da budemo vjerni: „Euge, serve bone et fidelis! – Valjaš, slugo dobri i vjerni!“ (Mt 25, 21).

Naš Gospodin od nas očekuje da budemo vjerni. Vas je izabrao dragi Bog, dragi prijatelji. Ne sumnjam da ćete ostati vjerni katoličkoj vjeri i da ste zbilja vjerni.

Ostat ćete vjerni Vjerovanju koje ste naučili od svojih roditelja. Ostanite vjerni Vjerovanju i katekizmu Katoličke Crkve.


Čini mi se ipak da nije dostatno biti samo vjeran u vjeri. Nije dovoljno samo biti vjeran Predaji. Ako želimo zbilja biti vjerni duhu Isusa Krista u svakom pogledu, koji odgovara duhu Crkve, onda moramo biti vjerni i svetosti Crkve. Ne smijemo biti vjerni samo u vjeri, ufanju i ljubavi, nego zbilja u svetosti Crkve.

Crkva je usko vezana za Tradiciju. Ako postoji jedan znak Crkve vjerne Tradiciji, onda je to ovaj znak svetosti.

Bogu hvala da skupine Crkve koje su vjerne Tradiciji kao Vi i ljudi u svim zemljama, koji se okupljaju oko vjernih svećenika, očituju svetost Crkve.

Sretni smo da možemo ustvrditi da se u ovim skupinama koje su vjerne katoličkoj Tradiciji, može pronaći bit svetosti Crkve.(…)

Svećenička zvanja, duhovna zvanja kao časni brat ili časna sestra, očitovanje su svetosti Crkve. Crkva po tome dobiva snažno očitovanje svoje svetosti.

Pobožni narod i čak i nevjernici prepoznaju autentičnost Crkve po njezinoj svetosti.
Oni prepoznaju njezinu svetost po postojanju svetih svećenika, časne braće i časnih sestara koji se ne boje priznati pripadnost svojem staležu.

Pripazite, ovaj se primjer svetosti ne pokazuje smo unutar skupina koje ostaju vjerne katoličkoj Tradiciji. Pokazuje se također i u istinski kršćanskim obiteljima i u dobrim kršćanskim brakovima. Za nas je velika radost i zadovoljstvo kad smijemo ustvrditi da su ove obitelji i mladi bračni parovi sretni sa svojom djecom i vježbaju se u krepostima kršćanske obitelji ili kršćanskog braka. Po cijelom se svijetu susreću takvi primjeri, čak i u područjima Sjeverne Amerike gdje je ćudoredna iskvarenost vjerojatno gora nego bilo gdje na svijetu.

Iz ovih će obitelji poteći svećenička i redovnička zvanja. U to smo uvjereni. U tome vidimo znakove svetosti Crkve.

Molim Vas, ostanite vjerni ovoj svetosti. Pomognite upravo po ovoj svetosti i njezinim djelovanjima ljudima u Vašoj okolini koji su se odrekli vjere.

Svagdje vlada  razvrat, rastava, napuštanje kršćanskog obiteljskog života i kršćanskih načela. Mislite na to koliko je osoba napustilo svećenički ili redovnički stalež. Dokažite ovim ljudima da se pokazuje vjernost u vjeri i svetosti.

Drugi je dokaz svetosti  molitva koja pomaže svima koji žele održati vjernost katoličkoj vjeri. 

A to na osobit način možemo potvrditi. Skupine koje se mole, uspiju sačuvati Tradiciju Crkve i katoličku vjeru. Oni održavaju svetost Crkve. Ove skupine čuvaju pobožnost prema presvetoj Euharistiji i predano i pobožno pribivaju svetoj misnoj žrtvi.

To se prepoznaje po strahopoštovanju s kojim se vjernik približava sakramentu Euharistije. Ovi znakovi ne varaju. Znakovi pobožnosti svetosti Crkve su pobožnosti presvetoj Euharistiji i presvetoj Djevici Mariji

U našim se skupinama moli. Mi molimo Krunicu. Mnogi je mole u obitelji i u svojim zajednicama. Vi dolazite kad svećenik predmoli Krunicu. Možete se priključiti ovim svećenicima i zavapiti presvetoj Djevici Mariji za njezin zagovor.

To je Crkva!

Ne želimo biti samo vjerni vjeri u nauku. Zacijelo je i to neminovno i važno.

Ponajprije moramo biti vjerni u dokazivanju vjere, u zaključcima koji nastaju iz naše vjere te u učincima svetosti.

Želio bih Vas na osobit način ohrabriti da svednevice dolazite u ovu kapelicu iako je to samo skromna kapelica. Važno je da ovamo dolazite. Ovdje ćete pronaći Našeg Gospodina Isusa Krista stvarno prisutna. Ovdje ćete pronaći istinsku svetu misnu žrtvu.

Ovdje ćete pronaći pobožnost sakramentima, svetoj Pričesti i pobožnost presvetoj Djevici Mariji. Posebice bih Vas želio ohrabriti da se toga pridržavate i da u tome ustrajete! To je Crkva. Vi ste Crkva. Nastavljate Crkvu i Vi ste svjedoci Crkve!



Arhiva bloga

Glasnik: