Christus Rex

Vatikanski državni tajnik želi raspravu o celibatu




Novoimenovani vatikanski Državni tajnik Pietro Parolin drži debatu o obvezujućem beženstvu svećenika mogućom.

U jednom intervjuu za venezuelanski dnevni list El Universal, u povodu svojega oproštaja iz Venezuele kao Papin veleposlanik, čini se da očito pokazuje spremnost zauzeti progresivne stavove kako bi sebi tako zajamčio suglasnost ovih krugova za svoj novi zadatak.



S uobičajenim i redovito ponavljanim obrascima riječi rekao je Pietro Parolin u intervjuu da celibat nije „dogma Crkve i o tome se može raspravljati“.

Ako se svaka tema u Crkvi koja dogmatski nije odlučena stavi na raspravu, Crkvu se uskoro neće moći većma prepoznati. Doduše, to je zbilja od posljednjeg Koncila na dnevnom redu i to čak i na područjima koja su dogmatski odlučena.

Uz vjernost volji Božjoj i crkvenoj povijesti nužna je „otvorenost za znakove vremena“. S formulacijom „otvorenost za znakove vremena“ u posljednjim su desetljećima opravdane gotovo sve promjene u Crkvi, a da time, naravno, nije došlo do produbljenja vjere.

Pa onda, čemu treba služiti „otvorenost za znakove vremena“ ako promjene koje iz toga proistječu ne vode k tome da se više ljudi otvori volji Božjoj da vjera postane dubljom i čvršćom, a da Crkva svoju poruku u svijetu može snažnije izreći?

Pape posljednjih stoljeća, uključujući i posljednje pape i sami Koncil bili su svi u tome jedinstveni da ukidanje celibata ne dolazi u obzir. Zašto se sa svakim novim Papom mora opet o svemu što je - iako ne dogmatski - odlučeno iznova raspravljati?



Arhiva bloga

Glasnik: