Christus Rex

Italija na putu k „vjerskoj nepismenosti“


Rimski politolog Paolo Naso vidi Italiju na putu k „posvemašnjoj vjerskoj nepismenosti“.

Znanje o vjerskim sadržajima u prošlim se godinama stalno smanjivalo, rekao je docent sveučilišta „La Sapienza“ u utorak u jednom intervjuu katoličkoj informativnoj agenciji SIR.

Jasno da ova dijagnoza ne vrijedi samo za Italiju, jer od II. vatikanskog sabora vlada pomutnja duhova zbog koje sami teolozi često nedovoljno poznaju vjeru.

Naso, koji je istodobno koordinatorom studijskog povjerenstva Evangeličke crkve u Italiji, pozvao se na rezultate ankete Instituta za istraživanje javnog mnijenja GfK Eurisko koja je objavljena u ponedjeljak. 

Čak ni svaki pet Talijan prema istraživanju po nalogu Valdenske crkve ne zna potpuno nabrojiti Deset Božjih zapovijedi. 41%  ispitanika poznavalo je samo još jednu jedinu zapovijed, 17,2 % čak više nijednu.

Prema anketi držalo je k tome oko 20% ispitanika Isusa autorom Evanđelja, 84% njih nije znalo imena Noa, Abraham, Mojsije i Isus ispravno svrstati  u kronološki red.

Deset zapovijedi, koje je Bog po biblijskoj Predaji predao Mojsiju za Izraelski narod, okosnicom su kršćanske i židovske etike.

Izvor: KNA/pius.info

Arhiva bloga

Glasnik: