subota, 22. veljače 2014.

200. članakKako je naš blog pristigao do jednog lijepog jubileja – objave 200. članka, prilika je ovo za osvrt na njegov rad sa strane Uredništva i napomene o novostima i daljnjim planovima. Prije svega moramo izraziti radost što on polagano ali stabilno kroz vrijeme napreduje i pobuđuje sve veći interes za tradiciju te donosi plodove kod sve više čitatelja, koji dublje upoznaju tradiciju, te prave prilike koje su danas u Crkvi, kao i pravi odgovor na njih. To je nesumnjivo velika Božja milost, da kod nas tradicionalni pokret iz skromnih početnih uvjeta polako raste, i preporučamo tu nakanu i dalje u vaše molitve, poglavito kao dio Križarske vojne Svećeničkog bratstva sv. Pija X.


U ovih manje od godinu dana koliko je dosad u pogonu, možemo s pravom reći da je blog bio vrlo produktivan. Objavljeno je puno važnih tekstova o različitim temama: propovijedi nadbiskupa Lefebvrea, različiti teološki tekstovi – napose o krizi u Crkvi, osvrti na važnija aktualna zbivanja u Crkvi (poglavito u vezi izjava i postupaka pape Franje), katehetski tekstovi, te tekstovi duhovne tematike. Nadamo se uskoro načiniti jedan pregledniji prikaz svih tekstova radi lakšeg snalaženja za čitatelje (što je u trenutnoj formi pomalo otežano s obzirom na starije tekstove). Obuhvaćena su time praktično sva važna područja katoličkog života, i to je upravo jedan od glavnih ciljeva – dati jedan važan doprinos za cjelovitu tradicionalnu katoličku formaciju čitatelja; formaciju koja ne bi bila ograničena samo na jedan vidik (liturgiju, govor o krizi u Crkvi ili nešto drugo), već ona mora prožimati sva područja našeg vjerskog života.Neki od ciljeva koji su zacrtani na samom početku, ipak nisu ostvareni, već je djelovanje bloga krenulo u drugom smjeru; tu mislimo prvenstveno na najavu o izdanju materijala u formi časopisa. Ali su zato postignuti neki drugi važni ciljevi koji nisu bili izričito najavljeni. Jedan od njih koji možemo ovom prilikom jasno istaknuti, jest taj da blog od sada postaje poluslužbeni informacijski izvor Svećeničkog bratstva sv. Pija X. Njegovo će dakle poslanje biti promicanje stavova i apostolata FSSPX-a u Hrvatskoj; a poluslužbeni u tom smislu, da Bratstvo ne stoji službeno iza njega, već mu daje svoju podršku, nadzire njegov rad (možemo reći, svoj imprimatur i nihil obstat – tako da ništa što se ovdje objavljuje ne odstupa od stavova Bratstva), i prihvaća ga kao važno sredstvo svojeg djelovanja.


Te okolnosti stavljaju pred nas neke nove zahtjeve. Uz stalni napredak u vizualnom i tehničkom pogledu, kao i kvaliteti i broju tekstova, kako bi blog bio što efektivnije sredstvo za promicanje tradicije, nameće se uvođenje nove vrste interakcije s čitateljima. Dosad su komentari koje svatko može ostavljati ispod članaka bili jedan važan doprinos u tom pogledu. Tu je bila prilika za pružanje vrijednih osvrta na sadržaj tekstova, ili pak kritika, koje smo prihvaćali u želji da pomognemo čitateljima da se susretnu s prigovorima naspram tradicije i dobiju na njih odgovore. U tom smislu bili smo otvoreni i dopuštali prilično veliku slobodu, upravo u svijesti da iza tradicije Crkve stoji očigledna istina s vrlo jasnim argumentima. Ipak, ovaj način sudjelovanja u apostolatu Svećeničkog bratstva sv. Pija X. traži od nas da tu interakciju ostvarujemo na drukčiji način. Kako se više neće raditi o jednom slobodnom forumu koji će služiti za rasprave, već je naše poslanje promicati tradiciju u skladu s djelovanjem FSSPX-a, tako smo odlučili ubuduće isključiti mogućnost komentiranja. Čini nam se puno svrsishodnijim za Vaše dojmove, komentare i kritike ostaviti dvije mogućnosti: prva od njih je kontakt preko naše e-mail adrese (christusrexhrvatska(ET)gmail.com), a druga je naša facebook stranica, koju također preporučamo ako ste korisnik ove društvene mreže. Komentari će biti dopušteni još za ovaj članak, a potom ćemo ih isključiti, i nadamo se da će ova novost poboljšati daljnju komunikaciju.


Osim novih pobornika i simpatizera tradicije, što možemo s radošću istaknuti, tu su uvijek i oni koji nastupaju kao njezini protivnici – bilo iz neokonzervativnog tabora, pod premisama nekritičke i slijepe poslušnosti, bilo iz modernističkog, koji su otvoreni neprijatelji. Već smo konstatirali da smo zaprimili komentare koji obiluju vulgarnim govorom i uvredama. Nažalost, otada taj trend ne samo da nije prestao nego se još i intenzivirao. Pojedinci su redovito ostavljali kao komentare takve uvrede, prostote i psovke koje prelaze ne samo razinu kršćanskog morala, nego uopće ljudske kulture i elementarnog kućnog odgoja. Htjeli smo objaviti ovdje neke od tih komentara da se može vidjeti o kakvom se primitivizmu – koji puno govori o samim neprijateljima tradicije, ovdje radi, međutim radi se o toliko perverznim sadržajima da bi ih bilo vrlo teško objaviti bez sablazni.


Vjerujemo da će nam to pomoći da još bolje spoznamo kakvo neprijateljstvo đavao i dalje nadahnjuje protiv Katoličke crkve i kolika je važnost našeg ustrajnog i beskompromisnog svjedočanstva za katoličku vjeru, za koju danas na poseban način treba trpjeti. Neka nas u tome ojača zagovor sv. Pija X. i bl. Alojzija Stepinca!


Broj komentara: 7:

 1. Poluslužbeni informacijski izvor Svećeničkog bratstva sv. Pija X. - zvuči izvrsno. Možemo reći samo: Deo gratias! Bratstvo je još jedan veliki korak bliže našoj Domovini kojoj je potrebno za njezin opstanak kao nekada benediktinci, potom franjevci i dominikanci te naposljetku i isusovci.
  Duh modernizma razara hrvatski duh jer hrvatski je duh obilježen vjernošću Vječnom Rimu, a ne sinkretističkim opsjenama kojima smo bili izloženi već više puta u povijesti i prije II. vatikanskog sabora, a nismo popustili.
  Christus Rex je zbilja najinformativniji blog: blog koji otvara oči i pokazuje put. To je blog kojemu je cilj spasiti vjeru malenih.
  Unatoč klevetama zlobnika svima je jasno da modernizam podriva papinstvo, uništava vjeru i Crkvu i da su stvarni raskolnici modernisti, a ne tradicionalisti. Drago mi je da se toliko puno puta naglasila važnost posvemašnje vjernosti Kristovu namjesniku, ali u svjetlu katoličke vjere i Tradicije.
  I ja čestitam Uredništvu bloga na ovom malenom jubileju.

  Redoviti čitatelj - Kikii

  P.S. Glede gašenja komentara: ja sam više puta ranije naglašavao-kad dođe Bratstvo, da ću ušutjeti i prepustiti Bratstvu da vodi borbu za Crkvu. I evo-došlo vrijeme! Gdje mogu pomoći ću, ali ću nastojati ne odnemoći svojim doživljajima Tradicije mimo puta koji nam je pokazao Nadbiskup. Mislim da nam je to svima najveće iskušenje.

  OdgovoriIzbriši
 2. Mislim da je to lijepa vijest, jasnije profiliranje bloga uz sigurnost da se u tekstovima zaista iznosi stav FSSPX-a, a ne eventualno privatni stav pojedinih simpatizera.

  OdgovoriIzbriši
 3. Tužni jubilej, tužne vijesti, tužni komentari.
  Zatvorit ćete potpuno mogućnost komentara. Dakle, Crkvu i papu možete slobodno kritizirati, ali vas kritizirati - to se ne smije. To je ta vaša "kritičnost" kojom se hvalite.

  Molim Vas da se kao SSPX-ovci ograničite na vaše "naučitelje" (Lefebvre, Schmidberger, Fellay...), a da u svoje društvo ne podmećete katoličke velikane koji su postupali baš suprotno od vas.

  Blaženi Alojzije Stepinac je u svojoj duhovnoj oporuci napisao:
  "Crkva Katolička, stara toliko, koliko i kršćanska vjera [...] nije mijenjala svoje nauke ni za dlaku, nego naučava i danas ono, što je primila od svetih apostola. Ona ima, kao što znadete, svoje sjedište u Rimu i imat će ga do konca svijeta. Tu je sjedio prvi Namjesnik Isusa Krista u upravi Crkve, sveti Petar. Tu sjede i njegovi nasljednici, Pape. A vi znadete, što je Isus rekao Petru: „Ti si Petar, i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i vrata je paklena neće nadvladati“ (Mt 16, 18). Pravilo je dakle: „Gdje je Petar, tamo je i Crkva Kristova“.
  Ostanite dakle, dragi moji dijecezani, pod svaku cijenu, pa ako treba i uz cijenu života, vjerni Crkvi Kristovoj, koja ima na čelu Petra, Papu za poglavara. Vi znadete, da su očevi i djedovi naši prolili kroz stoljeća potoke i rijeke krvi, da si sačuvaju blago svete vjere katoličke i da ostanu vjerni Crkvi Kristovoj. Vi ne biste bili dostojni imena svojih otaca, kad bi se dali otrgnuti od pećine, na kojoj je Krist sagradio Crkvu. [...] Ali niti rat, niti mir, niti sreća, niti nesreća, ne smije nas pokolebati u našoj odlučnosti, da ostanemo vjerni do smrti Crkvi Kristovoj. Moramo biti kao Izraelci na vodama Babilona: „Ako zaboravimo tebe, Jeruzaleme, neka se preda zaboravi desnica naša!“ (Ps 136, 5). Kad bi se dakle ikada našao u našoj sredini netko, bio on laik ili svećenik, koji bi ma samo i na čas kolebao u toj stvari, neka mu je daleko kuća od vas! Možda ćete reći, da prestrogo sudim? Ja bih bio vaš najveći neprijatelj, kad bih vam sakrivao istinu. Kad ovako govorim, govorim radi vašega najvećeg dobra. Zar nije sam Isus upozorio: „Gledajte, da vas tko ne prevari“ (Mt 24, 4). Biti naime odrezan od Crkve, znači biti odrezan od Krista, koji je glava Crkve. Biti odrezan od Krista znači biti odsječen od čokota kao loza. Što mu je onda sudbina takvom čovjeku, nego ono, što veli Isus na Posljednjoj Večeri: „Tko u Meni ne ostane, izbacit će se napolje kao loza i osušit će se, i skupit će je i u oganj baciti, i gorjet će“ (Iv 15, 6). Vjernost dakle do groba Crkvi Katoličkoj!"
  Eto, treba li tome komentara?

  Nemojte mi reći da ste vi vjerni ONOJ a niste OVOJ Crkvi. Crkva je samo jedna! A raskolnici i krivovjerci uvijek pričaju da su oni u jedinstvu s mrtvima ali nisu sa živima.

  Nota bene, i krivojerja koja "propovijeda" SSPX je Katolička Crkva osudila prije mnogo stoljeća. Zato nemojte tvrditi da je vaša "Tradicija" (koju uvijek pištete s velikim slovom) "katolička" tradicija. Pošteno recite da vi NISTE katolici i da niste dio Katoličke Crkve. Nakon toga, tko želi k vama - neka izvoli. Nemojte neistinama sablažnjavati "malene".

  Ivan

  P.S. Odoljeli smo mi u Hrvatskoj Turcima i komunistima, iako uz mnoge žrtve, pa zašto ne bismo i lefevrovcima i svim drugim, sadašnjim i budućim neprijateljima Katoličke Crkve, vanjskim i unutrašnjim?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Naravno da je Crkva Katolička samo jedna - a ta nema veze s novotarijama koje su u nju uvedene nakon Drugog vatikanskog sabora i po njemu. Za takvu Crkvu bl. Alojziju Stepinac ni u ludilu ne bi htio umrijeti - tu Crkvu predstavljaju oni kolaboratori s režimom čiji on časopis ni u ruku nije htio uzeti. Isti takvi kolaboratori stvorili su Drugi vatikanski sabor i postkoncilsku politiku; kolaboratori ne samo s komunizmom nego i sa svim mogućim krivovjerjima.

   Vaša papolatrija osuđena je bezbroj stoljeća ranije, i taj mentalitet slijepe poslušnosti nema veze s katoličkom vjerom. Za sve druge uvrede i klevete - neka Vam se Bog smiluje (evo već jednog pozitivnog učinka naše nove politike uređivanja - onemogućit ćemo tovarenje grijeha na grijeh).

   P. S. Zbilja, svim smo se neprijateljima i izdajnicima oduprijeli, vanjskim i nutarnjim, pa će tako biti i s neokatolicima - papolatristima. Gospodin je obećao, da ništa neće uništiti njegovu Crkvu, pa tako ni ova modernistička (post)koncilska revolucija - ni njezini ideolozi, ni kolaboratori.

   Izbriši
 4. U skoro godinu aktivnosti tradicionalnoga katoličkog bloga kao čitatelji mogli smo posvjedočiti koliko su koncilske promjene učinile štete Crkvi u hrvatskom narodu, te joj ucijepile duh modernizma i svih zabluda na čiju su opasnost uporno upozoravali pretkoncilski pape; enciklikama, pismima, propovjedima i nadasve aktivnim zalaganjem svojstvenim starim Prvosvećenicima - čuvarima pravovjerja i nasljednicima svetog apostola Petra. Lice Katoličke Crkve se uistinu promjenilo: činjenica je u kojoj se slažu modernisti i tradicionalni katolici. Mlađe generacije nisu uopće bile upoznate sa Sv.Tradicijom i časnim preuzvišenim nadbiskupom msgr. Marcelom Lefebvreom - koja je bila skrivena olovnim velom šutnje nadobudnih (po)koncilskih urotnika. Stare crkve, samostani, katedrale, groblja, knjige, molitve, pobožnosti, komadi stare liturgijske odjeće, stara sakralna umjetnost i kultura uopće, bijahu svijedok minulog vremena koji su nas nijemo promatrali te pozivali da otkrijemo istinskog Boga kojega smo ćutjeli u dnu svojega bića. Zbunjeni nismo reagirali kao iskonski katolici i dali se prepustiti hrabrosti svojstvenoj svecima i sveticama slavnih vremena, vapajima grobova naših pradjedova, koji nas pozivaše da ne gušimo onu tako rijetku iskru katoličkog iskona, poput Božanske iskre Gregorijanskog korala koji nam osvijetli ljestve Jakovljeve - one ljestve na koje svojim grijesima razapesmo našega Gospodina - križ koji nas nosi u vječni život.
  Zašto smo bili nesvjesni istine?
  Nije bilo nijednog svećenika koji bi nam posvjedočio, samo šutnja...
  FSSPX je jedina skupina katolika koja je sačuvala sv. Misu svih vremena, izvornu i u kontinuitetu kakva je bila u vrijeme naših djedova i baka.
  Zahvaljujem Vam na lijepim, konstruktivnim, kreativnim, zanimljivim i izvorno katoličkim tekstovima koji su svjetionik u maglama današnjice. Neka Gospodin Bog blagoslovi Vaša nastojanja u otkrivanju istine na koju smo svi pozvani, a Blažena Djevica zagovara i prati na putu nove evangelizacije!
  Nadam se kako će blog Christus Rex uskoro objavljivati informacije o Prioratu Svećeničkog bratstva sv. Pija X. s naših hrvatskih prostora!
  Čestitke na jubileju!
  Laudetur Iesus Christus!

  Vaš čitatelj, Oggy

  OdgovoriIzbriši
 5. Ovi primitivistički komentari mogu nam samo dati da bolje razumijemo uzroke homo- i pedofilskih skandala u modernoj Crkvi - zar je to išta čudno poslije takvog nemorala u govoru? Samo jedan dodatak i posljedica, ništa drugo.

  A dotičnog Ivana valja upitati, da nam pokaže gdje se to primjerice blaženi Stepinac pozivao na parolu vjerske slobode u vrijeme strašnih progona Crkve, kao što to danas čine moderni prelati? Odgovor je: nigdje, zato jer je on kao pravi katolik najodlučnije odbacivao to masonski koncipirano načelo i modernistički nauk, znajući da samo istina može imati pravo, a ne zabluda. Zalagao se za slobodu Crkvu, kao učiteljicu istine, a ne slobodu bilo koje religije, jer ostale religije nemaju spasonosnu snagu.

  Također je poznata jedna njegova izjava, prolazeći pored protestantske crkve: ovdje nećeš naći Boga. Hajde Ivane, upitajte svog župnika ili biskupa bi li se to usudio izjaviti. Uzalud vam hvastanje: djeca smo Abrahamova, kao Isusovim suvremenicima, kad ste se udaljili od vjere Abrahamove, tj., vjere svojih predaka.

  johe

  OdgovoriIzbriši
 6. Cestitke na 200. clanku i veliko hvala osnivacima ovog lijepog bloga. Zelim vam, uz pomoc Boziju,
  jos puno uspjeha u promicanju istinskog katolicanstva.
  Roswitha

  OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.