Christus Rex

200. članak



Kako je naš blog pristigao do jednog lijepog jubileja – objave 200. članka, prilika je ovo za osvrt na njegov rad sa strane Uredništva i napomene o novostima i daljnjim planovima. Prije svega moramo izraziti radost što on polagano ali stabilno kroz vrijeme napreduje i pobuđuje sve veći interes za tradiciju te donosi plodove kod sve više čitatelja, koji dublje upoznaju tradiciju, te prave prilike koje su danas u Crkvi, kao i pravi odgovor na njih. To je nesumnjivo velika Božja milost, da kod nas tradicionalni pokret iz skromnih početnih uvjeta polako raste, i preporučamo tu nakanu i dalje u vaše molitve, poglavito kao dio Križarske vojne Svećeničkog bratstva sv. Pija X.


U ovih manje od godinu dana koliko je dosad u pogonu, možemo s pravom reći da je blog bio vrlo produktivan. Objavljeno je puno važnih tekstova o različitim temama: propovijedi nadbiskupa Lefebvrea, različiti teološki tekstovi – napose o krizi u Crkvi, osvrti na važnija aktualna zbivanja u Crkvi (poglavito u vezi izjava i postupaka pape Franje), katehetski tekstovi, te tekstovi duhovne tematike. Nadamo se uskoro načiniti jedan pregledniji prikaz svih tekstova radi lakšeg snalaženja za čitatelje (što je u trenutnoj formi pomalo otežano s obzirom na starije tekstove). Obuhvaćena su time praktično sva važna područja katoličkog života, i to je upravo jedan od glavnih ciljeva – dati jedan važan doprinos za cjelovitu tradicionalnu katoličku formaciju čitatelja; formaciju koja ne bi bila ograničena samo na jedan vidik (liturgiju, govor o krizi u Crkvi ili nešto drugo), već ona mora prožimati sva područja našeg vjerskog života.



Neki od ciljeva koji su zacrtani na samom početku, ipak nisu ostvareni, već je djelovanje bloga krenulo u drugom smjeru; tu mislimo prvenstveno na najavu o izdanju materijala u formi časopisa. Ali su zato postignuti neki drugi važni ciljevi koji nisu bili izričito najavljeni. Jedan od njih koji možemo ovom prilikom jasno istaknuti, jest taj da blog od sada postaje poluslužbeni informacijski izvor Svećeničkog bratstva sv. Pija X. Njegovo će dakle poslanje biti promicanje stavova i apostolata FSSPX-a u Hrvatskoj; a poluslužbeni u tom smislu, da Bratstvo ne stoji službeno iza njega, već mu daje svoju podršku, nadzire njegov rad (možemo reći, svoj imprimatur i nihil obstat – tako da ništa što se ovdje objavljuje ne odstupa od stavova Bratstva), i prihvaća ga kao važno sredstvo svojeg djelovanja.


Te okolnosti stavljaju pred nas neke nove zahtjeve. Uz stalni napredak u vizualnom i tehničkom pogledu, kao i kvaliteti i broju tekstova, kako bi blog bio što efektivnije sredstvo za promicanje tradicije, nameće se uvođenje nove vrste interakcije s čitateljima. Dosad su komentari koje svatko može ostavljati ispod članaka bili jedan važan doprinos u tom pogledu. Tu je bila prilika za pružanje vrijednih osvrta na sadržaj tekstova, ili pak kritika, koje smo prihvaćali u želji da pomognemo čitateljima da se susretnu s prigovorima naspram tradicije i dobiju na njih odgovore. U tom smislu bili smo otvoreni i dopuštali prilično veliku slobodu, upravo u svijesti da iza tradicije Crkve stoji očigledna istina s vrlo jasnim argumentima. Ipak, ovaj način sudjelovanja u apostolatu Svećeničkog bratstva sv. Pija X. traži od nas da tu interakciju ostvarujemo na drukčiji način. Kako se više neće raditi o jednom slobodnom forumu koji će služiti za rasprave, već je naše poslanje promicati tradiciju u skladu s djelovanjem FSSPX-a, tako smo odlučili ubuduće isključiti mogućnost komentiranja. Čini nam se puno svrsishodnijim za Vaše dojmove, komentare i kritike ostaviti dvije mogućnosti: prva od njih je kontakt preko naše e-mail adrese (christusrexhrvatska(ET)gmail.com), a druga je naša facebook stranica, koju također preporučamo ako ste korisnik ove društvene mreže. Komentari će biti dopušteni još za ovaj članak, a potom ćemo ih isključiti, i nadamo se da će ova novost poboljšati daljnju komunikaciju.


Osim novih pobornika i simpatizera tradicije, što možemo s radošću istaknuti, tu su uvijek i oni koji nastupaju kao njezini protivnici – bilo iz neokonzervativnog tabora, pod premisama nekritičke i slijepe poslušnosti, bilo iz modernističkog, koji su otvoreni neprijatelji. Već smo konstatirali da smo zaprimili komentare koji obiluju vulgarnim govorom i uvredama. Nažalost, otada taj trend ne samo da nije prestao nego se još i intenzivirao. Pojedinci su redovito ostavljali kao komentare takve uvrede, prostote i psovke koje prelaze ne samo razinu kršćanskog morala, nego uopće ljudske kulture i elementarnog kućnog odgoja. Htjeli smo objaviti ovdje neke od tih komentara da se može vidjeti o kakvom se primitivizmu – koji puno govori o samim neprijateljima tradicije, ovdje radi, međutim radi se o toliko perverznim sadržajima da bi ih bilo vrlo teško objaviti bez sablazni.


Vjerujemo da će nam to pomoći da još bolje spoznamo kakvo neprijateljstvo đavao i dalje nadahnjuje protiv Katoličke crkve i kolika je važnost našeg ustrajnog i beskompromisnog svjedočanstva za katoličku vjeru, za koju danas na poseban način treba trpjeti. Neka nas u tome ojača zagovor sv. Pija X. i bl. Alojzija Stepinca!


Arhiva bloga

Glasnik: