utorak, 11. veljače 2014.

Konrad Adenauer – katolik i njegova Europa


Ovih će se dana u Kölnu održati predavanje o njemačkom saveznom kancelaru Konradu Adenaueru i o kršćanskoj Europi, Christliches Abendland kako Nijemci vole reći. Danas je to gotovo zaboravljena predodžba u kojoj su pak korijeni moderne Europe. Utemeljitelji Europske Unije Adenauer, De Gasperi, Schuman, odrastali su u ovoj tradiciji. Iz nje su živjeli i crpili su snagu svog političkog djelovanja. „Kršćanska Europa“ bila je dakle predodžba koja je prožimala politički, društveno, kulturno te život pojedinca. Nakon potpunog uništenja ona je materijalno, duhovno, moralno pomogla izgraditi opet nešto što je moguće živjeti. Ne nudi li Adenauerova Europa i nama orijentaciju za građansko djelovanje i živ duhovan život u svim dimenzijama?

Slika: Savezni kancelar Adenauer tijekom Sv. Mise u jutro parlamentarnih izbora 1953. u svojoj župnoj crkvi u Rhöndorfu.

3 komentara:

 1. Upravo je tijekom Adenauerovog vremena Njemačka stala na noge. A ta je Njemačka, uz pomoć katoličkog učenja kölnskih dominikanaca i isusovaca, sprječavala prodor američkog tipa kapitalizma (koji izvire iz duha protestantizma). Postoje anegdote kako je Adenauer otvoreno govorio o štetnosti protestanata i protestantizma. A tada su protestanti bili dosta neorganizirani jer su većim dijelom: i tzv. biskupi i pastori i narod-slijedili nacizam.
  Adenauerova je Njemačka itekako bila obilježena katoličkim duhom, kao takva bila jeizvorom stabilnosti u Europi i dobrim je dijelom othranila i naše krajeve: sve što je vrijedilo do devedesetih, uglavnom je dolazilo iz Njemačke.
  No, u šezdesetima dogodio se Koncil, a onda su socijalisti došli na vlast i uspjeli nametnuti useljavanje bez ograničenja, osobito nekršćanskih i nekatoličkih naroda. Namjerno se izbjeglo dovođenje katoličkih naroda iz Latinske Amerike. I sada u Europi imamo to što imamo!
  Adenauer ostaje velikim uzorom za političko djelovanje današnjih katoličkih političara, no kod nas je premalo poznat.
  Dobro je da se piše o ovakvim temama: koje su nam blizu i koje se konkretno mogu iskoristiti. Kad počnu ona naklapanja o monarhizmu - premda načelno nisam protiv monarhizma - nedostaje početak i kraj!

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. Lijepo je to Kikii opisao. I još nešto: dogodio se Njemačkoj nakon 1989 ex-DDR. Najateiziranije područje u Europi. Njega bi trebalo proglasiti misijskom zemljom.

  OdgovoriIzbriši
 3. Veliki njemački i europski državnik. Grandiozna politička ličnost, konzervativac i katolik 'starog kova', utemeljitelj CDU-a. Prema jednoj anketi iz 2003 godine, Konrad Adenauer je proglašen "najvećim Nijemcem svih vremena."
  Otto von Bismarck se 'okreće' u grobu; njegov se ego sigurno ne bi složio s anketom.

  Oggy

  OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.