srijeda, 5. veljače 2014.

Nova škola u Francuskoj


Tradicionalne dominikanke iz Fanjeauxa (Matična kuća u južnofrancuskom departmanu Aube) kongregacija su sada već s 200 sestara.

Ova kongregacija vodi škole u Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. I u Njemačkoj se brinu o jednoj osnovnoj školi u Rheinhausenu (Baden).

Sestre otvaraju jednu novu školu školske godine 2014./2015. u blizini Versaillesa (u okolici Pariza).

Deo gratias!
(U zaglavlju: Video jednog hodočašća ove kongregacije u Lourdes)

Komentar: Za sve one koji nisu upoznati – osim Svećeničkog bratstva sv. Pija X., Sestara sv. Pija X. (matična kuća u Göffingenu) te Sestara oblata sv. Pija X. , tradicionalna obitelj koju je utemeljio nadbiskup Lefebvre broji još niz drugih zajednica. Ovom ćemo prigodom pobrojiti ženske zajednice: jedna od najvećih su tradicionalne Školske sestre dominikanke iz Fanjeauxa, potom tradicionalne Kontemplativne dominikanke iz Avrilléa, sestre Siromašne klarise u Villié-Morgonu, karmelićanke u Quiévrainu u Belgiji te u SAD-u, Dominikanke svetog imena Isusova i bezgrješnog Srca Marijina iz Brignolesa, benediktinke u Virletu u Francuskoj, Malene sestre sv. Franje Asiškoga u Le Trévouxu u Francuskoj i u Kansas Cityju u SAD-u, Sestre Duha Svetoga (Sühneschwestern vom Heiligen Geist) iz Niedaltdorfa u Njemačkoj.
Molimo se da i u našim krajevima bude zvanja za tradicionalne ženske zajednice!
 

Broj komentara: 9:

 1. S obzirom da trenutno nema opcije prikazivanja posljednjih komentara na blogu, obaviještavamo i ovdje da je izvjesni Ivan zatrpao više članaka svojim komentarima, koje možete sami prosuditi, na sljedećim tekstovima:

  http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2013/05/bl-alojzije-stepinac-nam-govori-ii.html
  http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2013/08/nemojmo-suditi-sa-strascu-i-oholoscu.html
  http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2013/08/pismo-opravdanja-mons-moreroda.html
  http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2013/08/papolatrija.html
  http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2013/10/vijernost-papi.html
  http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2013/11/covjek-crkve.html
  http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2013/11/nacija-opet-iznenauje-ugodno-dakako.html
  http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2013/11/duh-sveti-i-sljedeca-konklava.html
  http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2013/12/zar-ne-postoji-katolicki-bog.html
  http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2013/12/intervju-s-preuzvisenim-biskupom_23.html
  http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2014/01/molitvena-osmina-za-jedinstvo-krscana.html
  http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2013/05/casopis-christus-rex.html
  http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2013/07/pismo-preuzvisenog-nadbiskupa-marcela.html
  http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2013/07/pismo-preuzvisenog-nadbiskupa-marcela_15.html
  http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2013/07/pismo-pape-ivana-pavla-ii-preuzvisenom.html
  http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2013/07/proglasenje-svetima-ivana-xxiii-i-ivana.html

  Također, neki drugi (potpisani ili nepotpisani) komentatori su komentirali ovdje:

  http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2013/12/semper-infideles-iv.html
  http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2014/01/kardinal-sean-omalley-i-pastorica-anne.html
  http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2013/07/proglasenje-svetima-ivana-xxiii-i-ivana.html

  OdgovoriIzbriši
 2. Mislim da nema smisla uopće objavljivati takve komentare tog korisnika "Ivana". Neki su besmisleni, a svi su utemeljeni na kroničnom neznanju i napisani isključivo da bi se dalo oduška nekakvom neprijateljskom duhu. Svi su veoma kratki, bez ikakve dubine i slijede uzorak "ja sam u pravu, ti si u krivu i nisi katolik".

  Koje koristi takvo natezanje? Mi se bavimo činjenicama. Neka dotični gospodin puno više čita (tradicionalne predkoncilske katekizme, predkoncilske enciklike papa, akte zadnjih nekoliko koncila prije Drugog vatikanskog itd.), a puno manje komentira.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. "Mislim da nema smisla uopće objavljivati takve komentare tog korisnika "Ivana"."
   Naravno, za to se iznose dobri razlozi:

   "Neki su besmisleni, a svi su utemeljeni na kroničnom neznanju i napisani isključivo da bi se dalo oduška nekakvom neprijateljskom duhu."
   Kako je lijepo nepoznatim ljudima zalijepiti etikete bez ikakvog temelja. A malo niže sam priznaje da on selektivno čita, zato valjda u njegovu znanju nema rupa.

   "Svi su veoma kratki, bez ikakve dubine i slijede uzorak "ja sam u pravu, ti si u krivu i nisi katolik"."
   Eh, kakav je taj Ivan. A Vi valjda pišete: "ja sam u krivu, ti si u pravu i jesi katolik"?

   "Mi se bavimo činjenicama."
   Selektivnim, ako su činjenice. I uvijek isključivo negativnim. A mnoge su stvari daleko od činjenica. Čak se neke vrlo očito protive činjenicama.

   "Neka dotični gospodin puno više čita (tradicionalne predkoncilske katekizme, predkoncilske enciklike papa, akte zadnjih nekoliko koncila prije Drugog vatikanskog itd.), a puno manje komentira."
   Neka gospodin Mateo čita SVE katekizme, SVE enciklike papa i akte SVIH koncila (a ne samo onih koje su mu servirali kao prihvatljive i dopuštene), pa onda neka malo RAZMIŠLJA (svojom glavom, ne tuđom), pa onda neka MOLI da ga Duh Sveti prosvijetli što treba činiti. Neka onda u poniznosti to prihvati.

   Uostalom, zašto se bojati komentara koji "utemeljeni na kroničnom neznanju" i "bez ikakve dubine"?

   Ivan

   Izbriši
 3. Pretpostavljam da svetu Misu celebriraju svećenici Bratstva.
  Ah, kada ćemo mi sa svećenicima Bratstva na hodočašće u Lourdes, Fatimu ili u Svetu Zemlju?!
  Inače, tradicionalne časne sestre meni izgledaju sličnije anđelima od muških redova. Sve tako djeluje nadzemaljski.
  Iako su nam Francuzi i zemljopisno i kulturološki podosta udaljeni, iskreno se nadam da će biti hrabrih djevojaka koje će i onamo otići, proći formaciju i širiti tradicionalne redove po našim krajevima. Posao koji mogu samo svete djevojke? Moguće.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 4. Vjerojatno se osjeća dužnikom onima koji su ga školovali, istima koji su ga konstantno trovali modernističkim zabludama i ostalim herezama. Zato u njegovim komentarima nema istinske katoličke i teološke dubine kao u teologa stare škole i današnjih tradicionalnih svećenika. Namjerno su oblikovani po programu "nove teologije". Sjetimo se da su međuostalim, prognali i originalni tomizam s novusordovskih bogoslovija. Žao mi je tih osoba (puno ih je, nažalost) jer su 'otupljene oštrice', pa često umjesto argumenata koriste tragikomične smicalice koje uopće nisu svojstvene slavnoj katoličkoj školi; duhovno i intelektualno najsuperiornijoj. Ne vjerujem da je taj 'Ivan' uopće i pohađao bogosloviju, svejedno...
  Neka im Gospodin daruje obraćenje povratakom sv. tradiciji. :)

  Oggy

  OdgovoriIzbriši
 5. Iznimno zanimljivo. Bi li koja dobra duša (Kikii?) mogla navesti link na kojem bi se pregledno mogle vidjeti i različite muške zajednice vezane uz Bratstvo?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Dragi Kermit,
   ja osobno poznajem samo patere i braću Bratstva. Čitao sam i pričali su mi drugi o Bratstvu svetog Jozafata u Ukrajini – to su tradicionalni grkokatolici. Ima i nekoliko benediktinskih opatija: opatija Gospe Guadeloupske u Silver Cityju u SAD-u, potom opatija Abbaye Notre-Dame de Bellaigue u Francuskoj, nakon što je Le Barroux napustio nadbiskupa Lefebvrea koji je i financijski i u svakom drugom pogledu gotovo dva desetljeća pomagao toj opatiji te jedna opatija u Argentini i sada se obnavlja opatija Reichenstein u blizini Aachena u Njemačkoj. Prijatelj jednog mog poznanika je otišao u opatiju Notre-Dame de Bellaigue i veoma je zadovoljan.
   Često na fotografijama vidim i tradicionalne kapucine, ali oni studiraju u Écônu gdje im bude i ređenje. Nikada ih nisam susreo. Na stranicama Bratstva možete pronaći i još neke zajednice: Pomoćnici Krista Kralja i Bratstvo od Preobraženja. O njima ništa ne znam.
   Tradicionalni dominikanci su sveprisutni. Njih možete susresti i u Zaitzkofenu. Matična kuća im je, čini mi se, u Avrilléu u Francuskoj.
   Prošli sam put vidio jednoga u Zaitzkofenu, kasnije sam ga susreo u dugom polumračnom hodniku Bogoslovije. Htio sam ga upitati o tradicionalnim dominikancima. On je dolazio iz osvjetljenijeg dijela, sav u mislima (očito o nekim tomističkim raspravama), a ja sam nepokretno stajao. Kad sam mu rekao „Grüß Gott“ čovjek je problijedio, ozbiljno se uplašio. Valjda je mislio da sam neki kip(Bavarci često imaju sv.Florijana), a u drugom hodniku stoji sv. Jure. Nadam se da nije mislio da sam nešto drugo što straši dobre redovnike i monahe. Tako nisam dobio nikakve informacije o trady dominikancima!
   Nadam se da je odgovor djelomično zadovoljavajući.

   Kikii

   Izbriši
  2. Hvala puno na iscrpnom odgovoru! Sada precizno znam sto dalje traziti po internetu! Zahvalan, Kermit

   Izbriši
 6. Čemu takav zajedljiv komentar? Tražio sam sam, pa nisam uspio naći adekvatnu stranicu koja bi opisivala aktualno stanje (npr. wikipedijski unos je prilicno star i ocito nepotpun), a iz dosadašnjih komentara vidim da je Kikii stvarno dobro upućen u cinjenicno i aktualno stanje stvari...

  OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.