Christus Rex

Biskup Antonio de Castro Mayer – kratak životopis



Donosimo kratki životopis ,,lava iz Camposa“, biskupa Antonia de Castro Mayera, koji je pomogao u obrani Tradicije zajedno s nadbiskupom Lefebvreom. Ovaj kratki životopis izvorno je objavljen u izdanju časopisa ,,Angelus“ iz srpnja 1991. god. povodom smrti biskupa de Castro Mayera.

Don Antonio de Castro Mayer, biskup Camposa u Brazilu, otišao je pred Gospodina u 87. godini života 25. travnja 1991. g. Rođen 1904. god., don Antonio dolazi iz Campinhasa u Sao Paolu. Studirao je teologiju na sveučilištu Gregoriana u Rimu gdje je stekao doktorat. Prije no što je postao biskup, kao svećenik biskupije Sao Paola, uzastopno je i s uspjehom obnašao službe profesora Provincijalne bogoslovije u Sao Paolu, katedralnoga kanonika, župnika u crkvi sv. Josipa od Belema u istočnom predjelu Sao Paula i konačno službu generalnoga vikara nadbiskupije Sao Paola. Bio je u isto vrijeme glavni savjetnik Katoličke akcije za nadbiskupiju i u toj funkciji je svesrdno podržavao katoličke laičke organizacije u njihovim nastojanjima suzbijanja komunističke infiltracije.

1948. god. je odabran i posvećen kao pomoćnik biskupa Camposa, preuzimajući upravu biskupije godinu kasnije. Pedesetih godina biskup de Castro Mayer je objavio dugačko i pravovremeno ,,Pastoralno pismo o problemima u modernom apostolatu“ u kojem je napao modernizam, čija je razaranja već bio predvidio. Tokom šezdesetih godina biskup de Castro Mayer se borio protiv komunista na domaćem bojištu i protiv modernista u Rimu. 1964. god. Brazil je jedvice sačuvan od pada pod komunistički blok - što je postignuto zahvaljujući pobožnosti velikih skupina pučanstva prema Gospi Fatimskoj i redovitoj molitvi krunice. Ali brazilski episkopat je bio podijeljen oko pitanja socijalističkih zemljišnih reformi, koje su bile početak komunizma. Mnogi od njih su odobravali ove reforme, no biskup de Castro Mayer je zajedno s nadbiskupom Sigaudom vodio manjinu biskupa koja im se protivila, odigravši na taj način ključnu ulogu u pobjedi nad komunizmom u Brazilu.

U Rimu je ponovo združio snage s nadbiskupom Sigaudom u stvaranju udruženja Coetus internationalis patrum, organizacije tradicionalnih biskupa za suprotstavljanje modernističkim pokušajima da preuzmu sabor. Ova organizacija koju je osnovao nadbiskup Lefebvre i kojom je predsjedao nadbiskup Sigaud je među ostalim pokrenula peticiju koju je potpisalo više od 450 biskupa pozivajući na osudu komunizma. Biskup de Castro Mayer je bio taj koji je ovu peticiju predstavio saboru, premda bez uspjeha.

Biskup de Castro Mayer osobito se istaknuo svojim odbijanjem da prihvati pokoncilske promjene u liturgiji. Do svog prisilnog umirovljenja 1981. god. tradicionalne latinske mise služile su se diljem njegove biskupije, zajedno s ostalim tradicionalnim katoličkim praksama i pobožnostima - i namjerio se nastaviti ovu bitku čak i kad ga je zamijenio biskup Navarro. Većina svećenika kampoške biskupije (njih 336!) se odupiralo modernističkoj orijentaciji novog biskupa i ostalo odano Tradiciji. Biskup Antonio je na taj način bio u mogućnosti održati potpuno tradicionalnu ,,biskupiju“ unutar biskupije s oko 40 000 vjernika, koju je organizirao u istovremeno postojećim kapelama kako bi zaštitio vjernike od nutarnjih neprijatelja.

Njegova suradnja s nadbiskupom Lefebvreom je nadalje ojačala 1983. god. kada su združeno napisali Otvoreno pismo papi u kojem su javno razotkrili množenje zabluda unutar pokoncilske Crkve oko kojeg sva njihova osobna nastojanja nisu učinila ništa kako bi se zaustavilo. Godine 1985. napisao je zajedno s nadbiskupom Lefebvreom papi Ivanu Pavlu II. drugo pismo. Njegovo razumijevanje ozbiljnosti krize vjere u Crkvi bilo je toliko duboko da je stao na stranu nadbiskupa Lefebvrea prilikom biskupskih posveta 1988. g. Njegova tako ključna prisutnost tu je bila, kako je sam objasnio, ,,kako bi ispunio svoju dužnost: učiniti javnu ispovijest vjere“.

Ubrzo nakon ovog povijesnog događaja počeo je gubiti tjelesnu snagu i konačno preminuo od posljedica zakazivanja dišnog sustava 25. travnja 1991. g. (točno mjesec dana nakon nadbiskupa Lefebvrea). Pokopan je idući dan u 16:00 u kapelici kripte crkve Gospe Karmelske u Camposu.

Arhiva bloga

Glasnik: