Christus Rex

Sv. Ivana Arška i Karlo VII.

Serijal
Zapis iz "Slijedeći Ivanu Aršku na putovima Francuske":

U
vrijeme vladavine Karla VII. sv. Ivana Arška upita Kralja za dar, Gospodar odgovori da će udovoljiti njezinu zahtjevu. Zatim ga upita da joj poda francusko Kraljevstvo.

Iako zapanjen, Kralj joj udovolji. Ivana primi dar i zatraži da se sastavi službeni dokument kojeg neka potpišu četiri bilježnika. Zatim zatraži da se učini svečano čitanje ovoga čina.

Na toj svečanosti Ivana, osvrćući se na Kralja, reče svim prisutnim: "Ovdje stoji najsiromašniji vitez Francuske". Potom ju je ona kao posjednik Francuske, u prisutnosti službenih bilježnika, predala Bogu, Kralju Neba.

Zatim po nalogu istoga Kralja Neba, založi Karla kao Njegovog upravitelja i predstavnika.

Djeva od Lotaringije, Proročica  i Stjegonoša:  s 13 g. prima obuku arkanđela i sv. mučenice, s 16 zavitežena, s 19 prima mučeničku krunu. Ranjena najmanje dva puta.

Marie Françoise Richaud,
En suivant Jeanne d’Arc sur les chemins de France
Catolicismo, nn. 208-209
***
Iščekivanje sv. Ivane: 

U narodu je već bilo rašireno proroštvo što se je širilo propovijedanjem i prepričavanjem: "Francusku će upropastiti žena a spasiti će ju djeva s granicâ Lotaringije". Proroštvu se pripisuje više izvora: sv. Bedi Časnom, Euglidu Mađarskom i Merlinu.

Generaciju prije sv. Ivane, vidjelica Marie d'Avignon stiže na dvor poludjelog Karla VI., Francuska tada trpi pod njegovom pogubnom ženom Izabelom Bavarskom. Marie usnu san u kojem vidje oružje i oklop. Reče da ih ona ne može koristiti, to je oružje i oklop djeve koja će spasiti Francusku.

Arhiva bloga

Glasnik: