Christus Rex

56. okružno pismo Trećega reda FSSPX-a Austrijskog distrikta


H
valjen Isus i Marija!
Dragi članovi, postulanti, interesenti i prijatelji Trećega reda sv. Pija X.,
već neko vrijeme doživljavamo ponovni napad na najsvetije što mi, katolici, posjedujemo na ovome svijetu, Presvetu Misnu Žrtvu. Želim Vas najprije podsjetiti na nekoliko riječi našeg generalnog poglavara:

„Dragi Bog zasigurno ima u vidu još jedan cilj kada dopušta ovaj novi napad na Tridentsku Misu. Nesumnjivo je da su posljednjih godina mnogi svećenici i vjernici otkrili ovu Misu i da su kroz nju naišli na novi duhovni i moralni horizont koji im je otvorio vrata za posvećenje njihovih duša. Najnovije mjere poduzete protiv Mise prisilit će ove duše da povuku sve posljedice onoga što su otkrile: sada moraju izabrati – sa svim elementima razlučivanja koji im stoje na raspolaganju – ono što je neophodno za svaku dobro osviještenu katoličku savjest. Mnoge će se duše naći pred važnim izborom koji će utjecati na njihovu vjeru jer – recimo to još jednom – Sveta Misna Žrtva vrhovni je izraz cijeloga doktrinarnoga i moralnoga svijeta. Stoga je to pitanje izbora katoličke vjere u cijelosti i kroz nju odabira našega Gospodina Isusa Krista s Njegovim Križem, Njegovom Žrtvom i Njegovim sveopćim kraljevstvom. Radi se o odabiru Njegove Predragocjene Krvi, nasljedovanja Raspetoga i to do kraja, potpunom, strogom i dosljednom vjernošću.

Svećeničko bratstvo sv. Pija X. dužno je pomoći svim onim dušama koje su trenutno uplašene i zbunjene. Kao prvo, dužni smo im pružiti sigurnost da Tridentska Misa nikada neće nestati s lica zemlje. To je apsolutno neophodan znak nade. Štoviše, svatko od nas, bio svećenik ili vjernik, mora im pružiti toplu ruku pomoći, jer onaj tko ne želi dijeliti bogatstvo u kojemu uživa, u stvari je nedostojan da ga posjeduje. Samo ćemo na taj način istinski ljubiti duše i pokazivati svoju ljubav prema Crkvi. Jer svaka duša koju osvojimo za Križ našega Gospodina i za neizmjernu ljubav koju je On očitovao Svojom Žrtvom, bit će duša koja je istinski osvojena za Njegovu Crkvu i za ljubav koja oživljuje Njegovu Crkvu, koja mora biti naša, pogotovo u ovom sadašnjem vremenu.“ (don Davide Pagliarani, generalni poglavar, 22. 7. 2021.)

Smatram vrlo važnim da u Crkvi ponovo više govorimo o svetoj Misi. Isto tako u Svećeničkom bratstvu. Sveta Misa nije samo neka lijepa stvar, neko blago, nego ono jedno blago, središte našeg života. Ako imamo izbora, onda se uvijek moramo odlučiti za svetu Misu, tada, i samo tada smo zaista razumjeli kršćanski život.

Navedimo primjer: ako se netko želi vjenčati i osniva obitelj te traži mjesto gdje će ubuduće živjeti, tada postoji samo jedan odgovor - tamo gdje je sv. Misa, tamo gdje i djeca mogu pohađati sv. Misu, po mogućnosti i radnim danom. Mnogi se sele na selo radi zdravog života i time čine veliku pogrešku svog života. Nisu dovoljno duboko shvatili poredak vrijednosti jer ako možemo birati, moramo se odlučiti za sv. Misu. Dakako da nas Crkva ovdje ne obvezuje, ali to je mudar savjet nadamo se svakog dobrog pastira i donekle razumnog katolika. Upravo u teškim vremenima treba nam sv. Misa! Obitelji treba sv. Misa, djeci i mladima treba sv. Misa!

„Stoga je to pitanje izbora katoličke vjere u cijelosti i kroz nju odabira našega Gospodina Isusa Krista s Njegovim Križem, Njegovom Žrtvom i Njegovim sveopćim kraljevstvom.“ Tako govori sa svom jasnoćom iz ljubavi prema dušama naš generalni poglavar. Želim ovo svima vama ponoviti.

Vidite kako se već desetljećima ide drugim putem, takozvanim novim putevima, u teologiji, u pastoralu, u crkvenosti. Ali to nisu katolički putevi! Ovo što već nekoliko godina moramo proživljavati ponovni je vrhunac uništenja Katoličke Crkve.

Ne smijemo se nikada naviknuti na to ili postati ravnodušni! Moramo pokušati, prije svega, nadnaravno reagirati u istini i ljubavi. Pripazimo da ne sagriješimo kroz neku ishitrenu reakciju.

Sve ovo nisu nove misli. Ali moramo si ove misli uvijek iznova predočiti, jer nam je Bog podario ovo posebno poslanje u vezi s Tradicionalnom Svetom Misom.  Članovi Trećeg reda također na vrlo osobit način sudjeluju u tom poslanju našeg djelovanja. Budimo sve više apostoli Tradicionalne Svete Mise, prvenstveno tako da se sami sve više potrudimo oko produbljivanja, a onda da ta divna dobra podijelimo s mnogim drugima.

Tri savjeta:
1.) Čitajmo ponovno dobre duhovne knjige o Svetoj Misi – pitajmo svoje dušobrižnike!
2.) Dobra priprema i zahvala – popričajmo možda opet s ispovjednikom / duhovnikom o tome kako se to čini, kako bi se moglo poboljšati.
3.) Primjeri su najbolje svjedočanstvo. Ovdje članovi Trećeg reda mogu razviti predivan apostolat u svojim obiteljima, među kolegama na poslu, itd. 

Dragi članovi, postulanti, interesenti i prijatelji Trećeg reda sv. Pija X.,
vikend nakon Uskrsa, 15. i 16. travnja 2023., s početkom u 12.30, ponovno će se održati susret Trećeg reda u Jaidhofu. Svi ste srdačno pozvani!

Tema: Značaj Tradicionalne Svete Mise za dobro ispunjenje staleških dužnosti / Život trećoredaca kao posebni blagoslov za obitelji

Molimo da se prijavite izravno u Jaidhofu (najbolje preko emaila: kontakt@fsspx.at, ili telefonski) ili preko svojih dušobrižnika.

S mojim svećeničkim blagoslovom,

Vaš p. Johannes Regele
Jaidhof, 25. siječnja 2023., blagdan obraćenja sv. Pavla apostola

Arhiva bloga

Glasnik: