Christus Rex

Muka Crkve


Zaključno izvješće Sinode o obitelji prihvatili su sinodski oci koji su ga izglasali u njegove 94 točke, prihvaćajući ga dvotrećinskom većinom. Ovaj tekst je pod određenim vidikom sablazan bez premca. U njemu se zbilja nazivaju „živim udovima Crkve“ oni koji javno žive u preljubu tvrdeći da valja razmotriti u praski mogućnost za njih da pristupe Euharistiji ovisno o pojedinačnim slučajevima.

Tako se minira nauk o nerazrješivosti braka kao da bi se taj nauk mogao mijenjati već prema okolnostima. I sama šesta zapovijed: „Ne sagriješi bludno“ bi tako vrijedila općenito, ali bi onda valjalo razmotriti svaki poseban slučaj dopuštajući na taj način iznimke. Pred nama je revolucionarna tehnika, već porabljena na Drugom vatikanskom saboru, koja se više ne odnosi na nepromjenjiva načela, nego koja se prilagođava okolnostima. Sve to je u savršenom kontinuitetu s dvama motuproprijima pape Franje o skraćenju postupka za proglašenje braka nevažećim koji su otvorili put onome što se već nazivalo „katoličkom rastavom“.

To je novo, lažno milosrđe, ali ne za grješnika, nego za grijeh. Istinsko milosrđe se odista ne sastoji u izmjeni morala kako bi se opravdalo neuredno ponašanje, nego u pokazivanju težine zla i poticanju grješnika na obraćenje.

Kako je već tvrdio naš utemeljitelj, mons. Marcel Lefebvre, proživljavamo muku Crkve koja se sve više očituje izdajom hijerarhije: to je Judin poljubac; to je Kaifa koji daje osloboditi Barabu, a Isusa osuđuje na smrt.

Šutjeti o ovoj sablazni znači prihvaćati je. Svećeničko bratstvo sv. Pija X. ne može šutjeti i u sljedećem priopćenju našega Generalnog poglavara ponavlja katolički nauk nasuprot ovim zabludama koje šire same crkvene vlasti.

don Pierpaolo Maria Petrucci
Poglavar Talijanskog distrikta FSSPX-a

Izvor: www.sanpiox.it
Dettagli

Arhiva bloga

Glasnik: