Christus Rex

Čuvajmo svoju čistoću



Ljetno vrijeme je također i vrijeme mode i to one mode o kojoj bismo mnogim ljudima željeli reći: „Evo, ovdje imaš novaca. Kupi nešto da se obučeš.

Gospođa Dr. Kugler, majka troje djece i autorica knjige "Niemand ist eine Insel. Wie man den Partner fürs Leben findet"(„Nitko nije otok. Kako se pronalazi partnera za život“), donosi temeljna pravila za žene i muškarce koja vrijedi pročitati.

(Slika: Piola Domenico: Taština, ulje na platnu 17. stoljeće.)


Tri temeljna pravila za žene:

1..Tvoja te odjeća treba istaknuti kao osobu, a ne odvraćati od tebe kao osobe. Postoje studije istraživanja mozga koje govore da muškarci nedolično odjevene žene doživljavaju kao objekt, dakle kao stvar. Mogućnost odnosa na razini očiju tada se uopće ne doživljava.

Odjeća puno govori o čovjeku. Tko si ti i kako to pokazuješ svojom odjećom? Prava odjeća čini atraktivnim, dakle privlačnim. Ako jedna žena na sebi ima tako malo odjeće, da se više ne doživljava nju samu, nego samo njezinu izazovnost, ona time sebi baš i ne čini uslugu. Ona može doći do spolnog odnosa, ali ne i do bračnog partnera.

2.. Tvoja odjeća treba naglasiti tvoju vrijednost. „Mi nismo bogati Amerikanci koji sebi mogu priuštiti jeftine stvari," kaže hrvatska poslovica. Kvaliteta košta više. Jeftine stvari loše kvalitete bacaju se nakon kratkotrajne uporabe. Pokazati puno tijela djeluje jeftino. Veličanstvenu tajnu, dakako, svatko ne smije vidjeti. Jeste li već zamijetili: što je dostojanstvenija svadba, to su duži rukavi? Plemići se ne žene s odjećom bez rukava. Iza toga se krije ista misao.

3. Izići ususret muškarcima. Hrabri muškarci priznaju kako im je samo teško znojiti se ljeti s mnoštvom poluodjevenih žena u pretrpanim podzemnim željeznicama, zagušljivim dvoranama na fakultetu ili u zabavnim kafićima. Ljeto biva vremenom patnje, koncentracije nestaje, širi se frustracija. U našoj ruci leži želimo li muškarcima olakšati život. Svaki dan dobro djelo.

Tri temeljna pravila za muškarce:

1. Transformirati vlastiti pogled. Kaže se: „Kad vidiš zavodljivu ženu, spusti svoje vjeđe.“ Nije od pomoći pažljivo promatrati ženske dijelove tijela u ljetnoj pozi i možda kod toga još pustiti vlastitim mislima da slobodno lutaju. Ne gledati je zacijelo prvi korak. Doduše, na pamet mi pada često spominjana priča - je li istinita, to ne znam: Nedolično odjevena ljepotica prolazi pokraj skupine klerika. Svi čedno spuštaju pogled. Samo biskup ne. „Oh“ izvikuje on, „koje li ljepote - kako samo divan mora biti Stvoritelj!“

Teolozi nam objašnjavaju da je s istočnim grijehom požuda ušla u naš pogled. Valja, dakle, transformirati vlastiti pogled: naime, preko stvorenja ugledati Stvoritelja. Po sv. Tomi Akvinskom grijeh znači da se odvraćamo od Stvoritelja, a obraćamo stvorenju. Čistim pogledom popravljamo ovu pogrješku.

2. Olakšati sebi život. Šport i molitva su vjerojatno dva najvažnija ključa u svakidašnjem treningu preživljavanja. K tome pridolazi kroćenje vlastitih misli. Da, misli su slobodne. Ali od tebe bi bilo veoma glupo, na njih dobro ne paziti. Tko se izgubi u misaonim igrama, gubi sadašnjost. Nije slučajno da engleska riječ „present“ ne znači samo „sada“, nego i „dar“. Jer mi imamo samo ovo jedno „sada“.

Pripazi dobro što puštaš u sebe. Slike ostaju pohranjene u pamćenju, osobito ako se tiču naše spolnosti. Dotični plakat ili knjižica, video na internetu, film na televiziji dulje nas zaokupljaju od minuta provedenih u promatranju. Možda možeš ubiti zmaja. Ali jesi li računao s Killer Rabbitom? Bijeg je sigurniji!

3. Žena za život nije trofej. Mladim je osvajačima drago da im se prijatelji dive da imaju bikini-ljepotice sa sobom. Misle da se onda mogu smiriti i imati čvrstu vezu. Tko traži ženu za život, spreman je preuzeti odgovornost. On ne traži Barbie zbog koje mu zavide njegovi prijatelji, nego pravu ženu kod koje od može ostati i s kojom može dobiti djecu. Tko želi pronaći blago, ne smije dopustiti da ga odvrate sirene kojima čak ni Odisej nije bio dorastao. Ne gledaj dakle njezin bikini. Nego u oči.
________________________________________

Crkvene novine biskupije Rottenburg pozabavile su se u kolovozu 1931. s pitanjem mode. Tada je biskup Rottenburga, monsinjor Johannes B. Sproll napisao je sljedeću okružnicu:

Plakat u crkvi:

Naš je uzoriti biskup naredio da na vrata crkve izvjesimo plakat sa sljedećim sadržajem:

Katoličke žene! Katoličke djevojke!

Pazite na svoje dostojanstvo i čuvajte ga!

Budite svjesne svoje odgovornosti! Ne nosite odjeću koja tijelo izvrgava ruglu i dovodi do zaborava da želite biti čista djeca Božja! Odbacite haljina bez rukava s velikim izrezima!

Odbacite kratke haljine koje ne dosižu ni preko koljena, a kod nepokrivenih nogu djeluju osobito sablažnjivo i ne dopuštaju čak ni pristojno poklicanje.

Riješite se takvih haljina s ulice i iz društva, i iz crkve! Tko se u kući Božjoj ili na pričesnoj klupi pojavi u odjeći koja krši crkvene propise, ne smije se tužiti ako ga se zamoli da se udalji od pričesne klupe ili iz kuće Božje!

Rottenburg, 24. srpnja 1931.




Arhiva bloga

Glasnik: