Christus Rex

Intervju s uzoritim kardinalom Kurtom Kochom o razgovorima s Bratstvom sv.Pija X.


Novine "Oberösterreichischen Nachrichten" objavile su u petak intervju s kurijalnim kardinalom Kurtom Kochom,u kojem on govori i o razgovorima vatikana sa Svećeničkim bratstvom svetog Pija X.   

U intervjuu s kurijalnim kardinalom posrijedi su uglavnom ekumenska pitanja. Nakon pitanja glede posebnog dijaloga s progresističkim inicijativama i pokretima u Katoličkoj Crkvi voditelj intervjua postavlja pitanje:

„Ali, zar se to ne događa nejednako? Rim vodi dijalog s ekstremno konzervativnim i teškim Bratstvom sv. Pija X. S progresivnima toga nema."

Na to odgovara kardinal Koch: „Tu postoji temeljna razlika: na jednoj strani su pokreti i inicijative, na drugoj strani Bratstvo sv. Pija X. koje ima jasne crkvene strukture. Bratstvo svetog Pija X. se nalazi pred poteškoćom jer treba odlučiti hoće li uskoro opet (bez dopuštenja Rima, napomena) posvetiti nove biskupe. Ako se to dogodi, došao je kraj svakog dijaloga. Stoga je za papu Benedikta XVI. bila želja spriječiti ovaj crkveni raskol. Bio je mišljenja da crkvene vlasti u prošlosti nisu sve učinile kako bi spriječile šizme. To je posve drukčija situacija nego kod reformskih pokreta. Da se pak s ovima treba voditi razgovor, samo se po sebi razumije.“


Arhiva bloga

Glasnik: