Christus Rex

Nemojmo suditi sa strašću i ohološću


Papa Pijo IX. osudio je liberalne katolike. Čak je izrekao strahovitu rečenicu: «Liberalni katolici su najgori neprijatelji Crkve.» Što je više mogao reći? Ipak, nije rekao kako su liberalni katolici ekskomunicirani, izvan Crkve, te kako im treba odbiti Sv. Pričest. Ne, Papa je smatrao liberale «najvećim neprijateljima», no ipak ih nije ekskomunicirao.

Sveti Papa Pijo X. je izrekao svoj vrlo strog sud o modernizmu u Enciklici «Pascendi Dominici gregis» nazivajući ga «skupom svih hereza». Ne znam je li moguće donijeti stroži sud i osuditi neki pokret. No nije rekao kako su modernisti izvan Crkve i kako im treba odbiti Sv. Pričest. Neke od njih je i osudio.

Ja također mislim kako ih kao ova dvojica Papa, trebamo strogo osuditi no ne smatrati ih pod svaku cijenu izvan Crkve. Zato ne želim slijediti «sedisvakantiste» koji kažu: to su modernisti; modernizam je skup svih hereza; dakle modernisti su heretici; dakle, nisu više članovi Crkve; dakle, nema više pape...

Ne možemo formulirati ovakav sud, koristeći ovakvu logiku. U ovakvom prosuđivanju ima strasti i malo oholosti. Prosuđujmo o ovim ljudima i njihovim zabludama kao što su to činili Pape.

Fideliter N°57, mai-juin 1987

Arhiva bloga

Glasnik: