Christus Rex

Preminula časna majka Anne-Marie Simoulin, utemeljiteljica Fanjeauxa



16. lipnja 2014. preminula je nekadašnja Generalna poglavarica Školskih sestara dominikanki iz Fanjeauxa, majka Anne-Marie Simoulin.

Majka je Anne-Marie Simoulin imala 86 godina. Bila je jedna od najvećih osobnosti tradicionalnog katolicizma našega vremena.

Potječe iz obitelji s četrnaestero djece. Stupila je u red Školskih sestara dominikanki Imena Isusova u Toulousu, kongregaciju utemeljenu 1800. godine koja je pod Pijom X. afilirana Dominikanskom redu.

Ona je sama postala Generalnom prioricom i morala je doživjeti pustošenja koja su donijele pokoncilske reforme u njezinoj zajednici. Dobivši formaciju preko velikog dominikanca Rogera-Thomasa Calmela (1914.-1975.), pokušala je svoju kongregaciju održati na zdravom katoličkom putu.

1974. godine, s njezinim je dopuštenjem prva skupina susestara utemeljila jednu novu školu u blizini francuskog Brignolesa kako bi ostale vjerne Tradiciji.

Iz ove grane nastala je Kongregacija školskih sestara dominikanki od Saint-Préa (kod Toulona) koja danas s otprilike 180 sestara vodi sedam škola u Francuskoj i dvije u Argentini.

Majka je Anne-Marie godinu dana kasnije odlučila s dvadeset sestara i sama utemeljiti novi red. S pomoću nadbiskupa Marcela Lefebvrea utemeljila je u francuskom Fanjeauxu (kod Toulousea) školu za djevojke da bi se mogla ostati vjerna tradicionalnoj Misi i zadržati dominikanski način života. Iz ovoga hrabrog koraka nastala je Kongregacija školskih sestara dominikanki iz Fanjeauxa koja danas ima preko 200 sestara koje vode četrnaest škola u Francuskoj, SAD-u i u Njemačkoj (Rheinhausen).

Tisuće učenica prošle su kroz odgojne institucije dobrih sestara iz Fanjeauxa i postale su zrelim katoličkim osobnostima. Kongregaciju majke Simoulin Nebo je blagoslovilo mnogim zvanjima.

Iz katoličke jakosti majke Anne-Marie Simoulin nastalo je veličajno djelo odgoja duša koje dokazuje snagu i živost Tradicije.

Njezin rođeni brat, pater Michel Simoulin, svećenik je Svećeničkog bratstva sv.Pija X. i bio je nekoliko godina rektorom bogoslovije u Ecôneu. Dvije njezine sestre također su časne sestre dominikanke.

Mole se vjernici da se sjete pokojnice u svojim molitvama, a svećenici kod svete Misne Žrtve.


Requiescat in pace.



Arhiva bloga

Glasnik: